ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Ολυμπιακός τη δουλειά του την έκανε

Η Μεταλίστ και η ομάδα από... μέταλλο

Το εξπρές του Ολυμπιακού δεν σταμάτησε ούτε στο Χάρκοβο...

Αυτό που έμοιαζε σαν «το κερασάκι στην τούρτα» πριν από λίγο καιρό, η ευρωπαϊκή διάκριση μέσω του Γιουρόπα Λιγκ, τώρα δείχνει ως φυσικό επόμενο για τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τους παίχτες του.
Ο Ολυμπιακός μπορεί αυτήν τη φορά να μη «θάμπωσε» με την εμφάνισή του, όπως έκανε στις προηγούμενες εκτός έδρας ευρωπαϊκές παραστάσεις του, αλλά τη δουλειά του την έκανε.

Πέτυχε την ένατη συνεχόμενη νίκη του, χωρίς να δεχθεί γκολ (συνολικό σκορ 18-0), επικρατώντας με 1-0 της Μεταλίστ στην Ουκρανία, με γκολ του συνήθους υπόπτου Φουστέρ και πλέον κρατάει στα χέρια του την πρόκριση στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ, αρκεί να κάνει το αυτονόητο: να μη χάσει από τη Μεταλίστ μέσα στο κάστρο του, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης (10.05 ΑΝΤ1).

Η επιτυχία του Ολυμπιακού αποκτάει πολύ μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι η εμφάνισή του στο πρώτο ημίχρονο ήταν κάτω του μετρίου στο επιθετικό κομμάτι. Και όμως οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν πως έχουν αποκτήσει ευρωπαϊκή εμπειρία να διαχειρίζονται σωστά, ακόμα και τα ματς, στα οποία δεν βρίσκονται στη μέρα τους.

Με τους χαφ Μανιάτη, Ορμπάιθ, Μακούν σε μέτρια παραγωγική μέρα στο πρώτο 45λεπτο και τους Φουστέρ, Μιραλάς, Τζιμπούρ αποκομμένους από την υπόλοιπη ομάδα, ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε παθητικό ρόλο. Ομως, η εδαφική υπεροχή της Μεταλίστ δεν μεταφράστηκε σε καταιγισμό ευκαιριών, αφού το κεντρικό δίδυμο των στόπερ Παπαδόπουλου - Μέλμπεργκ ήταν ανίκητο σε όλες τις μονομαχίες, ο Μέγιερι ενέπνεε σιγουριά, ενώ και οι Ουκρανοί διακρίνονταν μόνο για τη φλυαρία τους.

Ετσι, η κεφαλιά του Κριστάλδο (25'), το φάουλ του Κλέιτον Σαβιέρ (27') και τα σουτ του Φινίνιο (29', 30') ήταν οι μοναδικές άξιας αναφοράς επιθετικές στιγμές της Μεταλίστ.
Αυτή η εικόνα του ματς ήταν ικανή να δώσει να καταλάβουν οι Πειραιώτες ότι η πιο παραγωγική ομάδα του Γιουρόπα Λιγκ δεν είναι και κανένα φόβητρο. Η κατακόρυφη άνοδος των Ορμπάιθ, Μανιάτη (κατά κύριο λόγο), Μιραλάς και Μακούν στο δεύτερο ημίχρονο, άλλαξε άρδην την εικόνα του ματς, αλλά ο Ολυμπιακός είχε και την τύχη να σκοράρει στην πρώτη του οργανωμένη επιθετική προσπάθεια. Ο Μιραλάς έκανε τη σέντρα, ο Τζιμπούρ διεκδίκησε την κεφαλιά, δυσκολεύοντας τους Ουκρανούς να διώξουν την μπάλα, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Φουστέρ και με γυριστό σουτ πέτυχε το 1-0 (50'). Αυτό ήταν το πέμπτο γκολ του Ισπανού επιθετικού φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το γκολ επηρέασε ψυχολογικά τους Ουκρανούς, που προσπάθησαν με βιαστικές ενέργειες να ισοφαρίσουν και με εξαίρεση δύο κεφαλιές από πολύ καλή θέση των Εντμάρ (55') και Τάισον (66'), δεν ανησύχησαν περισσότερο τον Μέγιερι.

Αντίθετα, μετά το 70' ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο τέρμα, αλλά μία φορά ο Τζιμπούρ και μία ο Μιραλάς δεν έδωσαν την μπάλα σε αμαρκάριστους συμπαίχτες τους μέσα στην περιοχή.

Στο 82' αποβλήθηκε ο Εντμάρ για αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στον Μανιάτη, ενώ και ο Μέλμπεργκ συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες και δεν θα αγωνιστεί στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη την Πέμπτη.

ΒΑΛΒΕΡΔΕ
«Δεν έχουμε προκριθεί ακόμα»

Ρεαλιστικά ο Ολυμπιακός έχει κάνει άλμα πρόκρισης για τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, μετά τη νίκη στην έδρα της Μεταλίστ, ωστόσο για τον Ερνέστο Βαλβέρδε πρόκειται απλά για προβάδισμα και όχι για πρόκριση…
«Σίγουρα έχουμε πλεονέκτημα, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί. Θα πρέπει στο γήπεδό μας να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για την πρόκριση. Η Μεταλίστ είναι μια δυνατή ομάδα που επιτίθεται πολύ καλά και διαθέτει γρήγορους παίκτες», υπογράμμισε ο τεχνικός των Πειραιωτών.

Οταν του ζητήθηκε να συγκρίνει το «φτωχό» παρελθόν της ομάδας του στους ευρωπαϊκούς αγώνες μακριά από την Ελλάδα, απάντησε: «Δεν ξέρω πώς έπαιζε ο Ολυμπιακός πριν από εμένα. Μπορεί να κερδίσαμε, μπορεί να παίξαμε και να πήραμε τη νίκη όπως την πήραμε, αλλά δεν περάσαμε και εύκολες στιγμές. Πιεστήκαμε πολύ. Ακόμα δεν έχουμε προκριθεί». Αναλύοντας τη χθεσινή αναμέτρηση, δήλωσε: «Πριν από τρία χρόνια είχαμε ξαναπαίξει σε αυτό το γήπεδο και είχαμε δεχτεί το γκολ στα τελευταία λεπτά. Σήμερα (σ.σ.: χθες) το παιχνίδι μας ήταν πιο αμυντικό, ήμασταν πιο ενωμένοι και συμπαγείς στην άμυνα και από εκεί και πέρα κάναμε κάποιες καλές επιθέσεις και σκοράραμε».

Τέλος, εν όψει της συνέχειας, ο Ερνέστο Βαλβέρδε τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή θα σκεφτώ το ματς του πρωταθλήματος.».

Από την πλευρά του ο προπονητής των Ουκρανών, Μίρον Μάρκεβιτς, επεσήμανε πως «δεν έπρεπε να χάσουμε. Ημασταν άτυχοι. Θα παλέψουμε στο Καραϊσκάκη για την πρόκριση». Σε ερώτηση για τη διαιτησία, απάντησε: «Ο διαιτητής ήταν αντικειμενικός, έκανε δύο-τρία λαθάκια, αλλά πιστεύω ότι ήταν καλός».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
Εστειλε συγχαρητήρια για τη σπουδαία νίκη

Ο νέος θρίαμβος του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ έφερε, όπως ήταν λογικό, τα συγχαρητήρια του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και το μήνυμα προς τους παίκτες πως «απλά τελείωσε το πρώτο ημίχρονο»…

Πάνω-κάτω σ' αυτό το μοτίβο κινήθηκαν στις δηλώσεις τους οι «ερυθρόλευκοι» ποδοσφαιριστές. Ο Βασίλης Τοροσίδης υπογράμμισε ότι «έχουμε κάνει τον μισό δρόμο» και πρόσθεσε πως «τόσο η δική μας επιτυχία όσο και αυτή του ΑΠΟΕΛ δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι εδώ». Ο σκόρερ των Πειραιωτών, Νταβίντ Φουστέρ, τόνισε: «Είναι ωραίο να σκοράρεις, αλλά σημασία έχει το αποτέλεσμα. Αυτά ανοίγουν την ''όρεξη'' για να συνεχίσουμε».

Ο Κέβιν Μιραλάς επεσήμανε: «Δεν μας ενδιέφερε η ισοπαλία, αλλά μόνο η νίκη, γιατί μας δίνει προβάδισμα. Υπάρχει το δεύτερο 90λεπτο που είναι πολύ δύσκολο. Στόχος μας είναι να γράψουμε ιστορία που δεν έχει πετύχει κανείς στο παρελθόν».

Ο Πάμπλο Ορμπάιθ δήλωσε: «Ελπίζω να μην παίξουμε ξανά σε τόσο κρύο. Είναι σημαντικό πως σκοράραμε εκτός έδρας, όμως έχουμε ακόμα πολλή δουλειά για την πρόκριση». Τέλος, ο Ολοφ Μέλμπεργκ είπε: «Κερδίσαμε μια ομάδα που έχει μία από τις καλύτερες επιθέσεις. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε την καλή μας άμυνα και το γεγονός πως παίξαμε σωστά τις αντεπιθέσεις».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Ολυμπιακός τη δουλειά του την έκανε Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">