Σε μπαράζ υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών - μελών της ευρωζώνης προχώρησε ο οίκος αξιολογήσεων Fitch, θέτοντάς τις όλες σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές.
Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου πέντε χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, προχώρησε η Fitch. Για όλες οι προοπτικές είναι αρνητικές.
Πρόκειται για το Βέλγιο, που υποβαθμίστηκε στο AA από AA+, την Κύπρο, που υποβαθμίστηκε σε BBB- από BBB, την Ιταλία, που υποβαθμίστηκε στο A- από A+, τη Σλοβενία, που υποβαθμίστηκε στο A από AA- και την Ισπανία, που υποβαθμίστηκε στο A από AA.
Σταθερή παρέμεινε η αξιολόγηση της Ιρλανδίας, στο ΒΒΒ+.
O αμερικανικός οίκος διαμορφώνει σε 'αρνητική' την προοπτική της οικονομίας όλων αυτών των κρατών, κάτι που προαναγγέλλει περαιτέρω υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεού τους.
Επισημαίνει ο Fitch ότι "επιδεινώθηκε η οικονομική προοπτική", την ώρα που μεγάλος αριθμός οικονομολόγων διαβλέπει για φέτος φάση ύφεσης για την οικονομία της ευρωζώνης συνολικώς, στην καλύτερη περίπτωση, μια στασιμότητα σε σχέση με όλο το '11.
Μόνον με γενικευμένη οικονομική ανάπτυξη θα ανατραπεί αυτή η πρόβλεψη, σημειώνουν οι οικονομολόγοι. Ομως γιαυτό χρειάζονται πολλές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο δημοσιονομικό πεδίο, εκτιμά ο ίδιος οίκος, και προσθέτει ότι, "δεν μπορεί απολύτως να αποκλειστεί για φέτος η διάλυση της ευρωζώνης".
Σε κλοιό πιέσεων η Πορτογαλία
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι οι επενδυτές ποντάρουν ότι "σειρά", μετά την Ελλάδα, έχει η Πορτογαλία, ξεπουλώντας μετοχές και ομόλογά της, καθώς θεωρούν ότι αν δεν συναφθεί μια δεύτερη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, οι Πορτογάλοι είναι αδύνατο να αποφύγουν τη "στάση πληρωμών".
Ενώ η Ισπανία μείωσε το κόστος δανεισμού της, όπως και η Ιταλία, χάρη κυρίως στα αθρόα βραχυπρόθεσμα - 3ετή - δάνεια που χορήγησε η ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας μεγαλώνει, αντιθέτως, εν μέσω της εντεινόμενης φημολογίας ότι "οδεύει προς πτώχευση".
Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, 15 ημέρες αφού ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε συνολικά 15 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Πορτογαλίας στην κατηγορία "σκουπίδια".
Αυτό στέρησε από την Πορτογαλία την πρόσβαση στις χρηματαγορές για το ορατό μέλλον.
Εξετάζοντας τα spread για τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας, φαίνεται ότι είναι αδύνατον να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές όλο το 2013", αποφαίνεται ο αναλυτής της JP Morgan Νικόλαος Πανιγιρτζόγλου. "Εκτιμώ ότι αργότερα φέτος η Πορτογαλία θα προσφύγει σε δεύτερο στη σειρά εξωτερικό δανεισμό".
Το επιτόκιο των ομολόγων της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε στο 15% μετά την 13η Ιανουαρίου, όταν ο Standard & Poor's προέβη τις υποβαθμίσεις.
Πρόκειται, πρακτικά, για το διπλάσιο επιτόκιο συγκριτικά με τα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας.
Αντίθετα με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, η Ιρλανδία μετέτρεψε πέρυσι σε πλεονασματικό το ισοζύγιο πληρωμών της, "κερδίζοντας" εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημειώνει το Reuters.
"Η Ιρλανδία είναι μια διαφορετική περίπτωση, επειδή ο ιδιωτικός τομέας της είναι εντάξει και παραγωγός εμπορικού πλεονάσματος", εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων στην Standard Life Investments Ρίτσαρντ Μπάτι.
Στις αρχές του 2013 το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας υπολογίζεται ότι θα φθάνει το 119% του ΑΕΠ της. Το 2014 εκφράζονται ελπίδες ότι το Δουβλίνο θα επανέλθει στις χρηματαγορές.
Όμως στην περίπτωση της Πορτογαλίας καταγράφεται πλέον αύξηση των επιτοκίων των διετών και πενταετών ομολόγων της σε 16,7% και 20% αντίστοιχα.
Τα επιτόκια για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα ενός κράτους υπό κανονικές συνθήκες είναι κατώτερα εκείνων των μακροπρόθεσμων, επειδή ακριβώς με τα δεύτερα αναλαμβάνεται ο κίνδυνος της διακράτησης χρέους για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αυτό ακριβώς εκτιμά ο Σάιμον Ντέρικ, ο υπεύθυνος στο τμήμα διεθνών συναλλαγών στην Bank of New York Mellon.
Ο Ντέρικ σημειώνει τις επιταχυνόμενες πωλήσεις πορτογαλικών κρατικών ομολόγων από τα μέσα Δεκεμβρίου και η ανατίμηση των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου). Τα ασφάλιστρα των διετών ομολόγων υπερέβησαν ακόμα και εκείνα των πενταετών, λέει.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την ικανότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της χώρας τα προσεχή χρόνια.
Ο Μπάτι - ο επενδυτικός οίκος για τον οποίο εργάζεται διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 233 δισ. δολαρίων ΗΠΑ -, προσθέτει ότι " τον ανησυχεί πολύ ό,τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία, καθώς οι αγορές διερωτώνται μήπως η πορτογαλική οικονομία έχει πολλές ομοιότητες με την ελληνική".
"Δεν μπόρεσε η Πορτογαλία, προσφάτως, να αναπτυχθεί με τις δυνάμεις της, άραγε σε αυτήν την αντίξοη οικονομική συγκυρία μπορεί να ανταγωνιστεί;" συνοψίζει τέλος.
Οι επενδυτές εστιάζονται στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, όμως παρακολουθούν στενά και την ιταλική και την ισπανική οικονομία.
*Η κατηγορία σκουπίδια είναι σημαντική διότι σταδιακά θα αφορά το σύνολο των μελών της Ευρωζώνης. (Όταν γνωρίζεις οτι ολα είναι αλληλοεξαρτώμενα σε πλανητικό, εθνικό, και τοπικό επίπεδο.)
Όταν γνωρίζεις φροντίζεις να διεθετήσεις με συνέπεια ήθος και αξιοκρατία, κάτι που αυταπόδεικτα δεν υπάρχει σε ενα καπιταλιστικό -ληστρικό σύστημα- και ειδικά στην Ελλάδα που πράγματι έχουμε ενα λαό που σε αρκετές περιπτώσεις διακατέχεται απο ενα κομπλεξικό σύνδρομο.
Γλυφάδα, web 27/01/2012
Γιάννης Κουρδομένος
Υ.Γ: Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.
Υπεραπλουστευτικό Παράδειγμα: Κάποτε υπήρχε μια μυθική Χώρα η οποία είχε την μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική πηγή εσόδων. Οι γειτονικές Χώρες δεν είχαν ανάλογες πηγές σημαντικών εσόδων, όμως δεν επιθυμούσαν να είναι οι φτωχοί συγγενείς της Μυθικής Χώρας. Έτσι ξεκίνησαν μια σειρά επαφών με την μυθική Χώρα ώστε να βρεθεί ενα κατάλληλο πλαίσιο να τους παρέχουν και αυτών κάποια απο τα έσοδα της μυθικής Χώρας, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα σταδιακά όλου του εθνικού τους πλούτου, και στην συνέχεια και των συνειδήσεων τους.
Το μόνο που τους απασχολούσε ήταν το πλαίσιο εντυπωσιασμών, και σε καμία περίπτωση η ουσία του αποτελέσματος. (Ήθελαν να ομοιάζουν με τους κατοίκους της μυθικής Χώρας ενω ήταν επιδειξιομανείς και δεν είχαν την δυνατότητα να είναι ανάλογης δυναμικής, και εύρους)
Έτσι κοίλησε ο καιρός και κάποια στιγμή οι επιδειξιομανείς φιγουρατζήδες και τσαμπατζήδες που ήθελαν να την βγάζουν με δανεικά και αγύριστα, αντιλήφθηκαν οτι με το σύνολο των δανεικών που είχαν πάρει, είχε δημιουργήσει ο κάθε ένας απο αυτούς ''Χάρτινους πύργους'', που δεν είχαν την δυνατότητα να συντηρήσουν. (Άρχισαν λοιπόν να βάζουν αγγελίες σε έντυπα και εφημερίδες ΠΩΛΕΙΤΑΙ, ΠΩΛΕΙΤΑΙ, ΠΩΛΕΙΤΑΙ, και μόνο ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
Έτυχε να είμαι περαστικός και είδα τα περισσότερα Πωλητήρια που εχω δει σε ολόκληρη τη ζωή μου. (Το παράδοξο είναι οτι τα Πωλητήρια όλοι και όλες τα έχουν στο μετωπό τους στην Ελλάδα)
Ονομάζονται Ξεπουλημένοι Νεοέλληνες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου