ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γαλλογερμανικός εμφύλιος στην ΕΚΤ


Ο Γιοργκ Ασμούσεν και ο Μπενουά Κερέ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τη θέση του κορυφαίου οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαδόχου του Γιούργκεν Σταρκ.

Δύο νέες «αφίξεις» στο Δ.Σ. της ΕΚΤ πιστεύεται πως θα ανεβάσουν τους τόνους στη γαλλο-γερμανική διαμάχη εντός της τράπεζας.

Οι νέοι διορισμοί, του Γερμανού Γιοργκ Ασμούσεν και του Γάλλου Μπενουά Κερέ στο εξαμελές Δ.Σ. της ΕΚΤ -προς αντικατάσταση του Γερμανού Γ. Σταρκ και του Ιταλού Λ. Μπίνι Σμάγκι που αποχώρησαν πριν από τη λήξη της θητείας τους- εκτιμάται πως θα εντείνουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο για τις πολιτικές της τράπεζας- με πρώτο «επεισόδιο» τη διαμάχη τους για το ποιος θα εξασφαλίσει τη θέση του κορυφαίου οικονομολόγου της ΕΚΤ. Το ρόλο αυτό κατείχε ο Γερμανός Σταρκ, που παραιτήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της τράπεζας να αγοράσει κρατικά ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην προσπάθειά της να αποτρέψει διάχυση της κρίσης.

Αλλαγές στην ΕΚΤ

Ο αποχωρών κ. Σταρκ πρότεινε χθες ριζικές αλλαγές στη δομή λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ, με βασικότερη τη σύσταση επιτροπής νομισματικής πολιτικής, που θα συνεδριάζει τέσσερις φορές το χρόνο για να εξετάζει θέματα πολιτικής όπως αποφάσεις για τα επιτόκια - ενώ σήμερα τα κορυφαία όργανα της ΕΚΤ, η Εκτελεστική Επιτροπή και το Δ.Σ. συνεδριάζουν δύο φορές το μήνα.

Πρότεινε επίσης την κατάργηση των υφιστάμενων κανόνων που προβλέπουν την εναλλαγή των μελών του Δ.Σ. στις συναντήσεις νομισματικής πολιτικής στην περίπτωση που διευρυνθεί περαιτέρω η Ευρωζώνη, με το επιχείρημα πως «το σύστημα με την εναλλαγή των μελών θα είναι πολύπλοκο και θα δυσκολεύει το κοινό να κατανοήσει ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει και πότε». Με τις προτάσεις αυτές, το Βερολίνο επιχειρεί να ενισχύσει το ρόλο της Γερμανίας στην ΕΚΤ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γαλλογερμανικός εμφύλιος στην ΕΚΤ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">