Το προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος,
προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα λάβει μέριμνα ώστε κανείς να μη νιώθει αδικημένος γιατί πήρε ομόλογο και δεν έκανε κατάθεση». Θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμφωνία για τους όρους του PSI μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) επί της ουσίας έχει κλείσει και αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα που συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του IIF «οι παραγωγικές συζητήσεις συνεχίζονται για την εθελοντική ανταλλαγή χρέους καθώς προχωρούν άλλα ζητήματα, ελπίζουμε ότι τα διάφορα στοιχεία του ελληνικού πακέτου θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες».
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός σε ομιλία του στη Βουλή διευκρίνισε πως για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα θα υπάρχει σχετική διάταξη στην τροπολογία για τους όρους ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων.
Σε αυτήν θα μπουν κριτήρια όπως ο τρόπος κτήσης των ομολόγων και πιθανότατα και το ποσό, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα «κουρευτούν» ομόλογα άνω των 100.000 ευρώ κατ' άτομο.
«Βέβαια, θα πρέπει να δούμε πόσο και πότε τα πήρε ο κάθε ιδιώτης. Πάντως, όλα θα αντιμετωπιστούν δίκαια και χωριστά, το καθένα με τον τρόπο του» είπε ο Βενιζέλος.
Τώρα όσον αφορά τους γενικούς όρους του PSI, το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στην περιοχή του 3,7%. Οι απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ξεπερνούν το 70%.
Με τα δεδομένα αυτά εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020 και αν συμμετάσχει στο «κούρεμα» και η ΕΚΤ θα περιοριστεί στο 120%, στόχος που τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου