ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Tο ΔΝΤ επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο

Επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το ΔΝΤ

Συστήνει νέες περικοπές στις συντάξεις και κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων με αντικατάστασή τους από ένα, το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επιμένει στη σκληρή... συνταγή δημοσιονομικής προσαρμογής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μέσα από την τριμηνιαία έκθεσή του συστήνει απολύσεις στο Δημόσιο, νέες περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση όλων των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων και αντικατάστασή τους από ένα το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.


Παράλληλα εμφανίζεται έτοιμο να επαναφέρει το ζήτημα των πρόσθετων μειώσεων στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2013-2014 τα οποία υπολογίζονται στο 7% του ΑΕΠ η 14 δισ. ευρώ περίπου.

Εξ αυτών τα 11,6 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) αφορούν στην εξοικονόμηση κρατικών δαπανών (μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, «μαχαίρι» σε συντάξεις επιδόματα κ.ά.) και τα 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) στην αύξηση των φορολογικών εσόδων (περιστολή της φοροδιαφυγής και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης).

Επίσης το ΔΝΤ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική πολιτική ηγεσία ότι αν μετά τις εκλογές δεν εφαρμοστεί πιστά το Μνημόνιο θα αυξηθεί το χρέος, θα βαθύνει η ύφεση και η Ελλάδα θα κινδυνεύσει άμεσα με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Στην ίδια συνταγή για την Ελλάδα επιμένει η τριμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Στην ίδια συνταγή για την Ελλάδα επιμένει η τριμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Πιο αναλυτικά στο μέτωπο των πρόσθετων μέτρων για 2013-2014 που πρέπει να εξειδικευτούν έως το Ιούνιο και στο σκέλος των δαπανών το ΔΝΤ ζητεί η μείωσή τους να γίνει:

Πρόκειται για το κομμάτι του πληθυσμού το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Να σημειωθεί πως φέτος το κονδύλι του προϋπολογισμού για προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ.

Κατά 1% με 2% του ΑΕΠ ή 2,1 με 4,2 δισ. ευρώ από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων. Το σύστημα κοινωνικών παροχών χαρακτηρίζεται ως «περίπλοκο», με «άνιση κατανομή πόρων» και «κακή στόχευση». Διαπιστώνεται πως το 60% των πόρων πηγαίνει στο υψηλό 40% των εισοδημάτων, γι' αυτό και προτείνεται η αντικατάσταση των δεκάδων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και το οποίο θα κατευθυνθεί στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού.
Κατά 1% με 2% του ΑΕΠ ή 2,1 με 4,2 δισ. ευρώ από νέες περικοπές στις συντάξεις κυρίως τις υψηλές. Το 2012 οι επιχορηγήσεις για πληρωμή συντάξεων φθάνουν στα 31 δισ. ευρώ

Κατά 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής διοίκησης (ΟΤΑ). Προτείνεται κλείσιμο φορέων γενικής κυβέρνησης και συρρίκνωση άλλων που θα οδηγήσει σε απολύσεις. Υπενθυμίζεται μάλιστα η δέσμευση της κυβέρνησης για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων φέτος και μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα Π. Τόμσεν σε χθεσινή του συνέντευξη στο «Βήμα» τόνισε πως «η δια βίου εγγύηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα είναι ένας αναχρονισμός» και διερωτήθηκε «αν υπάρχουν τμήματα του δημόσιου τομέα με υπεράριθμο προσωπικό ή παράγουν υπηρεσίες που δεν είναι αναγκαίες γιατί θα πρέπει ο φορολογούμενος να συνεχίσει να τις πληρώνει».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Εσοδα ύψους 46 δισ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων την περίοδο 2012-2020 σύμφωνα με το ΔΝΤ. Εως το 2014 αναμένονται 12 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις παραμένουν φιλόδοξες αλλά όχι πρωτοφανείς, με βάση τη διεθνή εμπειρία, αναφέρει το Ταμείο. Ομως μια απόκλιση στους στόχους των αποκρατικοποιήσεων θα επηρεάσει τη δυναμική του χρέους. Ετσι αν τα έσοδα διαμορφωθούν στα 10 δισ. ευρώ από 46 δισ. που προβλέπεται έως το 2020, το χρέος θα παραμείνει στο 130% του ΑΕΠ αντί της προβλεπόμενης υποχώρησης στο 116,5%


ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣτόχος οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το κυνήγι της φοροδιαφυγής για να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθεί στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη αιμορραγία εσόδων, τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Τόμσεν: Αν δεν συρρικνωθεί το δημόσιο το πρόγραμμα δεν θα πετύχει  Το Ταμείο βάζει φρένο στις προσδοκίες για μείωση των έμμεσων φόρων και διαπιστώνει τεράστιες καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού,τις οποίες αποδίδει στην «έλλειψη πολιτικής στήριξης και σε ισχυρά θεσμικά συμφέροντα».

Η συλλογή φόρων και οι διασταυρώσεις φορολογικών δεδομένων είναι από τις χειρότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το 30% του ΦΠΑ δεν αποδίδεται ή αποδίδεται με καθυστέρηση.
Οπως μάλιστα επισημαίνεται στην έκθεση, εάν η απόδοση του ΦΠΑ άγγιζε τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε., τότε τα έσοδα που θα μπορούσαν να έρθουν στα κρατικά ταμεία θα ήταν αυξημένα κατά 1,5% έως 3% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 3,2-6,4 δισ. ευρώ. Για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, το ΔΝΤ προτείνει:
Καθιέρωση συστήματος αξιολόγησης των εφόρων, με άμεση απομάκρυνση όσων δεν πετυχαίνουν τους στόχους αύξησης των εσόδων.

Ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης από το πολιτικό επίπεδο.
Δημιουργία ειδικών ομάδων κρούσης που θα επιβλέπουν τις Δ.Ο.Υ. και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Σύσταση υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου για τον έλεγχο των φοροελεγκτών και αυστηρότερο πλαίσιο για την πάταξη της διαφθοράς.

Συγχώνευση υπηρεσιών, με πρώτο βήμα την κατάργηση 200 εφοριών μέχρι το τέλος του 2012.
Περισσότερους φορο-ελέγχους στους φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία, πρόσληψη ελεγκτών και αξιοποίηση προσωπικού των Δ.Ο.Υ. για ασχοληθούν αποκλειστικά με την είσπραξη των φόρων και την επίλυση φορολογικών διαφορών.

Πλήρη ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης προτείνεται :
Κατάργηση φοροαπαλλαγών .
Απλοποίηση του ΦΠΑ. Η απλοποίηση παραπέμπει στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% .

ΡΙΣΚΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων σημαίνει κίνδυνο για χρεοκοπία


Πολιτικά ρίσκα στην εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος βλέπει το ΔΝΤ και τα συνδέει άμεσα με τις επικείμενες εκλογές.
Ξεκαθαρίζει πως αν μετά τις εκλογές δεν τηρηθεί χωρίς παρεκκλίσεις το Μνημόνιο, τότε η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεσή τονίζεται ότι υπάρχουν ακόμα και τώρα ρίσκα στην εφαρμογή του νέου Μνημονίου.
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των πολιτικών του νέου προγράμματος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση του χρέους, ενώ τα πολιτικά ρίσκα είναι ευθέως συνδεδεμένα με τη διενέργεια των εκλογών.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η «πραγματοποίηση αυτών των ρίσκων, πιθανότατα θα απαιτήσει επιπλέον περικοπή χρέους από τον επίσημο τομέα και αυτό θα οδηγήσει σε κρατική χρεοκοπία». Προσθέτει μάλιστα ότι εφόσον ο επίσημος τομέας σταματήσει την παροχή στήριξης, «μία άτακτη έξοδος από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη». Πάντως, το Ταμείο σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνονται αυτά τα ρίσκα και υπενθυμίζει πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να παρέχουν μακροπρόθεσμη στήριξη στην Ελλάδα.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά». Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014.

Επιπλέον θα απαιτηθούν 8 με 21 δισ. ευρώ για το 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Στην έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση πως ίσως χρειαστεί πάνω από μία 10ετία για την ανάκαμψη και την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, προστίθεται πως «η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη, έως ότου αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές -υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το Μνημόνιο- είναι ζωτικής σημασίας για τις προοπτικές του προγράμματος».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα


Νέες μειώσεις μισθών επιθυμεί η τρόικα, ενώ η «τύχη» του 13ου και του 14ου μισθού θα κριθεί στο τέλος του έτους. Κρίσιμη θα είναι η «επίσκεψη» των εκπροσώπων των δανειστών τον Ιούνιο, καθώς τότε θα συζητηθούν τα νέα μέτρα.

Οσον αφορά τη σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει έως τώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, μειώνοντας το εργατικό κόστος κατά 9,5%. Ομως πρέπει να κλείσει «χάσμα ανταγωνιστικότητας» ύψους 15-20%, προστίθεται χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας νέες μισθολογικές περικοπές

Μάλιστα ο κ. Π. Τόμσεν γνωστοποίησε πως αν δεν πετύχουν οι έως τώρα μεταρρυθμίσεις στη αγορά εργασίας, τότε θα τεθεί εκ νέου ζήτημα αναστολής του 13ου και του 14ου μισθού. Το θέμα είχε τεθεί στον τελευταίο γύρο επαφών, αλλά τελικά σώθηκαν οι δύο μισθοί (τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση).

Ουσιαστικά η τρόικα εμμένει στη μείωση του μισθολογικού κόστους και αν μέχρι το καλοκαίρι τα μέτρα δεν έχουν... αποδώσει, τότε θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπάρξουν πιέσεις για μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς, κατάργηση επιδομάτων, μείωση της αποζημίωσης στις περιπτώσεις απολύσεων και ενίσχυση της ευελιξίας.

Το επόμενο δίμηνο θα είναι καθοριστικό για την «τύχη» των μισθών, καθώς λήγει στις 14 Μαΐου η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων. Το βάρος πέφτει σε εργοδότες και συνδικάτα, που καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις για να αποφευχθεί η ελεύθερη πτώση των μισθών.
Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, στην... καλύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος μένει με το βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα (κάτι που οδηγεί σε μείωση 15% έως 20%). Ωστόσο, ο εργοδότης μπορεί με ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση να ρίξει τον μισθό στα επίπεδα της εθνική σύμβασης, με τη μείωση να φτάνει έως το 40%.

Ο Γ. Κουτρουμάνης

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε πως: η αρχική πρόταση της τρόικας περιελάμβανε 13ο και 14ο μισθό και την πλήρη κατάργηση της μετενέργειας. Καταφέραμε με τις διαπραγματεύσεις να διαμορφώσουμε ένα όσο γίνεται καλύτερο πεδίο σε σχέση με τις συμβάσεις. Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και κυρίως να πειστούν και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συμβάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο και να μην πάμε σε ακραίες καταστάσεις.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Tο ΔΝΤ επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">