Η κρίση χρέους της Ευρώπης, που έχει συρρικνώσει δραματικά τα εισοδήματα -κυρίως της μεσαίας τάξης- φαίνεται πως κάνει αισθητή την παρουσία της και στα... πορτοφόλια των βουλευτών, ειδικά σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία. Οι αντοχές των πολιτών σε αυτές τις χώρες δοκιμάζονται καθημερινά και μειώνονται ακόμα περισσότερο, όταν δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν στα ποσά που κοστίζουν στον φορολογούμενο οι «εθνοπατέρες» του.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του Ινστιτούτου Vision, το ιταλικό Κοινοβούλιο είναι από τα... ακριβότερα καθώς «κοστίζει» σε κάθε φορολογούμενο 27,15 ευρώ. Επιπλέον, οι Iταλοί βουλευτές είναι από τους πλέον καλοπληρωμένους στην Ευρώπη, με μηνιαίο μισθό 11.000 ευρώ συν τα έξτρα για έξοδα κίνησης. Εν μέσω λοιπόν της κατακραυγής που προκάλεσε η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχειών, την ίδια στιγμή που οι πολίτες καλούνται να δουλέψουν περισσότερα χρόνια με λιγότερα, η κυβέρνηση Μόντι (ο ίδιος έχει παραιτηθεί της πρωθυπουργικής αμοιβής) ζήτησε από τους βουλευτές θυσίες, τις οποίες ενέταξε σε ένα πρόγραμμα λιτότητας με το βαρύγδουπο όνομα «Σώστε την Ιταλία».
Για να τη... σώσουν, οι Ιταλοί βουλευτές θα «θυσιάσουν» 1.300 ευρώ από τον μισθό τους. Η πρόταση έγινε δεκτή -θα ήταν άλλωστε αδύνατον να την απορρίψουν- τη στιγμή που οι πολίτες νιώθουν τέτοια δυσφορία για τις βουλευτικές αποζημιώσεις, ο ιταλικός Τύπος επιμένει, ωστόσο, ότι θα έπρεπε το μαχαίρι να μπει βαθύτερα.
Στην Πορτογαλία, ο μέχρι πρόσφατα δημοφιλής πρόεδρος, Καβάκο Σίλβα, που είχε αρνηθεί να παίρνει την προεδρική αποζημίωση εξαιτίας της κρίσης, κατάφερε εν μια νυκτί να μετατραπεί σε κόκκινο πανί για τους συμπατριώτες του. Ο λόγος ήταν η γκρίνια του για την περικοπή μιας από τις πολλές συντάξεις που παίρνει, οι οποίες του αποφέρουν έσοδα 10.000 ευρώ.
Πρωτοβουλία
Ομάδα πολιτών ανέλαβε πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών με αίτημα την παραίτησή του μέσα σε 24 ώρες. Σε λίγες μόνο ώρες, είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 14.000 υπογραφές. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας «ελεημοσύνη» από περαστικούς, με σκοπό να «βοηθήσουν» τον φτωχό πρόεδρο...
Ο Σίλβα απολογήθηκε υποστηρίζοντας πως εννοούσε ότι δέχεται κι αυτός «να κάνει θυσίες, αγριεύοντας περισσότερο τα πνεύματα, καθώς η πλειοψηφία αδυνατεί να αντιληφθεί σε ποια θυσία αναφέρεται ο Σίλβα του οποίου η σύνταξη εξακολουθεί να μοιάζει αστρονομική σε σύγκριση με τη μέση των 400 ευρώ.
Στην Ισπανία, όπου οι άνεργοι έχουν φτάσει τα 5 εκατ., η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχε φροντίσει να κόψει κατά 10% τους μισθούς των βουλευτών (πλέον κυμαίνονται στα 2.814 ευρώ), οι οποίοι φρόντισαν να μη διατυμπανίσουν τη... δυσαρέσκειά τους.
Κι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και για τους... γαλαζοαίματους, για πρώτη φορά το παλάτι έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το ετήσιο εισόδημα της βασιλικής οικογένειας. Οι μισθοί όλων περικόπηκαν κατά 15% το 2010 και παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα και για το 2011. Ο Χουάν Κάρλος αμείβεται με 292.852 ευρώ ετησίως, ενώ η Σοφία με τις τρεις κόρες της μοιράζονται 375.000 ευρώ.
ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο Μπέρτι Αχερν είναι, ακόμα και τώρα, ο καλύτερα αμειβόμενος πρωθυπουργός της Ευρώπης, με ετήσιο μισθό 335.000 ευρώ.
- Πριν από έναν χρόνο μάλιστα πήρε και... αύξηση 38.000 ευρώ με το σκεπτικό ότι ο μισθός του πρωθυπουργού «πρέπει να αντανακλά, ανάλογους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».
- Οι συμπολίτες του εξαγριώθηκαν και ζήτησαν μειώσεις εδώ και τώρα. Πρώτα «θυσιάστηκαν» οι υπουργοί, που θα γίνουν κατά 10.000 ευρώ φτωχότεροι ετησίως, ενώ για τον πρωθυπουργό υπάρχουν... σκέψεις.
Δεν κόβουν το παντεσπάνι των πολιτικών
Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να εξήγγειλε περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 95 δισ. ευρώ έως το 2014, αυτοί που θα κάνουν τις θυσίες όμως... δεν θα είναι ούτε η ίδια -η οποία εισπράττει 250.000 ευρώ το χρόνο-, αλλά ούτε και οι Γερμανοί βουλευτές των οποίων ο μισθός αγγίζει τα 7.340 ευρώ τον μήνα (συν 3.800 ευρώ για έξοδα κίνησης). Αντιθέτως, η κ. Μέρκελ επέλεξε να «κουρέψει» 50.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο μαζί με κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το οικογενειακό.
Στη Γαλλία του Σαρκοζί, οι βουλευτές συνεχίζουν να απολαμβάνουν πρωτοφανή προνόμια όπως ένα επίδομα ανεργίας 5.400 ευρώ (χωρίς έξοδα κίνησης) για έξι μήνες σε περίπτωση που δεν επανεκλεγούν. Το ποσό μειώνεται στο μισό για τα επόμενα 2 χρόνια εάν ο πρώην πολιτικός δεν έχει «αποκατασταθεί» επαγγελματικά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου