Κύκλοι του ΣΕΒ σχολιάζοντας τις απαιτήσεις των δανειστών μας, οι οποίοι ζητούν τον Ιούνιο μειώσεις στις αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς και στο εφάπαξ που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τάσσονται ενάντια σε οποιαδήποτε επιδείνωση του μισθολογικού κόστους.
Αντίθετες εμφανίζονται οι εργοδοτικές οργανώσεις σε οποιεσδήποτες νέες αρνητικές μεταβολές στους μισθούς, αλλά και στις αποζημιώσεις για απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις.
Oι δανειστές μας απαιτούν τον Ιούνιο μειώσεις στις αποζημιώσεις που δίνονται στους εργαζομένους όταν απολύονται από τη δουλειά τους, καθώς και στο εφάπαξ που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία, προκαλεί αντιδράσεις στις εργοδοτικές οργανώσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα σενάρια που θέλουν τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν κι άλλο «ψαλίδι» 15% στους μισθούς των εργαζομένων.
Κύκλοι του ΣΕΒ να σχολιάζουν τις απαιτήσεις των δανειστών μας. Αφού διευκρινίζουν ότι περιμένουν να δουν επίσημα αυτές τις προτάσεις τους, τάσσονται ενάντια σε οποιαδήποτε επιδείνωση του μισθολογικού κόστους.
Αλλα κόστη
«Οι θέσεις του ΣΕΒ είναι γνωστές ακόμη και όταν ετέθησαν για πρώτη φορά οι μειώσεις κατά 22% των μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο Σύνδεσμός μας, που εκπροσωπεί τις μεγάλες οργανωμένες επιχειρήσεις, αυτό που έχει να σημειώσει είναι ότι οι εταιρείες αυτές πρώτα προχωρούν στη μείωση οποιουδήποτε άλλου κόστους που επιβαρύνει την επιχείρηση», και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές: «Οπου έχει εξαντληθεί κάθε τέτοιο μέσο, τότε οι εργοδότες σε συνεννόηση με τους εργαζομένους προχωρούν σε λογικές μειώσεις μισθών». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «για την πλειονότητα των οργανωμένων επιχειρήσεων το πρόβλημα δεν είναι το μισθολογικό κόστος.
Αυτό που προέχει να γίνει είναι το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, και έτσι με τους τρόπους αυτούς να δοθεί χώρος δράσης και δουλειές στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εκεί είναι το πρόβλημα, όπως βέβαια και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, που δεν αφήνουν τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, μιλώντας στο «Εθνος» για το ίδιο θέμα, επισημαίνει: «Οποιαδήποτε άλλη υποβάθμιση αμοιβών ή παροχών προς τους εργαζομένους θα είναι σε βάρος των ίδιων των επιχειρήσεων.
Θα δουν μειώσεις στους τζίρους και στα κέρδη τους. Οπως έδειξε και πρόσφατη έρευνά μας, η πλειονότητα των μικρομεσαίων δεν θεωρεί μείζον πρόβλημα το μισθολογικό κόστος».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου