ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βέβηλοι στη Γλυφάδα

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
ΚΥΡΙΑΚΗ, 15 Ιουλίου 2012.

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο νεκροταφείο της Γλυφάδας, με βανδαλισμούς και καταστροφές μνημάτων, την ίδια ώρα που το επιτακτικό πρόβλημα της πόλης παραμένει άλυτο τροφοδοτώντας ένα τραγικό αδιέξοδο.

Όπως καταγγέλλει ο δήμος, άγνωστοι βεβή­λωσαν για μια ακόμα φορά τον χώρο του νε­κροταφείου, μετά την απόρριψη από το Πρωτοδικείο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει δημότες κατά του Δήμου Γλυφάδας.

Με την αίτησή τους, δημότες της περιοχής ζητούσαν την καθαίρεση των τάφων και του ναού, καθώς και την παύση λειτουργίας του νέου κοιμητηρίου και κάθε μορφής εργασιών στον χώρο του νεκροταφείου, υποστηρίζοντας ότι προσβάλλεται το δικαίωμα της προσωπικότητάς τους. Όμως η αίτησή τους απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο και η απόφαση αυτή φαίνεται ότι ήταν η αιτία για να ξεφύγει και πάλι η κατάσταση από κάθε έλεγχο.

Όπως καταγγέλλει ο δήμος, το βράδυ της ίδιας ημέρας που απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, άγνωστοι εισήλθαν στον χώρο του νεκροταφείου και βεβήλωσαν 7 μνήματα καταστρέφοντας τα μάρμαρα, τους σταυρούς επί των μνημάτων και τη συρμάτινη περίφραξη του νέου νεκροταφείου.

Για τις παράνομες και αξιόποινες αυτές ενέργειες, που, όπως επισημαίνει ο δήμος, «συνιστούν μια πρωτοφανή για τα ελληνικά ήθη και θρησκευτικά αισθήματα των χριστιανών ορθοδόξων παράνομη συμπεριφορά που προσβάλλει βάναυσα τη θρησκευτική ειρήνη και ελευθερία, τη μνήμη των νεκρών, τα δικαιώματα των συγγενών και του Δήμου μας, έχοντας προκαλέσει τον αποτροπιασμό του συνόλου της τοπικής κοινωνίας της Γλυφάδας», ο δήμαρχος της περιοχής Κώστας Κόκκορης κατέθεσε μήνυση ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου.

Επισημαίνεται ότι εδώ και έναν περίπου χρό­νο ο δήμος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη, ουσιαστικά, κοιμητηρίου.

Έτσι, η δημοτική αρχή προχώρησε στη δημιουργία νέου νεκροταφείου χωρίς τις απαραίτητες άδειες προκαλώντας την κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος αφού διαπιστώθηκε κατάληψη αναδασωτέας από το 2009 έκτασης εντός της Α’ Ζώνης του Υμηττού που υπόκειται σε ειδικές διατάξεις βάσει Προεδρικού Διατάγματος, οποίο απαγορεύει οποι­αδήποτε χρήση.

Αδιέξοδη κατάσταση

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περιφέρεια έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στον Δήμο Γλυφάδας, ενώ έχει ήδη εκδοθεί και πρωτόκολλο κατεδάφισης της παράνομης περίφραξης και απομάκρυνσης της προκατασκευασμένης εκκλησίας που στήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και των μνημείων που έχουν εγκατασταθεί εκεί.

Η αδιέξοδη κατάσταση που επικρατεί στη Γλυφάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού συνολικά η Αττική αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη κοιμητηρίων καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί σφαιρικά το θέμα.

Τόσο οι αντιδράσεις κατοίκων στη χωροθέτηση νέων νεκροταφείων όσο και η αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά περίπτωση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο αφού δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τα επεισόδια και τις συγκρούσεις που συνέβησαν στη Γλυφάδα, το θέμα της χωροθέτησης νέων νεκροταφείων στην Αττική άρχισε να απασχολεί τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας χωρίς μέχρι σήμερα, όμως, να υπάρχουν εξελίξεις αφού η εξεύρεση χώρων στις παρυφές του αστικού ιστού που να μην προκαλούν αντιδράσεις, να μην είναι δασικοί και να μην υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

YΓ του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Το να ζητούν την εκλογή τους και να πλαισιώνουν 40 χρόνια ανεύθυνοι είναι εύκολη υπόθεση χωρίς να αναλαμβάνει κανείς τις υποχρεώσεις του σε μια χώρα μπάχαλο.

Τις θέσεις, τα χρήματα, και τις τιμές τις θέλουν όλοι, επίσης όλοι προτάσουν γενικά και αόριστα το συμφέρον της πόλης (της Γλυφάδας) και διαχρονικά εχουν στραβισμό και αλλοιθωρίζουν πρός συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Όσο για τους Βέβυλους υπάρχουν αποδεδειγμένα και βεβηλώνουν οτιδήποτε οχι μόνο νεκροταφεία.
(Βέβυλοι ουσιαστικά είναι οι εκάστοτε διοικούντες που δεν αναλαμβάνουν των ευθυνών τους σε κανένα τομέα)

Άρθρο απο το ΠΟΝΤΙΚΙ και σχολιασμός απο τον Γιάννη Κουρδομένο.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βέβηλοι στη Γλυφάδα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">