ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 15 Δεκεμβρίου 2012.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Της Άννας Καυκά, πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας
Το ωράριο των καταστημάτων είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο. Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι κάτω από τις ειδικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίγουμε ΟΛΕΣ τις Κυριακές του έτους.
Θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας τις εξής παραμέτρους:
        Στην Ελλάδα το 90% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι και μικροεργοδότες, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι. Ήδη οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες τους εργάζονται πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα. Θεωρώ ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντέξουν αν δεν  ξεκουράζονται  έστω μία μέρα, χωρίς ξεκούραση θα εξοντωθούν οργανικά, με απρόβλεπτες συνέπειες. Μην ξεχνάμε ότι το 55%  των  αυτοαπασχολούμενων αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ και είναι ανασφάλιστοι. 
·         Τα καταστήματα που έχουν υπαλλήλους δεν μπορούν να αντέξουν, αυτή τη χρονική περίοδο,  το +75% στο μεροκάματο της Κυριακής. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων την Κυριακή δεν πρόκειται να θιγεί. (προσαύξηση 75% της αναλογίας του μισθού)
·         Η μετατροπή της Κυριακής σε «καθημερινή» θα ακυρώσει την μόνη ημέρα ξεκούρασης που απομένει στον Έλληνα έμπορο , την μόνη ημέρα που μπορεί να αφιερωθεί, στην θρησκευτική του πίστη, στην οικογένειά του, να παίξει με τα παιδιά του, να συναντήσει τους φίλους και συγγενείς του. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες συναδέλφους εμπόρους, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Κυριακή είναι ήδη ημέρα εργασίας στο σπίτι, μην ξεχνάμε ότι μία μητέρα πρέπει να πλύνει, να σιδερώσει, να μαγειρέψει, να καθαρίσει το σπίτι της και να περιποιηθεί την οικογένεια της. Στην Ελλάδα της ύφεσης και της δυσπραγίας δεν πρέπει να ακυρώνουμε τα πάντα, υπάρχουν αξίες ανεκτίμητες, δεν πρέπει να τις ισοπεδώσουμε.
·         Λόγω του άρθρου 4 του Συντάγματος «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος στο άνοιγμα ΟΛΩΝ των καταστημάτων MALL, “αλυσίδες” κ.τ.λ. όλες τις Κυριακές του έτους, αν ψηφιστεί ο Νόμος για άνοιγμα των καταστημάτων από τους μικρομεσαίους.
·         Τέλος επειδή πολύς λόγος γίνεται, για αν είναι ανοιχτά τα καταστήματα στην Ευρώπη τις Κυριακές, θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι: Στην Αυστρία τις  Κυριακές τα καταστήματα είναι κλειστά, με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές. Στην  Γερμανία είναι κλειστά με εξαίρεση αρτοποιεία, ανθοπωλεία, πρακτορεία Τύπου, γαλακτοπωλεία.Στην Γαλλία 5 Κυριακές το χρόνο μπορούν να ανοίξουν  κατόπιν άδειας του Δημάρχου σε περιοχές άνω του 1 εκατ. Πληθυσμού.  Στην Ισπανία 8 Κυριακές το χρόνο μπορούν να ανοίξουν, με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές. Στην Ολλανδία 12 Κυριακές το χρόνο μπορούν να ανοίξουν κατόπιν άδειας του Δημάρχου. Οι μόνες χώρες όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τις Κυριακές είναι το Ην.Βασίλειο , Τσεχία, Εστονία , Λετονία, Λιθουανία και η Ιταλία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω μία πιο ήπια λύση. Να ανοίγουμε 6+1  Κυριακές το χρόνο :
·         Δύο Κυριακές τα Χριστούγεννα, μία πριν τα Χριστούγεννα και μία πριν τη Πρωτοχρονιά
·         Τέσσερις  Κυριακές στην έναρξη των εκπτώσεων ( Χειμερινές, Θερινές και τις 2 Mid  Season Sales )
·         Μία Κυριακή να είναι στην ευχέρεια των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, διότι υπάρχουν τοπικά έθιμα και τοπικές γιορτές ή συντρέχουν σοβαροί λόγοι λόγω έκτακτης τουριστικής κίνησης ( π.χ. Ποσειδώνια κάθε 2 χρόνια στα Νότια Προάστια)
Ας δοκιμάσουμε λοιπόν μία πιο ήπια λύση, που δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους μικρομεσαίους έμπορους. Η κυβέρνηση, καλό θα ήταν, να προσπαθήσει πρώτα να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τις κατάφορες παρανομίες που μειώνουν τα έσοδα του κράτους (θρησκευτικά και εποχικά παζάρια, παραεμπόριο κ.τ.λ.) και μετά, εδώ είμαστε να συζητήσουμε αν και κατά πόσο είναι αναγκαίο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η αλφάβητος αρχίζει πάντα από το Α !!
Με εκτίμηση,                                                     
Άννα Καυκά , πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">