Οι πληροφορίες για την απαράδεκτη συμπεριφορά των επικεφαλής της τρόικας έναντι των Ελλήνων υπουργών, προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Και δεν αναφέρομαι στα τετριμμένα περί «εθνικής υπερηφάνειας» και «εθνικής αξιοπρέπειας», διότι τα πράγματα είναι πιο απλά. Δεν δικαιούται κανένας, όποια θέση και αν κατέχει, να συμπεριφερέται με ιταμό τρόπο και να απαντά στους Ελληνες αξιωματούχους με φράσεις, όπως αυτές που φέρονται να χρησιμοποιούν οι απεσταλμένοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πιστέψουν τους ισχυρισμούς συγκεκριμένων υπουργών, ότι ειδικά ο κ. Πολ Τόμσεν έχει ξεπεράσει κάθε όριο ευπρέπειας. Οχι επειδή ο ανώτερος υπάλληλος του ΔΝΤ είναι «άγιος», αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο οργανισμό και οφείλει να είναι ευπρεπής. Είναι υποχρεωμένος από τους κανόνες του Ταμείου, το οποίο εκπροσωπεί στις συζητήσεις με τις ξένες κυβερνήσεις, να συνομιλεί με ευγένεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό, ακόμη και αν οι θέσεις των συνομιλητών του είναι ...ας πούμε- εκτός τόπου και χρόνου, ακόμα και αν η χώρα με την οποία ασχολείται έχει να επιδείξει μηδενικό έργο. Ο ίδιος φέρεται να τονίζει σε κάθε ευκαιρία, ότι η ελληνική κυβέρνηση από το Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, έχει χάσει όλα τα χρονοδιαγράμματα, και ότι εάν είχε υλοποιηθεί το 50% των υποσχέσεων που έδωσε η Αθήνα, «τώρα θα μιλούσαμε για ανάπτυξη»...
Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τόμσεν ξεπέρασε όλα τα όρια, αφού -όπως υποστηρίζουν οι συνομιλητές του- χρησιμοποίησε και ύβρεις σεξουαλικού περιεχομένου. Ενας τραπεζίτης, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου, είπε ότι ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του και έναντι του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπαδήμος, που διακρίνεται από ευγένεια, πολύ ορθά φέρεται να απάντησε ότι θα συζητήσει τα ανοικτά θέματα με τους προϊσταμένους του κ. Τόμσεν και των άλλων δύο συναδέλφων του.
Βέβαια, ήταν λάθος του πρωθυπουργού ότι άνοιξε τις πόρτες του Μαξίμου στους επικεφαλής της τρόικας. Επρεπε να τους κρατήσει μακριά και ο ίδιος να συζητά μόνο με τα αφεντικά τους. Το γεγονός ότι αποφάσισε να τους καταστήσει συνομιλητές του, τους έδωσε και την ευκαιρία να τον αντιμετωπίζουν περίπου ως «υπάλληλο», ο οποίος -σύμφωνα με τη λογική τους- πρέπει να δέχεται χωρίς συζήτηση τις εντολές τους.
Τα κατορθώματα του κ. Τόμσεν, όπως παρουσιάστηκαν από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και δεν διαψεύστηκαν από τον ίδιο ως όφειλε, προσφέρουν το δικαίωμα και τη μοναδική ευκαιρία στον κ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, να θέσουν το θέμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του στην κ. Λαγκάρντ. Οσοι τη γνωρίζουν, είναι βέβαιοι ότι θα ασχοληθεί.
Εάν δε επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί από τον πρωθυπουργό ή τον κ. Βενιζέλο, θα λάβει και μέτρα. Διότι η εικόνα του ΔΝΤ-δυνάστη, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν είναι αυτή που επιθυμεί η γενική διευθύντρια του Ταμείου για τον οργανισμό που διευθύνει.
Αναγνωρίζω πως προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό στον κ. Τόμσεν οι συζητήσεις που διεξάγονται εντός και εκτός Ταμείου για την αποτυχία του προγράμματος που σχεδίασε για την Ελλάδα, σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ομως δεν έχει κανένα δικαίωμα να αντιμετωπίζει τον πρωθυπουργό και τους Ελληνες υπουργούς ως να είναι τσιράκια του... Στο σημείο που έχει φέρει ο ίδιος τα πράγματα, πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα (και το ΔΝΤ), να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιον άλλο συνάδελφό του.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου