ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εδώ «όσο χρειαστεί» λέει η τρόικα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ.
ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 Ιουλίου 2012.

Τα αγκάθια στην συζήτηση των τριών - Εδώ «όσο χρειαστεί» λέει η τρόικα
 Οι διαφωνίες μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το περιεχόμενο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την διετία 2013-2014, καθιστούν αμφίβολη την θετική έκβαση της συνάντησης Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη το απόγευμα της Δευτέρας.

Τρία θεωρούνται τα κομβικά σημεία, ώστε να προκύψει συμφωνία και να μπορέσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην τρόικα αναλυτικό πρόγραμμα μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας την αποταμίευση της επόμενης δόσης.
  • Το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αντώνης Σαμαράς θεωρούν «εκ των ων ουκ άνευ» την εξίσωση των μισθολογίων των ΔΕΚΟ με αυτά του στενού Δημόσιου Τομέα.
  • Η εξεύρεση των επιπλέον περικοπών συνδέεται άμεσα με το πλαφόν στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα 2.500 ευρώ που επιδιώκεται να είναι το ανώτατο όριο, προκαλούν έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.
  • Η αύξηση του ορίου ηλικίας για την συνταξιοδότηση, προκειμένου να φτάσει τα 67 χρόνια, επίσης προκαλούν τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Με δεδομένες τις σημαντικές αυτές διαφωνίες, θεωρείται ότι είναι δύσκολο η συνάντηση της Δευτέρας να έχει θετική έκβαση, ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί αύριο η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών ή ακόμη και το αναλυτικό περιεχόμενο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Στις 10.30 ξεκινά η προεργασία
Η προσπάθεια να βρεθούν οι χρυσές τομές στα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφωνίες, θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί, από το υπουργείο Οικονομικών. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, οι κ.κ.Γιάννης Στουρνάρας, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης, θα καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και εκπροσώπους των άλλων δύο κομμάτων της κυβέρνησης, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις ή να γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις, για να γεφυρωθεί το χάσμα.
Η δυσκολία του εγχειρήματος πάντως είναι δεδομένη. Μπορεί οι αρχηγοί να θεωρούν κλειδί την συμφωνία στο πακέτο των μέτρων, ώστε να δείξει η Ελλάδα ότι διαθέτει αξιόπιστη ηγεσία, αλλά η αφαίρεση άλλων 11,5 δισ. ευρώ από την αγορά, μέσω -κυρίως- της μείωσης μισθών και συντάξεων, δημιουργεί εύλογη ανησυχία για επιδείνωση της ύφεσης.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι εάν -και όταν- υπάρξει συμφωνία, δεν πρόκειται να είναι σε κάποιο κείμενο γενικών προθέσεων, αλλά θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που θα συμφωνηθούν.

Περιμένει «όσο χρειαστεί» η τρόικα
Η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειασθεί μέχρι να διαμορφωθεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για την επόμενη διετία.
Η αλλαγή αυτή στον προγραμματισμό και τη στάση της τρόικας διαμηνύθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν σε δείπνο εργασίας που είχαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικων τονίζουν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στην μέχρι τώρα συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας. Χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειασθεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο».
Υπενθυμίζεται οτι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσουν στο τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63691185
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εδώ «όσο χρειαστεί» λέει η τρόικα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">