Με επιστολή-παρέμβαση που απέστειλαν στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και η οποία δεν υπογράφεται ούτε από το Παρίσι ούτε από το Βερολίνο (!), τα δώδεκα κράτη ζητούν να δοθεί ουσιαστική στήριξη στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι ναι μεν είναι ουσιώδεις οι προσπάθειες που γίνονται με σκοπό να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά προέχει επίσης να εκσυγχρονιστούν οι οικονομίες ώστε να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές.
Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του αναπτυξιακού πλάνου σε εκδήλωση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο κ. Μόντι υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα η απάντηση που δίνει η Ε.Ε. στην κρίση διαμορφώνεται με έναν τρόπο που παραπέμπει στη ρουτίνα.
«Πρέπει όμως το πεδίο να διευρυνθεί, δεν πρέπει κατ' ανάγκη να περιοριζόμαστε σε δύο μόνο εταίρους» τόνισε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ελληνική κρίση, λέγοντας πως ένα από τα πεδία πάνω στα οποία θα συνεχίσει να εργάζεται η Ιταλία είναι η πίεση για να δοθεί μεγάλη προσοχή στη σοβαρότερη εστία φωτιάς, σε εκείνη της Ελλάδας, που θα μπορούσε να επηρεάσει όλο και μεγαλύτερο αριθμό κρατών.
Η επιστολή, που υπογράφεται επίσης από Ολλανδία, Ισπανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Σουηδία, Πολωνία, Λετονία και Εσθονία, αναφέρει: «Συναντιόμαστε στις Βρυξέλλες σε μια επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ανάπτυξη έχει ''παγώσει''. Η ανεργία καλπάζει. Πολίτες και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνθήκες εδώ των τελευταίων ετών».
Ως εκ τούτου οι 12 ηγέτες ζητούν να ευοδωθούν οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τη Ρωσία, την Κίνα, χώρες της Λ. Αμερικής κ.λπ., μέσω των οποίων το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μπορούσε να ενισχυθεί με 90 δισ. ευρώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου