Απολύσεις στο Δημόσιο και νέα μέτρα προαναγγέλλει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, που χαρακτηρίζει «αναχρονιστική» τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα και προχωρά σε μία «λάιτ» αυτοκριτική για το πρώτο μνημόνιο.
Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ρωτήθηκε εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα και απάντησε: «Όχι. Αν υπάρχουν τμήματα του δημοσίου τομέα με υπεράριθμο προσωπικό ή τμήματα τα οποία παράγουν υπηρεσίες που δεν είναι πια αναγκαίες, γιατί θα πρέπει να υποχρεώνεται ο φορολογούμενος να συνεχίσει να πληρώνει υπηρεσίες των εργαζομένων που είναι περιττές;
Η διά βίου εγγύηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα είναι ένας αναχρονισμός. Οι σύγχρονες δυναμικές οικονομίες τις οποίες η Ελλάδα θα χρειαστεί να ανταγωνιθεί δεν διαθέτουν πλέον τέτοιες διασφαλίσεις της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα».
Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες περικοπές σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ο Πολ Τόμσεν δεν απέκλεισε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην περίπτωση που δεν πετύχει το μέτρο της μείωσης αποδοχών που έχει ψηφιστεί από την Βουλή.
«Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και είναι αποσυνδεδεμένη από τους μισθούς. Η μη προσαρμογή των μισθών ως και σήμερα είναι ο κύριος λόγος για την υψηλή ανεργία. Ελπίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα διευκολύνουν την εκ νέου ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης, ενθαρρύνοντας τις εταιρίες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές πετύχουν, δεν θα υπάρξει στο μέλλον ανάγκη παρέμβασης στους μισθούς, όπως η αναστολή του 13ου και 14ου μισθού η οποία ήταν υπό συζήτηση» ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας ύψους 7% του ΑΕΠ για την διετία 2013-2014 ξεκαθάρισε ότι δεν θα περιλαμβάνουν αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. «Νέα μέτρα ύψους περίπου 5,5% του ΑΕΠ θα αντληθούν από την πλευρά των δαπανών του προϋπολογισμού. Επιπροσθέτως, στο πρόγραμμα υπάρχει εδώ και καιρό η εκτίμηση ότι έσοδα ύψους 1,5% του ΑΕΠ θα προκύψουν από τις μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης, ορισμένα τμήματα των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πολ Τόμσεν.
Επιπλέον στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «αναζωογόνησης» των μεταρρυθμίσεων και δήλωσε ανοιχτά ότι εάν δεν προχωρήσουν τότε το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει χωρίς καμία αμφιβολία. «Το πρόγραμμα θα πετύχει μόνον αν μια νέα κυβέρνηση αναζωογονήσει τις μεταρρυθμίσεις. Χωρίς αυτή την αναζωογόνηση το πρόγραμμα αναμφίβολα θα αποτύχει. Τα καλά νέα είναι ότι με το PSI και με την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, δόθηκε στην Ελλάδα το αναγκαίο περιθώριο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο. Κανείς δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο εν μια νυκτί. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι η συνέχιση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας εξαρτάται από τη σταθερή πρόοδο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου