ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Διαφορετική μορφή θα έχουν από την 1η Απριλίου οι συνταγές φαρμάκων

Γενόσημα για όλους τους ασφαλισμένους

Οι γιατροί νοσοκομείων και Ταμείων θα αναγράφουν πλέον τη δραστική ουσία του φαρμάκου και όχι την εμπορική του ονομασία. Οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν υποχρεωτικά το φτηνότερο σκεύασμα και εφόσον ο ασφαλισμένος θέλει ακριβότερο θα πληρώνει τη διαφορά.

Διαφορετική μορφή θα έχουν από την 1η Απριλίου οι συνταγές φαρμάκων. Οι γιατροί των νοσοκομείων και των Ταμείων θα αναγράφουν τη δραστική ουσία του χορηγούμενου φαρμάκου και όχι την εμπορική του ονομασία, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν υποχρεωτικά το φτηνότερο φάρμακο για κάθε δραστική ουσία, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι γενόσημο. Αν ο ασφαλισμένος θέλει ακριβότερο, θα καλείται να πληρώνει τη διαφορά.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε σειρά αποφάσεων που αναμένεται να υπογράψει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την υγεία, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία θα γίνει «πιλοτικά» έως το τέλος Μαΐου και θα αφορά -σε πρώτη φάση- τις δέκα πρώτες σε δαπάνη θεραπευτικές κατηγορίες (πεπτικό, αιματολογία, καρδιαγγειακό, νευρικό). Στα νοσοκομεία, οι εν λόγω ομάδες θα καθοριστούν με απόφαση των διοικητών.
Η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία θα γίνει «πιλοτικά» έως το τέλος Μαΐου και θα αφορά σε πρώτη φάση τις δέκα πρώτες σε δαπάνη θεραπευτικές κατηγορίες

Η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία θα γίνει «πιλοτικά» έως το τέλος Μαΐου και θα αφορά σε πρώτη φάση τις δέκα πρώτες σε δαπάνη θεραπευτικές κατηγορίες

Από την 1η Ιουνίου, ωστόσο, το μέτρο θα ισχύσει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες που περιέχονται στη «λίστα» συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η σύνταξη των οδηγιών συνταγογράφησης και θεραπείας (θεραπευτικά πρωτόκολλα) για 160 ομάδες παθήσεων.

Στην απόφαση του υπουργού Υγείας αναφέρεται ότι «...οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να επιλέγουν το κατάλληλο φάρμακο, συμμορφούμενοι τόσο με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα όσο και με την αντιστοίχηση δραστικής κατά θεραπευτική επιλογή...».

Μικρότερη δαπάνη χωρίς να λείψουν φάρμακα
 Η εφαρμογή των παραπάνω θα γίνεται από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Οι φαρμακοποιοί και οι ασφαλισμένοι δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν το φάρμακο της συνταγής με σκεύασμα που περιέχει άλλη δραστική ουσία ή άλλον συνδυασμό δραστικών ουσιών.

Ανάλογο (αυστηρό) πλαίσιο συνταγογράφησης προβλέπεται και στα νοσοκομεία: οι γιατροί θα συνταγογραφούν με τη χημική ουσία του φαρμάκου και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΦ, ενώ το φαρμακείο του νοσοκομείου θα χορηγεί -σε κάθε περίπτωση- το φτηνότερο φάρμακο όμοιας δραστικής ουσίας.

Τα πρωτότυπα
Φάρμακα με δεκαετή προστασία

Πρωτότυπο σκεύασμα: Είναι ένα φάρμακο το οποίο έχει αναπτυχθεί έπειτα από πολυετή έρευνα στο εργαστήριο και έχει επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του σε κλινικές μελέτες, σε ανθρώπους.

Για να αποσβεστεί το τεράστιο κόστος έρευνας και ανάπτυξής του, το πρωτότυπο φάρμακο προστατεύεται επί μία δεκαετία (πατέντα). Στο διάστημα αυτό, δεν μπορεί να παραχθεί κανένα άλλο σκεύασμα που να περιέχει την ίδια δραστική ουσία.
Γενόσημα για όλους τους ασφαλισμένους

Τα γενόσημα
Στην αγορά μετά τη λήξη της πατέντας

Αμέσως μετά τη λήξη της πατέντας ενός πρωτοτύπου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρασκευάσουν ένα ουσιωδώς όμοιο σκεύασμα.

Το εν λόγω αντίγραφο είναι το γενόσημο, το οποίο έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ίδιο με ήδη εγκεκριμένο προϊόν (πρωτότυπο). Το γενόσημο περιέχει την ίδια δραστική ουσία όπως το προϊόν αναφοράς και σε ίδια ποσότητα. Η δραστική ουσία ενός φαρμάκου είναι το συστατικό που του προσδίδει τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Διαφορετική μορφή θα έχουν από την 1η Απριλίου οι συνταγές φαρμάκων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">