ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Spiegel: H τρόικα εκτιμά ότι θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο η Ελλάδα

Πιθανόν να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Στην πιθανότητα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και τους φόβους της ΕΚΤ ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του χρέους θα είναι πολύ μικρή, αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σε χθεσινό άρθρο του.

Πριν καλά καλά φθάσουν στην Ελλάδα τα δισεκατομμύρια του δεύτερου πακέτου διάσωσης, οι διεθνείς ελεγκτές (τρόικα) εκτιμά ότι θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο, ύψους 50 δισ. ευρώ, γράφει το «Spiegel», το οποίο αναφέρει ότι οι αμφιβολίες της τρόικας για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές το 2015 για να δανειστεί, ήταν γνωστές στη γερμανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το περιοδικό, αυτή η ανάλυση δεν? άρεσε σε κάποιους πολιτικούς και η σχετική παράγραφος από την έκθεση αφαιρέθηκε κατόπιν πιέσεων και της γερμανικής κυβέρνησης.
Επιπλέον, στο άρθρο υπογραμμίζεται η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το PSI και ότι η ΕΚΤ περιμένει ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης, που θα επιτρέψει στην Αθήνα να αναγκάσει τους «δύσκολους» ιδιώτες πιστωτές της να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Διαφορετικά, όπως τονίζει το περιοδικό «εάν αρνηθούν πολλοί πιστωτές, το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» θα είναι πολύ μικρό και οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να σταματήσουν τις πληρωμές προς την Ελλάδα».

Στο ίδιο κείμενο συμπεριλαμβάνεται και μια? καλή είδηση: ότι η Διεθνής Ενωση Ασφαλειών και Παραγώγων (Isda) αποφάσισε πως οι ιδιώτες πιστωτές δεν έχουν δικαίωμα στα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας σε περίπτωση «κουρέματος» του χρέους.
«Αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις» γράφει το «Spiegel». «Ο Isda στερεί από τους κερδοσκόπους, που επένδυσαν στην αποτυχία της συμφωνίας και προσπαθούν να πετύχουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, τη δυνατότητα να απαιτήσουν τα ασφάλιστρα και να λάβουν το 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Spiegel: H τρόικα εκτιμά ότι θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο η Ελλάδα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">