ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η κυβέρνηση Σαμαρά θυμίζει… βατράχι!

ΔΕΥΤΕΡΑ,26 Νοεμβρίου 2012.

«Το λάδι στο καντήλι αυτής της κυβέρνησης τελειώνει γρήγορα»

Αυτό εκτιμά μιλώντας στο “Χωνί” ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης «βλέποντας» πρόωρες εκλογές και αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών της Κουμουνδούρου με άλλους σχηματισμούς. 

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά, της καταλογίζει πως παραμένει αμέτοχη και σιωπηλή για το ελληνικό πρόβλημα την ώρα που οι ξένοι «τσακώνονται» για αυτό και την παραλληλίζει με…βατράχι, θυμίζοντας την φράση: «όταν στον βάλτο συγκρούονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Όσον αφορά στο Eurogroup της Δευτέρας, ζητά -όχι απλώς ένα προσωρινό τσιρότο μέχρι να γίνουν οι γερμανικές εκλογές- αλλά ένα γενναίο κούρεμα του χρέους και του δημόσιου τομέα.

Η τροπή των πραγμάτων χαροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ; Αισθάνεσθε δικαίωση για την κριτική σας στην κυβέρνηση;

Δικαίωση ναι. Χαρά όχι. Γιατί η καταστροφική πολιτική του Μνημονίου και οι εντελώς λανθασμένες, επικίνδυνες επιλογές και της κυβέρνησης Σαμαρά, μεγαλώνουν το οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που υποφέρουν δυόμιση χρόνια τώρα, από ανεργία, άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων, κατάργηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και λεηλασία του κοινωνικού κράτους.

Πριν δυόμιση χρόνια, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου μας έβαλε στο Μνημόνιο υποσχόμενος ότι το 2012 θα έχουμε Ανάπτυξη, λέγαμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα φέρει καταστροφική ύφεση, έκρηξη της ανεργίας και ότι έπρεπε τότε να διεκδικήσουμε ένα γενναίο «κούρεμα του χρέους», έτσι ώστε να γίνει διαχειρίσιμο. Αυτό που τότε διεκδικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας πέταγαν πέτρες, απαγορεύοντας μας ακόμη και να προφέρουμε τις λέξεις αναδιάρθρωση και κούρεμα, το ομολογούν τώρα ως αναγκαία λύση έστω και καθυστερημένα σχεδόν όλοι, εκτός από τη Μέρκελ και τα παπαγαλάκια της.

Χρειάζεται λοιπόν τη Δευτέρα στο Eurogroup, όχι ένα προσωρινό τσιρότο μέχρι να γίνουν οι γερμανικές εκλογές και…βλέπουμε, αλλά ένα γενναίο κούρεμα του χρέους, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο και ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ και για όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Αν επικρατήσουν πάλι οι σκοπιμότητες της κυρίας Μέρκελ, τότε η ίδια η ευρωζώνη οδηγείται στην καταστροφή. Αυτό εξηγεί την ανησυχία και την πίεση –έστω και καθυστερημένη- Αμερικάνων, Κινέζων και αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη Μέρκελ. Το τραγικό είναι πως ενώ η Μέρκελ αποδυναμώνεται και δέχεται κριτική για τον λαϊκισμό και τις σκοπιμότητες της –ακόμη και μέσα στη Γερμανία- η κυβέρνηση Σαμαρά, με τους δυο της συνεταίρους επέλεξε να προσδεθεί στο άρμα της κυρίας Μέρκελ, ως ο καλός μαθητής.

Απαιτείτε, καταλαβαίνω, μια πιο δυναμική διεκδίκηση από την ελληνική κυβέρνηση…

Εγκαλούμε την κυβέρνηση, όχι γιατί δεν κάνει αρκετά δυναμική διεκδίκηση και διαπραγμάτευση, αλλά γιατί έχει επιλέξει την ώρα που άλλοι τσακώνονται για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους να μένει αμέτοχη. Δεν έχει διατυπώσει καμία θέση. Τι προτείνει… Τι διεκδικεί… Συμπεριφέρεται ως βατράχι στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους. Κι «όταν στον βάλτο συγκρούονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».

Ο κόσμος θέλει να ξέρει, εάν πέραν του προγράμματός σας, έχετε και κάποιο Plan B;

Προτεραιότητά μας είναι να μπει φρένο στον κατήφορο της ύφεσης, της καταστροφικής υπερχρέωσης, της άγριας ανεργίας και της ωμής κοινωνικής λεηλασίας. Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα ξαναγυρίσουμε στη φούσκα που οικοδόμησαν για δεκαετίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όμως, η ωμή αλήθεια είναι πως αν εμάς δε συμφέρει μία η ασύντακτη χρεοκοπία της Ελλάδος, την ευρωζώνη, την ίδια την κυρία Μέρκελ, τους Αμερικάνους, τους Κινέζους δεν τους συμφέρει δέκα.

Τις προηγούμενες ημέρες ακούσαμε από τον κ. Λαφαζάνη, πως αν αναλάβετε την εξουσία θα επαναπροσλάβετε όλους όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ισχύει αυτό;

Προέχει για εμάς είναι να μην υπάρξουν αυτές οι απολύσεις. Η διαθεσιμότητα σήμερα, κακά τα ψέματα, είναι προθάλαμος για την απόλυση. Το λέει απόρρητο έγγραφο της Τρόικα που έχει συνυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι είναι λάθος να προσθέτεις ανεργία με νέες απολύσεις. Μετακίνηση ναι, καλύτερη αξιοποίηση ναι, μετάταξη ναι.

Θέλω να μου πείτε αν είναι πιθανή μια συνεργασία του κόμματός σας με άλλους σχηματισμούς, όπως λόγου χάριν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αν οι Έλληνες πολίτες, στις επόμενες εκλογές, όπως πιστεύουμε, μας δώσουν με διαφορά την πρωτιά, τότε με γνώμονα το πρόγραμμά μας και την ανάγκη για αξιόπιστα πρόσωπα στο τιμόνι της χώρας, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει νέα κυβερνητική πλειοψηφία και ήττα αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Ζητάτε εκλογές. Πότε τις βλέπετε όμως;

Το λάδι στο καντήλι αυτής της κυβέρνησης τελειώνει γρήγορα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, έπαψαν πια να μιλούν για κυβέρνηση τετραετίας. Αν συνέχιζαν να το κάνουν θα ήταν ίσως το συντομότερο ανέκδοτο.

Εκτός από τους πολίτες που στρέφονται στο ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται συχνά πως στρέφονται σε εσάς και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει χώρος και για πρόσωπα που στήριξαν έστω και ένα Μνημόνιο;

Είναι αυτονόητο, ότι πρόσωπα που έχουν σημαντικές ευθύνες για την Ελλάδα της Μνημονιακής πολιτικής, δεν μπορεί να είναι τα στελέχη με τα οποία θα διεκδικήσουμε πλειοψηφία, αξιοπιστία και την διακυβέρνηση του τόπου.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η κυβέρνηση Σαμαρά θυμίζει… βατράχι! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">