ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Διχασμένοι οι Βρετανοί για την... κηδεία της Θάτσερ

Διχασμένοι οι Βρετανοί για την... κηδεία της Θάτσερ

Ενώ η προβολή της «Σιδηράς Κυρίας» εξακολουθεί να προκαλεί ποικίλα σχόλια, οι Βρετανοί βρήκαν ένα ακόμη -μακράβριο εν προκειμένω- λόγο να προβληματίζονται: Δικαιούται κηδείας με δημόσια δαπάνη η Μάργκαρετ Θάτσερ όταν αποδημήσει εις Κύριον;

Για το θέμα έγινε μάλιστα, πριν από τα Χριστούγεννα, μυστική σύσκεψη παρουσία του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Φράνσις Μοντ και του σερ Μάλκολμ Ρος, ο οποίος είχε την ευθύνη για την κηδεία της Νταϊάνας. Λέγεται μάλιστα ότι η ίδια η Θάτσερ ενημερώθηκε για τις συζητήσεις.

Δημοσία δαπάνη κηδεία, προβλέπεται μόνο για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και εξαίρεση έχει γίνει μόνο για ξεχωριστές προσωπικότητες, με τελευταία τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Οι υποστηρικτές της Θάτσερ επισημαίνουν ότι στα 11 χρόνια που κυβέρνησε εκσυγχρόνισε τη χώρα και θεωρούν ότι υπήρξε χωρίς αμφιβολία η καλύτερη πρωθυπουργός μετά τον Τσόρτσιλ. «Πρόκειται για μια σούπερ σταρ», λέει ο Σάιμον Ρίτσαρντ, διευθυντής του ιδρύματος The Freedom Association που προωθεί τις ιδέες της πρώην πρωθυπουργού.
Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που διαφωνούν. Με μια χαρακτηριστική αίσθηση βρετανικού χιούμορ, 24.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει ένα κείμενο που ζητά η κηδεία της Θάτσερ να χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα «ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη αξία και η καλύτερη επιλογή για τον καταναλωτή και τους μετόχους».
Για τον πολιτειολόγο Πάτρικ Ντανλίβι του London School of Economics, «δεν είναι πολύ καλό σημάδι να νοσταλγεί μια ολόκληρη χώρα έναν πρώην πρωθυπουργό ή μια χρυσή εποχή του παρελθόντος. Αυτό δείχνει απουσία πολιτικής στρατηγικής». Πολλοί επισημαίνουν άλλωστε ότι αρκετά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη - καταστροφή της βιομηχανίας, κυριαρχία των αγορών - οφείλονται στη διακυβέρνηση της Θάτσερ.
Την μισούν
«Στη βόρεια Αγγλία, στην Ουαλλία, στη Σκοτία, ο κόσμος μισεί τη Θάτσερ και γνωρίζω πολλούς που είναι έτοιμοι να διαδηλώσουν την ημέρα της κηδείας της», λέει ο συγγραφέας Οουεν Τζόουνς. Και είναι αλήθεια ότι το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Αγγλία είναι τεράστιο. Όπως είναι αλήθεια ότι αυτό σπανίως το αναφέρουν οι οπαδοί της Θάτσερ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Διχασμένοι οι Βρετανοί για την... κηδεία της Θάτσερ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">