ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Παπανδρέου - ΔΟΛ: Σύγκρουση για τα δάνεια στον Τύπο


Πόλεμος μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του συγκροτήματος Λαμπράκη (ΔΟΛ) ξέσπασε με αφορμή καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως τον έριξαν από την πρωθυπουργία συμφέροντα, όπως ο κ. Ψυχάρης που ξεκίνησε επιθέσεις εναντίον του επειδή ο ΔΟΛ δεν πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.

Να διευκρινίσει γιατί τον κάλεσε και τον έβαλε στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα ζήτησε, απαντώντας, από τον πρώην πρωθυπουργό ο Στ. Ψυχάρης.

Την αρχή του τέλους ενός συστήματος διαπλοκής πολιτικής - ΜΜΕ σηματοδοτεί η χθεσινή δημόσια σύγκρουση μεταξύ του τέως πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, και του προέδρου του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρη, με υπονοούμενες καταγγελίες για προσπάθεια εκβιασμών, για υπονόμευση, αλλά και για... ρουσφέτια “από την πίσω πόρτα του Μαξίμου”.

Η ανταλλαγή καταγγελιών μεταξύ των δύο πλευρών έχει κάτι από τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Η αρχή έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όταν ο τέως πρωθυπουργός -σύμφωνα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Π. Μπεγλίτη- κατονόμασε τον Στ. Ψυχάρη, όταν αναφερόταν στα συμφέροντα που “τον πολέμησαν”.

Ο Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε, συγκεκριμένα, ότι “συμφέροντα κρύβονταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον του” και συνέχισε: «Έπρεπε να κατονομάσουμε κάποια συμφέροντα, γιατί έχουν ονοματεπώνυμο στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τον Στ. Ψυχάρη». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε πως, όταν ο πρόεδρος του ΔΟΛ ζήτησε δάνειο 10 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, ο πρόεδρος της Εθνικής, Β. Ράπανος, τού τηλεφώνησε (όταν ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός...) και ζήτησε τη γνώμη του για το αν θα έπρεπε η Εθνική να χορηγήσει ή όχι στον μεγαλομέτοχο του Οργανισμού Λαμπράκη το εν λόγω ποσό.

“Αν πληροί τις προϋποθέσεις, ας το πάρει” ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου -σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο ίδιος. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου πως, όταν το δάνειο δεν χορηγήθηκε, “τα ΜΜΕ του ΔΟΛ άρχισαν σειρά δημοσιευμάτων σε βάρος μου”, ενώ άφησε αιχμές πως ο Στ. Ψυχάρης “πολέμησε” και την προσπάθεια συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, που τελικά απέτυχε.

Ψυχάρης: “Φασίζουσα νοοτροπία”

Σκληρή -και με σοβαρά υπονοούμενα περί διαπλοκής- ήταν η απάντηση του προέδρου του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρη. Με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι ο ΔΟΛ ζήτησε δάνειο 10 εκατ. από την Εθνική Τράπεζα “της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια” και πρόσθεσε: “Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου”. “Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία”, συνέχισε ο Στ. Ψυχάρης, αφήνοντας, αμέσως μετά, αιχμές πως ο Γ. Παπανδρέου τού ζήτησε... πρόσφατα “ρουσφέτι”.

“Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα. Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτηρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!”, κατέληξε η χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου του ΔΟΛ.

Η Εθνική “άδειασε” και τους δύο!

Για το θέμα που προέκυψε πήρε θέση και η Εθνική Τράπεζα, που κράτησε αποστάσεις και από τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και από τον Στ. Ψυχάρη. Συγκεκριμένα η τράπεζα διέψευσε εμμέσως ότι ζητήθηκε η γνώμη του Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι “η Εθνική ουδέποτε ζητά ή αφήνει περιθώρια για ανάμιξη τρίτων στη χορήγηση δανείων”. Παράλληλα, στελέχη της τράπεζας έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι “για την έγκριση δανείων υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της τράπεζας, τα οποία και αποφασίζουν με συγκεκριμένες και διαφανείς διεργασίες”.

Επίσης, η Εθνική επιβεβαίωσε ότι ο ΔΟΛ δεν προσέφερε τα περιουσιακά εχέγγυα προκειμένου να τού χορηγηθεί το δάνειο, τονίζοντας: “Πράγματι, ο ΔΟΛ είχε ζητήσει 10 εκατ. ευρώ δάνειο, αλλά, επειδή δεν δόθηκαν στην ΕΤΕ οι απαραίτητες εξασφαλίσεις, δεν εγκρίθηκε η χορήγησή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ χορήγησε δάνειο 19 εκατ. ευρώ στον ΔΟΛ τον Δεκέμβριο του 2010 με εγγύηση το κτήριο που στεγάζεται ο δημοσιογραφικός οργανισμός”.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Παπανδρέου - ΔΟΛ: Σύγκρουση για τα δάνεια στον Τύπο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">