ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ,29 Νοεμβρίου 2012.


Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ.

Συνεχώς σφίγγει ο κλοιός σε βάρος του Δημάρχου Γλυφάδας για την απόπειρα κατασκευής παράνομου νεκροταφείου στον Υμηττό. Αρχικά είχαμε τις αλλεπάλληλες ψυχρολουσίες που δέχθηκε την άνοιξη, με αποκορύφωμα την απόρριψη από τη Βουλή των Ελλήνων της τροπολογίας για την χωροθέτηση και νομιμοποίησή του. Ακολούθησε μια προσπάθεια εκ μέρους του κ. Δημάρχου να δημιουργήσει μια θετική για αυτόν εικόνα με την παραπληροφόρηση ότι δήθεν δικαιώθηκε δικαστικά, ενώ στην πραγματικότητα το δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής, απλώς έκρινε ότι είναι αναρμόδιο. Επίσης, με την δικαιολογία κάποιων βανδαλισμών, για τους οποίους υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ως προς το ποιοι τους προκάλεσαν, «εξασφαλίστηκε» μια περίεργη προφορική άδεια, από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, να γίνουν νέες παρεμβάσεις στο χώρο για τη στήριξη της ΠΡΟΚΑΤ εκκλησίας και την αποκατάσταση των μαρμάρινων μνημάτων και της περίφραξης για λόγους υγείας.

Την πρόσκαιρη όμως και πλαστή αυτή ευφορία διαδέχθηκε ένα νέο μπαράζ πίεσης από την πολιτεία και άλλους φορείς, στην κατεύθυνση αποκατάστασης της νομιμότητας, προστασίας του βουνού και προσανατολισμού στη δρομολογημένη λύση του πραγματικού προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα είχαμε:

Τις πρωτοβουλίες του Ειδικού Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που είναι σε εξέλιξη, με στόχο, όπως έχει διαφανεί, να πειστεί ο Δήμαρχος Γλυφάδας να εγκαταλείψει τις επιλογές του και να συνεργαστεί με το Υπουργείο για την υλοποίηση της δρομολογημένης λύσης στην Αργυρούπολη και το πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού ή την εξεύρεση άλλου χώρου, πριν ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε βάρος του.

Την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, Χ. Καφαντάρη και Α. Αλεξόπουλος, θέτοντας το πρόβλημα της καταπάτησης δημόσιας – δασικής έκτασης και το τι θα κάνουν οι αρμόδιοι για την προστασία της, καθώς και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης. Όλες οι μέχρι τώρα απαντήσεις των συναρμόδιων Υπουργών βεβαιώνουν ότι στο χώρο που επέλεξε ο Δήμαρχος Γλυφάδας δεν πρόκειται να γίνει νεκροταφείο και ότι η αστυνόμευση για να αποτραπούν νέες πράξεις, θα συνεχιστεί.

Τις δίκες που σιγά – σιγά αρχίζουν να πραγματοποιούνται με κατηγορούμενο τον Δήμαρχο Γλυφάδας και όσους άλλους από τη Δημοτική Αρχή έχουν άμεση εμπλοκή με την καταπάτηση του βουνού και άλλες αξιόποινες πράξεις. Ήδη για τον Ιανουάριο έχει προσδιοριστεί η δίκη για τον ξυλοδαρμό δημότη την ημέρα της παράνομης ταφής στον επίμαχο χώρο, επειδή διαφωνούσε και βιντεοσκοπούσε τα γεγονότα.
Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει έκδηλο εκνευρισμό στον κ. Δήμαρχο και τους στενούς του συνεργάτες, που τους οδηγούν σε αψυχολόγητες ή βεβιασμένες ενέργειες, όπως:

Η εκδικητικότητα που εκδήλωσαν σε βάρος κατοίκων εκτός σχεδίου, που γειτνιάζουν με το χώρο της κατάληψης, επειδή διαφωνούν με την κατασκευή νεκροταφείου. Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η απάνθρωπη διακοπή της τροφοδότησής τους με νερό και η επιδίωξη διακοπής της ηλεκτροδότησής τους.

