Πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και προβλήματα που παραμένουν άλυτα διαπιστώνει για την Ελλάδα η Αγκελα Μέρκελ που συνιστά στη χώρα μας να επιμείνει στις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη καθ' όσον διάστημα ακολουθεί την επώδυνη λιτότητα. Οι δηλώσεις Μέρκελ έρχονται λίγες ώρες πριν από την «επίσκεψη ενθάρρυνσης» -όπως την έχουν βαφτίσει στο γερμανικό ΥΠΕΞ- του Γκίντο Βεστερβέλε στη χώρα μας.
Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχεται ότι οι περικοπές δαπανών «οδηγούν γενικά την οικονομία σε κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί πολύ».
Ωστόσο, λέει, υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων κρατών, όπου τα προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εφαρμόστηκαν με αποτέλεσμα τις φάσεις της ύφεσης να διαδεχθούν πολύ δυνατοί κύκλοι ανάπτυξης.
Η κυρία Μέρκελ αποδίδει στη φύση των διαρθρωτικών το ότι δεν επιφέρουν άμεσα καρπούς. Χρειάζονται αρκετό χρόνο προτού τα αποτελέσματά τους γίνουν αισθητά, υπό τον όρο φυσικά ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται με αποφασιστικότητα, λέει.
Η καγκελάριος αναγνωρίζει την ύπαρξη προόδου στην Ελλάδα, ομολογεί όμως ότι εξακολουθούν να υφίστανται και προβλήματα.
«Ενα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι όταν συμφωνούνται βελτιώσεις στον τομέα των εσόδων, για παράδειγμα αύξηση της φορολόγησης, αυτό δεν ακολουθείται και από πραγματική αύξηση των εσόδων. Η επιβολή αλλά και η συλλογή των φόρων είναι πρόβλημα στην Ελλάδα».
Στόχος του κουρέματος είναι να μειωθεί το χρέος στο 120 % επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020», υπενθυμίζει η Μέρκελ. «Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα δείχνει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.
Ακόμη κι αν απομειωθεί το χρέος κατά 50 %, η χώρα θα χρειαστεί καιρό ακόμη μέχρι να επιστρέψει στις αγορές. Είναι ορθό ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί ακόμη οριστικά», τονίζει η Α. Μέρκελ.
Αναφερόμενη στο PSI η καγκελάριος υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Εκτιμά την ίδια ώρα όμως ότι ο IIF θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο.
Οπως παρατηρεί η Deutsche Welle, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν θεωρείται συμπτωματική ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα αλλά και της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Και στις δύο περιπτώσεις οι διαπραγματεύσεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες και καθοριστικές για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους αλλά και για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βέστερβελε θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης των δημοσιονομικών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου