ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Θέλουν να ανατραπεί όλο το εργατικό δίκαιο της Χώρας οι Δανειστές

Η τελική σφραγίδα για μισθούς

Συμπολίτες στην Γλυφάδα προσωπικά είχα και εχω  βασικές Αρχές: Ποτέ δεν δανείζομαι και είναι η βασικότερη των Αρχών μου, σε αντίθεση με άλλους που επιθυμούν αυτής της μορφής διαδικασίες. Ποιοι μασκαράδες επιφορτώνουν εμένα και πολίτες που εχουν ανάλογες αρχές;

Aυθαίρετα και μόνο αυθαίρετα  κάποιοι  βγάζουν εύκολα συμπεράσματα τα οποία προωθούν ευρύτερα. Χαρακτηρίζω το υφιστάμενο πλαίσιο Ανήθικότητα ανήθικων, που με δανεικά επιθυμούσαν να κάνουν φιγούρα ενω οι *δυνατότητες τους ήταν και είναι μικρότερες. *(Της Ελλάδας και των Νεοελλήνων)

Η «μάχη» για τη σωτηρία του 13ου και του 14ου μισθού συνεχιζόταν έως το «παρά 5'»

Με μπρα ντε φερ μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης εξελίχθηκαν το θέμα του κατώτατου μισθού και η «τύχη» των δώρων και του επιδόματος αδείας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ουσιαστικά ζήτησαν να ανατραπεί όλο το εργατικό δίκαιο της χώρας, προτείνοντας να υιοθετηθεί… μοντέλο ανατολικών χωρών.

Μάλιστα, ακόμα και η συμφωνία κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού δεν στάθηκε ικανή να μετριάσει τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιτηρητές… αγνόησαν τα επίσημα στοιχεία για τη μείωση των μισθών στη χώρα και με απότομο -ενίοτε προσβλητικό- ύφος απαίτησαν να θυσιαστεί όλο το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η «μάχη» συνεχιζόταν έως και το πάρα πέντε, με κεντρικό θέμα τη σωτηρία του 13ου και του 14ου μισθού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να επιτευχθεί με τη… θυσία του κατώτατου μισθού.

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει στο τραπέζι σειρά εναλλακτικών σεναρίων για να περιοριστούν οι απώλειες, τα οποία ωστόσο απορρίπτονταν από τους δανειστές.

Η «ατζέντα» περιλαμβάνει πέντε καυτά θέματα:

Το πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων (π.χ. τριετίες) για μία τριετία. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ενώ υπέρ του μέτρου έχουν ταχθεί και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Την «τύχη» του κατώτατου μισθού. Η τρόικα έχει ζητήσει τη μείωσή του, με την ελληνική πλευρά να αναζητά τρόπο διαφυγής.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση του κατώτατου μισθού, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές (ειδικές οικονομικές ζώνες) είτε για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Για παράδειγμα, οι νέοι κάτω των 25 ετών αμείβονται με 600 ευρώ, μέτρο που υπήρξε πρόταση να επεκταθεί και σε όσους είναι από 26 έως 30 ετών.

Τον 13ο και τον 14ο μισθό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την κατάργηση τουλάχιστον του ενός μισθού. Στα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση μόνο του 13ου μισθού ή εναλλακτικά η επιβολή πλαφόν (π.χ. 1.500 ευρώ). Πάντως για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά έδινε τη μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Την αλλαγή των κανονισμών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, θέμα για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Την «περιθωριοποίηση» των κλαδικών συμβάσεων. Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις στον ΟΜΕΔ, ενώ συνεχιζόταν μέχρι το παρά πέντε η διαβούλευση για τη μετενέργεια (που προβλέπει πως οι κλαδικές συμβάσεις ισχύουν έξι μήνες μετά τη λήξη τους).
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Θέλουν να ανατραπεί όλο το εργατικό δίκαιο της Χώρας οι Δανειστές Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">