Η άκομψη «παρατήρηση» σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, όπως προαναφέραμε, για την καταπάτηση δημόσιου – δασικού χώρου. Οι πληροφορίες μας λένε ότι, κατά τη συνάντηση διαβούλευσης για την τύχη του πρώην αεροδρομίου και το Μητροπολιτικό Πάρκο που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του παραπάνω κόμματος, ο κ. Δήμαρχος, που ήταν καλεσμένος, ζήτησε το λόγο από βουλευτές που υπέγραφαν την ερώτηση και μετά αποχώρησε. Είναι αξιοσημείωτο ότι έφυγε χωρίς να τοποθετηθεί για ένα από τα κορυφαία θέματα της πόλης μας, αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.
Νέα παρέμβαση, στήριξης των παράνομων και αδιέξοδων επιλογών που δεν λύνουν το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης νεκροταφείου, έκανε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ.κ. Παύλος. Στα εγκαίνια της «Φιάλης Αγιασμού» του Αγίου Τρύφωνα, επιτέθηκε λεκτικά σε βάρος της Προέδρου των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνάς Λυγνού, αλλά και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, που ήταν απόντες, κατηγορώντας τους για τη στάση τους στο θέμα του παράνομου νεκροταφείου. Την ίδια στιγμή βέβαια ο Μητροπολίτης Γλυφάδας συμμετέχει ή καλύπτει την παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων της χώρας, την παραβίαση των κανόνων της εκκλησίας με τις μεταμεσονύχτιες ταφές και συμμετείχε στην παράνομη καταπάτηση του χώρου.

Τραγική εξέλιξη στην υπόθεση είναι οι πληροφορίες που λένε ότι ο κ. Δήμαρχος, σε Αίτηση Ανακοπής του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής του Δασαρχείου Πεντέλης που κατέθεσε και εκδικάζεται τέλος του μήνα, ισχυρίζεται ότι ο χώρος που καταπάτησε δεν είναι δημόσιος και δασικός και ότι όλα δείχνουν ότι είναι ιδιωτικός. Αν οι πληροφορίες αυτές επαληθευτούν κατά την διεξαγωγή της δίκης, τότε πλέον γίνεται φανερό ότι η όλη «επιχείρηση», που έγινε στο όνομα της λύσης ενός μεγάλου προβλήματος, είναι τελικά μια πράξη που διευκολύνει τα ιδιωτικά συμφέροντα να ενισχύσουν τις απαιτήσεις τους και να συνεχίσουν με περισσότερα όπλα στην οικοπεδοποίηση του βουνού. Για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε μετά τη δίκη.

Το πρόβλημα του νεκροταφείου είναι τεράστιο για την πόλη μας. Μετά τους αγώνες που αναπτύξαμε, όλες οι δυνάμεις, αλλά και την ανάδειξη του θέματος που έγινε, έστω και ανορθόδοξα, από την αυθαίρετη επιλογή, η πολιτεία αναγκάστηκε να δρομολογήσει κάποιες λύσεις. Με τους νόμους 4030/11 και 4042/12 επιτρέπεται η επέκταση του νεκροταφείου Αργυρούπολης και παραχωρούνται στη Γλυφάδα τουλάχιστον δύο στρέμματα, προφανώς ως ενδιάμεση λύση. Επίσης με το νόμο 4062/12 προβλέφθηκε η δυνατότητα χωροθέτησης νεκροταφείου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο, με το σχεδιασμό που θα ακολουθήσει, για διαδημοτικό νεκροταφείο.

Εμείς, ως ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, στην παραπάνω κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αποφασιστικά, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις μας για να λυθεί το πρόβλημα της πόλης μας και να προστατευθεί το βουνό μας.

Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">