Μαζική ανταπόκριση βρήκε από τους πιστούς που... ξυπνούν αργότερα τις Κυριακές η πρωτοβουλία του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου να τελείται λειτουργία μετά τις 10.30 το πρωί
Η πρώτη λειτουργία για ξενύχτηδες και για ανθρώπους που δεν μπορούν να ξυπνούν από τα χαράματα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου.
Πρόκειται για ένα ακόμη ριζοσπαστικό μέτρο του μητροπολίτη Μεσσηνίας, που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τους Καλαματιανούς, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων στο ιστορικό κέντρο.
Οι λειτουργίες, που ξεκίνησαν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, θα συνεχισθούν μέχρι το Πάσχα και θα πραγματοποιούνται από τις 10.30 έως τις 11.30 π.μ. τις Κυριακές.
«Υπήρχαν πάρα πολλά αιτήματα -μας λέει ο μητροπολίτης- κυρίως νέων ανθρώπων, οι οποίοι ήθελαν να εκκλησιασθούν αλλά για λόγους που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε δεν ήταν δυνατόν. Οι νέοι ξενυχτούν το Σάββατο και ξυπνούν αργά, οι εργαζόμενοι επίσης θέλουν μια μέρα να ξεκουραστούν, έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε λειτουργίες από τις 10.30 έως τις 11.30».
Ο ναός των Αγίων Αποστόλων περικυκλώνεται από δεκάδες κέντρα διασκέδασης. Ετσι, ρωτάμε τον μητροπολίτη αν επιλέχθηκε γι' αυτό. «Οχι, τον επιλέξαμε γιατί είναι ένας κεντρικός ναός που τον γνωρίζουν όλοι. Είναι ένας μικρός ναός, γιατί δεν γνωρίζαμε ποια θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου και επιπλέον στους μεγάλους ναούς αμέσως μετά την κυριακάτικη λειτουργία είτε πραγματοποιούνται μυστήρια (βαφτίσια - γάμοι), είτε λειτουργούν κατηχητικά σχολεία» απαντά ο μητροπολίτης.
Το επόμενο βήμα του μητροπολίτη Μεσσηνίας είναι η δημιουργία ενός χώρου όπου θα σιτίζονται οι ανήμποροι συνάνθρωποί μας. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία παραχώρησης του χώρου και του εξοπλισμού του από μια ομάδα συμπολιτών μας, ενώ υπάρχει μεγάλη εθελοντική προσφορά γυναικών που θα μαγειρεύουν. Υπολογίζουμε ότι θα διαθέτουμε γύρω στις 250 μερίδες φαγητό στον ευρύτερο καλλικρατικό Δήμο Καλαμάτας».
Οι πρωτοβουλίες και οι ριζοσπαστικές απόψεις του κ. Χρυσόστομου μπορεί να αγκαλιάζονται από την πλειονότητα, υπάρχουν όμως και κάποιοι που τις κατακρίνουν έντονα.
«Οποιος θέλει να κάνει τομές, κατακρίνεται από κάποιους που εξυπηρετούν ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες. Σε κάθε χώρο υπάρχουν άνθρωποι που όταν θίγονται τα συμφέροντά τους θυμούνται ότι είναι άνθρωποι της παράδοσης. Πιστεύω ότι οι λόγοι πρώτα απ' όλα είναι ιδεολογικοί. Μεγάλωσαν σε μια άλλη εποχή, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα. Αλλοι λόγοι είναι λόγοι συμφέροντος, ενώ άλλοι το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα βρίσκονται στην επικαιρότητα. Δεν καταλαβαίνουν ότι σήμερα κανένας δεν τους διαβάζει».
Βολές κατά της Ιεράς ΣυνόδουΔεν έπρεπε να αναμειχθούμε στην υπόθεση Εφραίμ
Τελευταία ο κ. Χρυσόστομος μπήκε πάλι στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας της κριτικής που άσκησε στην Ιερά Σύνοδο για την ανακοίνωση που εξέδωσε και αφορούσε τον φυλακισμένο ηγούμενο Εφραίμ.
«Ηταν μια προσωπική τοποθέτηση σε ένα ανακοινωθέν το οποίο θεώρησα ότι η Ιερά Σύνοδος όχι μόνο δεν έπρεπε να εκδώσει, αλλά ούτε να αναμειχθεί. Τα γεγονότα θα αποδείξουν ότι τα αίτια αυτής της ιστορίας είναι βαθύτερα και σε αυτήν την εξέλιξη των πραγμάτων η Εκκλησία δεν έχει κανέναν λόγο να αναμειχθεί.
Εξάλλου, το θέμα το χειρίζεται η ελληνική Δικαιοσύνη και είμαστε υποχρεωμένοι να τη σεβαστούμε».
Οσο για τις ύβρεις που δέχτηκε, ανώνυμες στην πλειοψηφία τους, σημειώνει: «Ο καθένας έχει δικαίωμα στην κριτική. Εκείνο που με πειράζει είναι ότι πίσω από την ανωνυμία βρίζουν, κρίνουν και κατακρίνουν. Εγώ δεν μίλησα προσωπικά για κανέναν. Είχα ένα κείμενο μπροστά μου στο οποίο άσκησα κριτική. Αλλωστε ήταν σε γνώση του Αρχιεπισκόπου ότι αν έβγαινε ένα τέτοιο κείμενο θα του ασκούσα κριτική. Του το είχα πει. Οσοι εκ των Αγίων Αδελφών νομίζουν ότι έχουν αντίθετη γνώμη, μπορούν επωνύμως να βγουν και να την πουν. Είμαι άνθρωπος που δέχομαι τον διάλογο, ποτέ μου δεν κρύφτηκα πίσω από την ανωνυμία, ποτέ μου δεν έκρυψα αυτά τα οποία θεωρώ ότι πρέπει η Εκκλησία να κάνει για να πάει μπροστά».
Αρκετές φορές λέγονται για τον κ. Χρυσόστομο διάφορα, ότι δηλαδή έχει βάλει πλώρη για την Αρχιεπισκοπή ή ότι βλέπει με καλό μάτι την Αμερική. «Αυτά εκπορεύονται κυρίως από διάφορα εκκλησιαστικά ή παραεκκλησιαστικά κέντρα, που θεωρούν ότι εξυπηρετούν κάποιες επιδιώξεις κάποιων ανθρώπων. Τα ακούω, γελάω, αλλά νομίζω ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Ηρθα εδώ για να προσφέρω αυτά που μπορώ και έχω πει πολλές φορές ότι όταν δεν θα μπορώ πια να προσφέρω με πολύ ευχάριστο τρόπο, θα δώσω την παραίτησή μου για να έλθει κάποιος νεότερος και να συνεχίσει το έργο».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου