Σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» θα τεθεί το αξιόχρεο της Ελλάδας, ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αναλυτής του οίκου Fitch, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.
«Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)», ανέφερε χαρακτηριστικά o επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins, μιλώντας στο Reuters.
«Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ακόμη ότι «για τη νέα αξιολόγηση μετά τη χρεοκοπία θα ληφθούν υπόψη η επιμήκυνση της διάρθρωση των λήξεων και η μείωση του NPV (καθαρή παρούσα αξία ) του ελληνικού χρέους».
«Οσον αφορά τον κρατικό τομέα θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)», είπε, ενώ σημείωσε ότι «τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή».
Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με CCC, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία χρεοκοπία.
Προς υποβάθμιση της Ιταλίας
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης ενδέχεται να υποβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες την Ιταλία, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου στην Ιταλία Alessandro Settepani.
«Η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες είναι μία από τις πιθανές επιλογές», δήλωσε την Τετάρτη ο Settepani, σημειώνοντας ότι «η επιτροπή θα εξετάσει την αξιολόγηση της Ιταλίας βάσει των επιπέδων χρηματοδότησης και των μέτρων ανάπτυξης».
Η Fitch είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας ενδέχεται να υποβαθμιστεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ωστόσο, του οίκου δήλωσε ότι η Ιταλία δεν αναμένεται να χρεοκοπήσει. «Η Ιταλία έχει καλά θεμελιώδη στοιχεία παρά την χαμηλή της ανάπτυξη», είπε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου