ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τετ α τετ με καυτή ατζέντα

Το νέο ραντεβού Μέρκελ - Σαρκοζί γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την Ενωση και ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως ο γαλλογερμανικός άξονας δεν κιν

Στο επίκεντρο ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με τον οποίο διαφωνεί έντονα το Λονδίνο. «Υπέρ» της εφαρμογής του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τάσσεται η Γερμανία. Εμφαση και στα προβλήματα της Ιταλίας

Το πρώτο «τετ α τετ» της χρονιάς, με στόχο να ετοιμάσουν την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 30 του μήνα, θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Το νέο ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι επιμένει πως ο γαλλογερμανικός άξονας δεν κινεί τα ευρωπαϊκά νήματα και ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι αφήνει αιχμές κατά του Ν. Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία... «ρεζέρβα» της Γερμανίας. Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης αναμένεται να βρεθεί ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών τον οποίο επιθυμεί διακαώς το Παρίσι, αλλά προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις των Βρετανών. Το Βερολίνο από την πλευρά του, παρά τις απειλές των Γάλλων ότι θα προχωρήσουν μονομερώς στην επιβολή ενός «φόρου Τόμπιν», τάσσεται «υπέρ» της εφαρμογής του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όμως, και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει σημάνει συναγερμός μετά τη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ναδίρ 16 μηνών και τη νέα εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ρώμης. Δυνατούς «πονοκεφάλους» προκαλούν, εξάλλου, η απειλή υποβάθμισης της Γαλλίας αλλά και η ραγδαία επιδείνωση της ουγγρικής οικονομίας.
Την Παρασκευή ο Ν. Σαρκοζί συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί. Σημείωσε, ωστόσο, ότι καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση. Οι επαφές των δύο ανδρών θα συνεχιστούν στις 20 Ιανουαρίου στη Ρώμη, με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Σήμερα, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, υποδέχεται στο Λονδίνο τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την ΕΕ, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, επί του σχεδίου για αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο.

 Ρ. ΠΡΟΝΤΙ
«Πυρά» κατά του Ν. Σαρκοζί εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, τονίζοντας με καυστικό τρόπο ότι «καθήκον της Γαλλίας είναι η ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής ενότητας και όχι να εξυπηρετεί ως... ρεζέρβα στη Γερμανία». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ο κ. Πρόντι δήλωσε: «Αναφορικά με τις αποφάσεις, είναι σαφές ότι το ευρώ εξαρτάται από τη Γερμανία, αλλά και η στάση της Γαλλίας είναι εξίσου σημαντική». Και συνέχισε λέγοντας: «Διερωτώμαι γιατί το Παρίσι σταμάτησε να είναι το τσιμέντο της Ευρώπης».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τετ α τετ με καυτή ατζέντα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">