ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επιλεκτική χρεοκοπία Λουκά Παπαδήμου


Η ενεργοποίηση των CAC's από το υπουργικό συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, συνοδευόμενη από την ανακοίνωση του Eurogroup για την αποδέσμευση 35,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας χαιρετίστηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σε λίγη ώρα αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Νωρίτερα σε ανακοίνωση της, η  Fitch Ratings υποβάθμισε τη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία ΄RD΄ (επιλεκτική χρεοκοπία) από ΄C΄.
Η υποβάθμιση σε restrictive default αντανακλά προηγούμενες δηλώσεις του οίκου ότι η ανταλλαγή θα αποτελεί κρατική χρεοκοπία σύμφωνα με τα distressed debt κριτήρια αξιολόγησης του οίκου, και έρχεται μετά από την υποβάθμιση της Ελλάδας σε C από CCC στις 22 Φεβρουαρίου.

Ενεργοποίηση των CAC's από το υπουργικό συμβούλιο

Την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης ενέκρινε κατά την αποψινή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο έγινε μια συνολική αποτίμηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε λόγο για ιστορική επιτυχία, ωστόσο, διευκρίνισε: «δεν είναι μόνο ημέρα ικανοποίησης και πανηγυρισμών αλλά και ώρα περισυλλογής καθώς πολλοί επενδυτές, πολλοί απλοί πολίτες κατέγραψαν σημαντικές ζημιές και πρέπει να σκεφτούμε τα λάθη που μας οδήγησαν ως εδώ».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό.

Στην δική του τοποθέτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η πορεία βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί συν το χρόνω», ενώ χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν όταν παρακίνησε τους συναδέλφους τους να επευφημήσουν -δια χειροκροτήματος- τους αφανείς, όπως τους χαρακτήρισε,  πρωταγωνιστές κ.κ. Χριστοδούλου, Ζανιά και Πάνου.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, προανήγγειλε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία επιφορτίζεται με την ευθύνη της υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να περισταλλούν οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης κατά 3 δισ. ευρώ κατ' έτος για τις χρονιές  2013-2014 .

Ικανοποίηση για την ολοκλήρωση του PSI

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα και το Eurogroup μπορεί να προχωρήσει με την εκταμίευση των πόρων για να χρηματοδοτήσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποδέσμευσαν σήμερα  μέρος του νέου δανείου προς την Ελλάδα που αφορά άμεσα τη μερική διαγραφή του χρέους της χώρας, δηλαδή 35,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποδεσμευτεί την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μέσω Twitter, ο επικεφαλής της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, εκφράζει την ικανοποίηση του με ένα ποίημα χάικου: «Αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους: σημειώθηκε η καμπή στην κρίση. Πορευόμαστε προς μια ηρεμότερη θάλασσα».
«Πρόκειται για σημαντικό βήμα που θα μειώσει δραματικά τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνει σε ανακοίνωση της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ζήτησε από την Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία Όλι Ρεν.

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του PSI εξέφρασε, μέσω του εκπροσώπου της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικό αποτέλεσμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για «μεγάλο βήμα που έγινε στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης και της εδραίωσης της ελληνικής οικονομίας».
«Το πρόβλημα λύθηκε. Γυρνάμε σε νέα σελίδα στη κρίση», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.  
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επιλεκτική χρεοκοπία Λουκά Παπαδήμου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">