ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συντρίμμια N.Δ και ΠΑΣΟΚ


    Εμβρυουλκός νέου πολιτικού σκηνικού αποδεικνύεται το Μνημόνιο. Ο δικομματισμός ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. που κυριάρχησε στη Μεταπολίτευση φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν, το νέο δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί, αλλά στη νέα περίοδο για την ευρύτερη Αριστερά έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις ώστε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

    Το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ προ πολλού έχει κατακερματιστεί και τμήματα κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Από χθες υπάρχει και τυπική διάσπαση, καθώς η Λ. Κατσέλη, ο Χ. Καστανίδης και άλλοι πέντε βουλευτές ανακοίνωσαν την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία "Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα - στην Ευρώπη", ιδεολογία τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και βασικό στόχο την ανατροπή του Μνημονίου. Το νέο κόμμα φιλοδοξεί τις προσεχείς ημέρες να συγκροτήσει, με την προσχώρηση και άλλων βουλευτών, και Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Κοντά στη συγκρότηση Κ.Ο. βρίσκονται οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" του Π. Καμμένου, σαρξ εκ της σαρκός της Ν.Δ. Οκτώ βουλευτές φέρονται έτοιμοι να δηλώσουν ότι προσχωρούν και αναμένουν και τον Χρ. Ζώη. Από τον δεξιό χώρο, είσοδο στη Βουλή διεκδικούν πλέον τέσσερα σχήματα.

    Οκτώ κόμματα συνολικά διεκδικούν είσοδο στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για το "Ποντίκι". Η Ν.Δ. με 17% απέχει παρασάγγας από την αυτοδυναμία, ακόμη και από το 20%. Στο 10% έχει πέσει το ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που ακολουθούν με 9,5%.

    "Κοινωνική Συμφωνία - Για την Ελλάδα - Στην Ευρώπη" είναι το κόμμα που ανακοίνωσαν χθες οι πρώην υπουργοί και διαγραμμένοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης, με το οποίο φιλοδοξούν σε μια αντιμνημονιακή γραμμή να κατέβουν στις επικείμενες εκλογές και να αποτελέσουν τον αντίπαλο πόλο του "βενιζελικού ΠΑΣΟΚ".

    Στον νεοϊδρυθέντα πολιτικό φορέα, που έχει ως έμβλημα δύο πανιά ιστιοφόρου σε αποχρώσεις του πράσινου και παρουσιάστηκε χθες στην Αίγλη του Ζαππείου, συμμετέχουν ακόμα πέντε διαγραφένετες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν το Μνημόνιο. Πρόκειται για τους Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Λάμπρο Μίχο, Γιώργο Κασσάρα και Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο. Οι συνιδρυτές της χρειάζονται τη συμμετοχή τεσσάρων ακόμη ανεξάρτητων βουλευτών για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα οφέλη που απορρέουν από αυτό το γεγονός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους παρουσίας. Στο "στρατόπεδο" των δύο πρώην υπουργών θέλουν να εμφανίζονται αισιόδοξοι ως προς το ότι θα επιτευχθούν οι απαραίτητες προσχωρήσεις στον νέο πολιτικό φορέα.

    Κοντά στη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες"

    Εντείνονται οι διεργασίες ανάμεσα στους διαγραμμένους βουλευτές της κεντροδεξιάς σχετικά με το πολιτικό τους μέλλον και το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες” του Π. Καμμένου. Χθες το μεσημέρι οκτώ από τους βουλευτές είχαν πολύωρη σύσκεψη στην Βουλή, στην οποία διαπίστωσαν συναντίληψη στο πολιτικό πλαίσιο κι αναμενόταν νέα συνάντηση αργά χθες το βράδυ.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Κ. Μαρκόπουλος, Δ. Σταμάτης, Μ. Γιαννάκης, Σπ. Γαληνός, Μ. Ιατρίδου και Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, καθώς και οι Π. Μελάς κι Ε. Κουντουρά, που έχουν ήδη ανακοινώσει την προσχώρησή τους στους “Ανεξάρτητους Έλληνες”. Κοντά στους οκτώ βουλευτές βρίσκεται κι ο Χ. Ζώης, που δεν πήρε μέρος στην σύσκεψη. Στόχος είναι κι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα αποφέρει αρκετά κοινοβουλευτικά κι άλλα δικαιώματα εν όψει των βουλευτικών εκλογών, εξέλιξη που προσπαθεί να αποτρέψει η Ν.Δ. ασκώντας πιέσεις στους διαγραμμένους βουλευτές.

    Εικόνα κατακερματισμού παρουσιάζει το πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Pulse RC, με την οικονομική κατάσταση και τη συμφωνία του PSI να αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες στην εκτιμώμενη εκλογική συμπεριφορά. Παράλληλα, κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει ποσοστά αυτοδυναμίας, ενώ η δημοσκόπηση προϊδεάζει για Βουλή οκτώ κομμάτων. Ενισχυμένες είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να βρίσκονται στο 9,5%, ενώ για πρώτη φορά μετρά το πώς αποτιμάται, ως προς την πολιτική εικόνα του ΠΑΣΟΚ, η ανάδειξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του.

    Στη δημοσκόπηση της εταιρείας για λογαριασμό της εφημερίδας "Το Ποντίκι" η Ν.Δ. συγκεντρώνει 17% (-2% από την περασμένη μέτρηση της Pulse τον Φεβρουάριο), το ΠΑΣΟΚ 10% (+0,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 9,5% (+1%), το ΚΚΕ επίσης 9,5% (+0,5%), η ΔΗΜ.ΑΡ. παραμένει σταθερά στο 8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου 5%, η Χρυσή Αυγή 3,5%, ο ΛΑΟΣ 3% και Οικολόγοι Πράσινοι, ΔΗ.ΣΥ. και Άρμα Πολιτών 2%. "Άλλο" 4%, λευκό- αποχή 15,% και αναποφάσιστοι 9%.

    Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 23%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην 3η θέση των προτιμήσεων των πολιτών με 12%, όπως και το ΚΚΕ. Ακολουθεί η ΔΗΜ.ΑΡ. με 10,5%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,5%.
    Ανησυχητική είναι η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, που ακολουθεί με 4,5%, ενώ το ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 4%. Εκτός Βουλής βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, η ΔΗΣΥ και το Άρμα Πολιτών με 2,5%, ενώ τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 5,5%.

    Σε ό,τι αφορά την γνώμη των πολιτών για τη συμφωνία του PSI, 36% των πολιτών θεωρεί ότι δεν αλλάζει κάτι, το 31% είναι αρνητικό, ενώ θετικά βλέπει το ζήτημα το 26%. Στην ερώτηση κατά πόσο το "κούρεμα" του χρέους επηρεάζει τον κάθε ερωτώμενο προσωπικά, το 44% λέει ότι δεν αλλάζει κάτι, 36% το βλέπει αρνητικά και θετικά μόλις το 14%.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Συντρίμμια N.Δ και ΠΑΣΟΚ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
    f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">