Το σύστημα που θα επιλεγεί δεν θα επικεντρώνεται μόνο στα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.λπ.), αλλά θα αξιολογεί την εμπειρία και τις ικανότητες
Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αναζήτηση των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, μετά τον χθεσινό ορισμό από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλια της Ομάδας Εργασίας που θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Οπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας, η αξιολόγηση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα «βαθμολογηθούν» αρνητικά.
Μετά την αποτυχημένη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, η οποία υλοποιήθηκε προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναδείξει ως κομβικό σημείο του νέου Επιτελικού Κράτους την αξιολόγηση των υπαλλήλων και των υπηρεσιών.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το σύστημα αξιολόγησης και η πολιτική ηγεσία επεξεργάζεται αντίστοιχα προγράμματα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Δανία κ.λπ.).
Επισημαίνουν, πάντως, ότι το σύστημα αξιολόγησης που θα επιλεγεί τελικά δεν θα επικεντρώνεται μόνο στα τυπικά προσόντα που διαθέτουν οι υπάλληλοι (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.λπ.), τα οποία δεν θα υποβαθμίζει, αλλά με δίκαιο και διαφανή τρόπο ?όπως αναφέρουν? θα αξιολογεί την εμπειρία και τις ικανότητες (προσαρμοστικότητα, ευελιξία, ανάληψη πρωτοβουλιών κ.λπ.) που διαθέτει ο εργαζόμενος προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των υπηρεσιών.
Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας και έναν νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Αποτελείται από τον κ. Μιχαήλ Βηλαρά, σύμβουλο επικρατείας, που θα αναλάβει πρόεδρος της Ομάδας, την κ. Σουλτάνα Κωνσταντίνου, πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, και την κ. Μεταξία Ανδροβιτσανέα, νομική σύμβουλο του κράτους.
Η επιτροπή θα διαμορφώσει τις διατάξεις που θα ενσωματωθούν στο σχέδιο ΠΔ, βάσει του οποίου θα γίνει η τελική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από εξωτερικούς συμβούλους και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, εντός του 2012 και του 2013.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου