ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δράστες 20-30 ετών εκτός των Πυρήνων της Φωτιάς έχει κεντράρει η Αντιτρομοκρατική

Ψάχνουν τους 20άρηδες δράστες μακριά από τους «Πυρήνες»

Ούτε η συνδεσμολογία της βόμβας, αλλά ούτε και η επιλογή να επιχειρηθεί χτύπημα χωρίς προειδοποίηση παραπέμπει στη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση. Την ίδια ώρα, η Αντι­τρομοκρατική έχει «κεντράρει» σε συγκεκριμένους υπόπτους.

Τις διαδρομές του αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού εντός και εκτός του μετρό αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ. Μία εβδομάδα μετά την τρομοκρατική απόπειρα στον σταθμό του Αιγάλεω και η Αντιτρομοκρατική ερευνά τις δεκάδες ώρες οπτικού υλικού από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα του σταθμού.

Οι ειδικοί αξιωματικοί μελετούν καρέ καρέ τα πλάνα, προσπαθώντας να εντοπίσουν τις διαδρομές των «ύποπτων» ατόμων που ενδέχεται να τοποθέτησαν τον μηχανισμό στο κάθισμα του συρμού, αλλά και τις επαφές που πραγματοποίησαν πριν και μετά την επιχείρηση που είχαν οργανώσει.
Επίσημα, η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί άτομο ή ομάδα που θα μπορούσε να έχει σχέση με τη βόμβα, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι έχουν «κεντραριστεί» συγκεκριμένοι ύποπτοι, που όμως δεν έχουν «δεθεί» επαρκώς ακόμη με την υπόθεση.

Ψάχνουν τους 20άρηδες δράστες μακριά από τους «Πυρήνες»

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ξεχωρίζουν οι Αρχές, φέρεται να είναι και κάποιοι... μασκαρεμένοι, που εκμεταλλευόμενοι την Αποκριά, κινήθηκαν στον χώρο του μετρό χωρίς να φοβηθούν τις κάμερες παρακολούθησης.

Το προφίλ των δραστών, έτσι όπως το σκιαγραφούν οι πηγές, είναι νεαροί άνδρες ηλικίας 20-30 ετών, που είχαν στόχο να μιμηθούν τις ενέργειες παλαιότερων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω κατέβηκαν συνολικά περίπου 80 άτομα και οι αστυνομικοί ξέρουν ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες μπορεί να κάλυψαν τα ίχνη τους, αποβιβαζόμενοι από άλλο βαγόνι του συρμού.
«Ποντάρουν» όμως πως πριν από την τοποθέτηση του μηχανισμού, οι υποψήφιοι τρομοκράτες θα «δοκίμασαν» τους χρόνους, τις διαδρομές, τις συνθήκες. Επομένως, η έρευνα έχει επεκταθεί και σε άλλα πλάνα που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες.

Επίσης, ερευνώνται και τα στοιχεία που βρέθηκαν πάνω στον μηχανισμό. Αν και οι επικεφαλής τηρούν σιγήν ιχθύος σε σχέση με το τι έχει βρεθεί, θεωρείται βέβαιο ότι τα ευρήματα έχουν «μιλήσει» δίνοντας πολύτιμα στοιχεία στους ειδικούς για εκείνους που κρύβονται πίσω από την απόπειρα.
«Το μόνο που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι δεν διαπιστώνεται σχέση της απόπειρας αυτής με τους "Πυρήνες"», είπε υψηλόβαθμος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.
«Πέρα από τη συνδεσμολογία, που δεν παραπέμπει στη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, στη νοοτροπία της -Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς- δεν υπήρξαν ποτέ χτυπήματα χωρίς προειδοποίηση.

Πάντοτε έπαιρναν τηλέφωνο και γνωστοποιούσαν αυτό που θα ακολουθούσε - ήταν πάντα κατά των "τυφλών" χτυπημάτων», εξηγούν.
Την ίδια στιγμή, όμως, θεωρούν μικρής αξίας τα δύο τηλεφωνήματα ανάληψης της ευθύνης που πραγματοποιήθηκαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ανέφεραν ως υπεύθυνη την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα «Αντάρτικο Πόλεων».

«Το όνομα ήταν πολύ γενικό και ο αντίκτυπος που θα είχε το χτύπημα αυτό δεν συνάδει με την ανάληψη ευθύνης μέσω τηλεφωνήματος», λένε οι ειδικοί. «Περιμένουμε την προκήρυξη, η οποία όμως δεν έρχεται...», λένε με νόημα, υπονοώντας ότι η υπόθεση αυτή θα απασχολήσει για καιρό την υπηρεσία.

Για να τους φρεσκάρουν τη μνήμη

Οι φωτογραφίες του εμπρηστικού μηχανισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, αναμένεται να «θυμίσουν» σε συνεπιβάτες του συγκεκριμένου βαγονιού λεπτομέρειες από εκείνους που τον μετέφεραν. Οπως φαίνεται από την προσεκτική ματιά στις απεικονίσεις, το σημείο που είχε αφεθεί η βόμβα είναι περίπου στη μέση του συρμού.

Δεδομένου ότι στο τέλος της διαδρομής με το μετρό οι περισσότεροι επιβάτες σηκώνονται νωρίτερα από τις θέσεις τους, προκειμένου να κρατηθούν από τις χειρολαβές και να αποβιβαστούν, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι κάποιοι θα είδαν κάτι.
Ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι ακόμη ικανοποιητική, καθώς πολλά από τα άτομα που επέβαιναν στον συγκεκριμένο συρμό δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η νέα γενιά βομβιστών επεδίωκε «τυφλό χτύπημα»


Τον τρόμο ήθελαν να σκορπίσουν οι επίδοξοι βομβιστές με την τοποθέτηση του εμπρηστικού μηχανισμού στο μετρό το προηγούμενο Σάββατο.
Το παρ' ολίγον χτύπημα στο πιο δημοφιλές μέσο μαζικής μεταφοράς μπορεί να μην είχε σκοπό να προκαλέσει εκατόμβη νεκρών, ωστόσο θα δημιουργούσε τεράστιο ντόρο σχετικά με τις προθέσεις, αλλά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τρομοκρατών.
Το χτύπημα θα ήταν συμβολικό και ως τέτοιο θα προκαλούσε γενική ανασφάλεια στον πληθυσμό και διασυρμό της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, οι υποψήφιοι βομβιστές θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να ανατρέψουν την... ησυχία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες από το μέτωπο των τρομοκρατικών επιθέσεων, με το αστυνομικό δελτίο να καταγράφει μόνο μικρο-επιθέσεις με γκαζάκια. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν πως οι δράστες θέλησαν να δείξουν ότι «είναι ακόμη εδώ».

Το σημείο που έχει σοκάρει τους αξιωματικούς είναι ότι οι νέας κοπής βομβιστές ήθελαν «τυφλό χτύπημα». Κατά τις εκτιμήσεις τους, υπήρχε ενδεχόμενος δόλος τόσο για τον μηχανοδηγό όσο και για τυχόν επιβάτες που θα βρίσκονταν στο βαγόνι.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει για πότε ήταν προγραμματισμένος ο εμπρηστικός μηχανισμός να πυροδοτηθεί, καθώς όταν βρέθηκε -ευτυχώς χωρίς να έχει εκραγεί- το ρολόι είχε τερματίσει.

Οι αξιωματικοί υπολογίζουν ότι ο χρόνος από τη στιγμή που άφησαν την πράσινη τσάντα με το μπετονάκι των 4 λίτρων, το ρολόι και τις μπαταρίες στον συρμό μέχρι τον εμπρησμό που υπολόγιζαν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από δύο λεπτά και μικρότερος από έξι.
Τόσο χρονομετρήθηκε ο χρόνος μέχρι να αδειάσει το βαγόνι από κόσμο, να κάνει τη μανούβρα ο συρμός και να επιστρέψει για να επιβιβάσει τους νέους επιβάτες προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αν οι τρομοκράτες δεν ήθελαν εκατόμβη νεκρών, αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Ωστόσο, η Αντιτρομοκρατική δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η έκρηξη να είχε προγραμματιστεί ύστερα από περισσότερα από έξι λεπτά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επίδοξοι βομβιστές θα προκαλούσαν τον θάνατο στους ανυποψίαστους επιβάτες που θα είχαν επιβιβαστεί στον συρμό...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δράστες 20-30 ετών εκτός των Πυρήνων της Φωτιάς έχει κεντράρει η Αντιτρομοκρατική Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">