Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «κουρέψει» τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Κι αυτό καθώς στην περίπτωση που ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών δεχτούν απομείωση των ομολόγων τους, υπολογίζεται ότι το όφελος για την Ελλάδα θα προσεγγίσει τα 20 δισ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρέθηκε στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, και είχε σειρά επαφών, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στο PSI, λέγοντας πως σε επίπεδο Eurogroup και Εuro working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το PSI», ενώ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών γνωστοποίησε πως οι απώλειες για τις τράπεζες σε όρους καθαρής παρούσης αξίας ξεπερνούν το 70%.
Την ίδια ώρα για μεγαλύτερη εμπλοκή του δημόσιου τομέα μιλούσαν χθες αρμόδιες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες. Στόχος σε αυτές τις προσπάθειες απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι να υπάρξει συμφωνία για πρόσθετη συνεισφορά από δημόσιες πηγές, εφόσον θα έχει προηγηθεί λύση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Κενό»
Οι ίδιες πηγές προεξοφλούσαν χθες ότι μετά τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, και κυρίως μετά την οριστικοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα προκύψει ένα «κενό» στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές.
Οπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και θεσμικών παραγόντων της ΕΕ, το μέλος της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν δέχτηκε πιέσεις από τους κ. Ρομπέι, Γιούνκερ και Μπαρόζο να προβεί σε κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρακτικά επαναδιατυπώθηκε, σε έντονο όμως ύφος, το αίτημα να αποδεχτεί η ΕΚΤ κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και ανέρχονται περίπου σε 45 δισ. ευρώ.
Οπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, επιδίωξη είναι να εφαρμοστεί κούρεμα σε ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών του ευρώ που θα αποφέρουν μείωση του χρέους της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Πιέσεις προς την ΕΚΤ ασκεί και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της ενισχυμένης προσπάθειας από τη Φρανκφούρτη. Το πρέσινγκ προς την ΕΚΤ να δεχτεί να αναλάβει μέρος του κόστους κλιμακώνεται και από το ΔΝΤ που πιέζει έντονα, κάτι που, όμως, εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου