Η Επιτροπή Σοφών δεν περιλαμβάνει στο πόρισμά της «σκληρές» προτάσεις, όπως κλείσιμο νοσοκομείων, απολύσεις προσωπικού κ.ά.
Αναβρασμός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας καθώς στο μικροσκόπιο της τρόικας μπαίνουν δαπάνες και χρηματοδότηση του ΕΣΥ αλλά και όλες οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί στο χώρο της Υγείας. Τη Δευτέρα μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής Σοφών, ώστε να παραδοθεί μεθαύριο στην τρόικα το πόρισμα που είχε ζητήσει η ίδια πριν από περίπου ένα χρόνο. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή σύσκεψη εργασίας, στην οποία θα συζητηθούν τα βασικά του σημεία.
Αξιοποίηση
Το πόρισμα εστιάζει στη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων και στη διάταξη των υπηρεσιών υγείας, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει παρεμβάσεις αποφασιστικού χαρακτήρα που θα αποτελέσουν «οδηγό» για την πολιτική υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε χθες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι το τελικό, αφού όπως παραδέχτηκαν και οι «Σοφοί» απαιτείται... επικαιροποίησή του!
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θεωρητικό κείμενο 250 σελίδων, στο οποίο αποτυπώνονται αρκετές παρατηρήσεις και πολύ λιγότερες προτάσεις για τα μείζονα θέματα του χώρου της Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο απαντά στα 11 θέματα που έχει θέσει η τρόικα στην ελληνική πλευρά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η διοίκηση και οργάνωση του συστήματος, το ανθρώπινο δυναμικό, η χρηματοδότηση, το φάρμακο, η Δημόσια Υγεία, η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η τεχνολογία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Σοφών, υπό τον καθηγητή κ. Άρη Σισσούρα, δεν περιλαμβάνει στο πόρισμά της «σκληρές» προτάσεις, όπως κλείσιμο νοσοκομείων, απολύσεις προσωπικού κ.ά. ενώ απουσιάζουν και προτάσεις για τις παρεμβάσεις που ήδη «τρέχει» το υπουργείο Υγείας. Για παράδειγμα, περιορίζεται να διατυπώσει θετική γνώμη για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αλλά δεν αναφέρει καν το θέμα του διαχωρισμού των κλάδων Υγείας των Ταμείων που μετέχουν στο νέο Οργανισμό. Αντίθετα, περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- πρόταση για έναρξη ιατρικής ειδικότητας, ύστερα από γραπτές εξετάσεις.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη από τη δουλειά της επιτροπής, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα θεωρητικό κείμενο που δεν προσφέρει «εργαλεία» για την εφαρμογή πολιτικής Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία που είχε δώσει (τέλος Οκτωβρίου) η τρόικα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να αναθεωρήσει το σύστημα χρηματοδότησης των νοσοκομείων έχει εκπνεύσει με τα προβλήματα να παραμένουν. Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην εφαρμογή κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (κοστολογημένα πακέτα νοσηλείας), θεραπευτικών πρωτοκόλλων και άλλων ενεργειών του συστήματος τιμολόγησης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Ωστόσο, η τρόικα εστιάζει την κριτική της στις σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη νοσηλίων με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αδυνατούν στη συνέχεια να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Εισφορές
Αλλά και σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, οι ελεγκτές έχουν ζητήσει αύξηση των εισφορών αλλά και μείωση του διοικητικού προσωπικού (κατά 50%) και των γιατρών (κατά 25%) που στελεχώνουν τον Οργανισμό.
Η αύξηση της χρήσης των αντιγράφων (γενόσημα) φαρμάκων, η επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η πλήρης αναδιάρθρωση (συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών) στο ΕΣΥ περιλαμβάνονται επίσης στα μέτρα που το υπουργείο Υγείας δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου