Οσοι εισέπραξαν χωρίς να δικαιούνται επιδόματα θα κληθούν να επιστρέψουν έντοκα τα σχετικά ποσά. Σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν 37.000 πρώην δικαιούχοι οι οποίοι δεν κατέθεσαν τα σχετικά δικαιολογητικά στην απογραφή
«Οχι» απαντά το υπουργείο Υγείας στο αίτημα όσων ζητούν να επιστρέψουν προνοιακά επιδόματα που εισέπραξαν χωρίς να δικαιούνται.
Το θέμα θα διευθετηθεί με κεντρική διαδικασία, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί με τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου. Οι φάκελοι των υποθέσεων θα ανατεθούν σε ιδιώτες δικηγόρους, σε όλη τη χώρα. Θα ακολουθήσουν δικαστικές προσφυγές και όσοι εισέπραξαν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, θα κληθούν να τα επιστρέψουν εντόκως.
Ολα αυτά αφορούν -σε πρώτη φάση- τους 37.000 πρώην δικαιούχους, οι οποίοι δεν προσήλθαν στην απογραφή που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι ήταν διπλοεγγεγραμμένοι στους καταλόγους, εισέπρατταν επιδόματα νεκρών ή είχαν πλαστά δικαιολογητικά.
Τα συγκεκριμένα επιδόματα θα πάψουν να καταβάλλονται από τον μήνα Απρίλιο. Εξαίρεση θα υπάρξει για πολύ λίγες περιπτώσεις δικαιούχων, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να απογραφούν, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Από τη διακοπή χορήγησης θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση. Πηγές από το υπουργείο Υγείας σημειώνουν ότι τα περιθώρια εξοικονόμησης από τα προνοιακά επιδόματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Το ποσό που θα εισπραχθεί από τις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων, θα ξεπεράσει τα 110 εκατομμύρια ευρώ.
Το «ψαλίδι» θα συνεχιστεί, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να «κοπούν» σχεδόν οι μισοί από τους 240.000 που ήταν δικαιούχοι επιδομάτων πριν την απογραφή. Σε πρώτη φάση, θα γίνει διασταύρωση στοιχείων για τους 210.000 δικαιούχους που έμειναν μετά την απογραφή.
Στόχος και γιατροί
Αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων που προέκυψε, στελέχη του υπουργείου θα αξιολογήσουν τα ποσοστά αναπηρίας που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές. Οπου προκύπτουν υπερβάσεις, θα προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των φακέλων.
Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών, οι οποίες έχουν γίνει στο υπουργείο Υγείας. Περίπου 20.000 περιπτώσεις ενδέχεται να σχετίζονται με χορήγηση πλαστών βεβαιώσεων αναπηρίας από γιατρούς, υπαλλήλους ή προϊστάμενους υπηρεσιών.
Εχει ζητηθεί και η συνδρομή του ΣΔΟΕ, ώστε να ανοίξουν «ύποπτοι» λογαριασμοί εμπλεκόμενων στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οφθαλμίατροι, που χορηγούσαν αφειδώς βεβαιώσεις τυφλότητας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Ζακύνθου.
Ακραίες καταστάσεις ανέδειξε και η πρόσφατη απογραφή:
Οι δικαιούχοι όλων των προνοιακών επιδομάτων στη Φωκίδα αποτελούν μόλις το 0,93% του πληθυσμού. Παρόμοια ποσοστά εμφανίζουν οι Κυκλάδες (1,12%) και το Λασίθι (1,22%). Στη Ροδόπη, ωστόσο, το ποσοστό του πληθυσμού που λαμβάνει επιδόματα είναι υπερτριπλάσιο από εκείνο της Φωκίδας (3,34% έναντι 0,93%).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου