ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τελεσίγραφο για κατάργηση βασικού μισθού


«Παράκαμψη» της εθνικής συλλογικής σύμβασης, «πάγωμα» επιδομάτων και προσαυξήσεων και μείωση εισφορών ζητάει η τρόικα. Κρίσιμο τετ α τετ Παπαδήμου - ΓΣΕΕ αύριο

Μείωση μισθών -ακόμα και των κατώτερων αποδοχών- απαιτεί η τρόικα, που θα επιστρέψει στη χώρα μας στις 16 Ιανουαρίου. Στο τραπέζι θα βρεθούν μεταξύ άλλων η κατάργηση του κατώτερου μισθού, το «πάγωμα» των επιδομάτων και των προσαυξήσεων αλλά και η μείωση των εισφορών.

Σε θέση μάχης είναι η ΓΣΕΕ, που θα έχει αύριο κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους με κεντρικό θέμα τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Τρία είναι τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας:

1 Η μείωση του κατώτερου μισθού, με πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν πως η αύξηση που δόθηκε στους μισθούς το καλοκαίρι (1,6%) δεν δικαιολογείται από την οικονομική συγκυρία.

Για τον σκοπό αυτό ζητούν είτε να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την «παράκαμψη» της εθνικής συλλογικής σύμβασης είτε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Σήμερα ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 751 ευρώ, ενώ οι νέοι κάτω των 25 ετών αμείβονται με το 80% της εθνικής συλλογικής σύμβασης (δηλαδή με 600 ευρώ τον μήνα).

Κατηγορηματικά αντίθετη στο «σπάσιμο» της εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι η ΓΣΕΕ, που προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί την κατάργηση του κατώτερου μισθού. «Η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι απαραβίαστη» σημειώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας πως «το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα συναινέσει ούτε στο ελάχιστο για την παραβίασή της».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως και εργοδοτικές οργανώσεις διαφωνούν με το ενδεχόμενο κατάργησης του κατώτερου μισθού, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην οικονομία, στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα στον τζίρο των επιχειρήσεων.

2 Η μείωση του μέσου μισθού μέσα από την κατάργηση επιδομάτων ή προσαυξήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα τμήμα των εργοδοτών βλέπει θετικά ένα τέτοιο μέτρο και το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις είτε για την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων είτε για το «πάγωμα» των προσαυξήσεων που δίνονται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας (π.χ. οι τριετίες). Σε μία τέτοια περίπτωση χαμένοι θα βγουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που έχουν πολλά έτη υπηρεσίας.

3 Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα των εισφορών. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει ξεκινήσει διάλογο για το θέμα και ήδη έχει έτοιμο πλαίσιο προτάσεων.

Η αρχή θα γίνει τον Μάρτιο, καθώς οι επιχειρήσεις που θα «υιοθετήσουν» την κάρτα εργασίας θα έχουν έκπτωση 10% στις εισφορές.

Τον Ιούλιο θα τεθούν σε ισχύ πρόσθετες ρυθμίσεις και ήδη εξετάζεται η σύνδεση των εισφορών με τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Το έδαφος είναι πρόσφορο για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των εισφορών, με τα συνδικάτα να ζητούν ωστόσο αντισταθμιστικά μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των ταμείων.

Σημειώνεται πως στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας θα συζητηθούν και θέματα που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, όπου αναμένεται να υπάρξουν περικοπές σε όσα ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τελεσίγραφο για κατάργηση βασικού μισθού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">