Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει απειλεί να την οδηγήσει σε στάση πληρωμών, με αλυσιδωτές συνέπειες όχι μόνο για την ενεργειακή αγορά αλλά και για την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα της ΔΕΗ προς τη ΔΕΠΑ από ανεξόφλητους λογαριασμούς προμήθειας φυσικού αερίου των τελευταίων δύο μηνών έχει φθάσει στα 175 εκατ. ευρώ, ενώ χρέη φέρεται να έχει και προς το ΔΕΣΜΗΕ, παρότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διαψεύσει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Διαβουλεύσεις
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ για τη διευθέτηση του χρέους, ενώ ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και με το ΔΕΣΜΗΕ. Παράλληλα γίνονται διαβήματα και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου οι οφειλές να ρυθμιστούν και σε σχέση με τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
Συνολικά οι οφειλές των υπουργείων, άλλων δημοσίων υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, όταν συνάντησε την επιφυλακτικότητα των τραπεζών να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος της. Η στρόφιγγα της τραπεζικής χρηματοδότησης από το εξωτερικό ουσιαστικά έχει κλείσει για τη ΔΕΗ από το 2011, λόγω του ρίσκου της χώρας. Αλλά και οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν πολύ επιφυλακτικές σε μία περίοδο που μόνον για το πρώτο τρίμηνο του 2012 η ΔΕΗ πρέπει να εξοφλήσει χρεολύσια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, πάντως, η εταιρεία έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση χρεολυσίων ύψους 200 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ, ενώ σε διαδικασία οριστικοποίησης βρίσκονται οι όροι επιπλέον αναχρηματοδότησης, που αφορούν σε χρεολύσια ύψους 510 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν εντός του 2012.
Την πιστωτική ασφυξία που συνδυάζεται με την απαίτηση των τραπεζών για μείωση του συνολικού χρέους της επιχείρησης, ενός χρέους που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ έχει επιτείνει η μη εγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρισμού από τους καταναλωτές, καθώς και τα καθημερινά «φέσια» από επιχειρήσεις που κλείνουν, καταστήματα που ξενοικιάζονται, νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν κ.λπ. Το ήδη άσχημο κλίμα επιβάρυνε σημαντικά η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων και η προθεσμία των 80 ημερών για την εξόφλησή του, που οδήγησε ακόμα και τυπικούς μέχρι χθες πελάτες της ΔΕΗ όσον αφορά στην πληρωμή των λογαριαμών, να εξοφλούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Στο σκηνικό αυτό έρχεται να προστεθεί το κανόνι από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος, που αφήνει στη ΔΕΗ ένα χρέος 67 εκατ. ευρώ.
Αυξήσεις
Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε συνδέσει εξάλλου άμεσα το πρόβλημα ρευστότητας με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμά δε ότι με τα νέα τιμολόγια και τις ήδη δρομολογημένες περικοπές στις ελεγχόμενες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, το 2012 η κερδοφορία και οι χρηματοροές της εταιρείας θα είναι βελτιωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Τέλος όσον αφορά στη ΔΕΠΑ, η εταιρεία διαβεβαιώνει, ότι παρά τις οφειλές της ΔΕΗ, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξόφλησης των προμηθευτών της, όπως η ρωσική Gazprom, η αλγερινή Sonatrach, η τουρκική Botas κ.ά., καθώς διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά.
Το σοβαρό όμως πρόβλημα είναι ο ήδη ελλειμματικός ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος εδώ και κάποιους μήνες αδυνατεί να εξοφλήσει έγκαιρα τους παραγωγούς ΑΠΕ αλλά και τους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο. Σε συνδυασμό με τα 130 εκατ. ευρώ που του χρωστούν οι δύο ιδιωτικές εταιρείες είναι φανερό ότι δύσκολα μπορεί να αντέξει καθυστερήσεις πληρωμών και από τη ΔΕΗ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου