ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Η ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Να απορρίψει την Αίτηση Ανακοπής του Δημάρχου Γλυφάδας κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, για την ακύρωση του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής του Δασάρχη Πεντέλης, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Ταυτόχρονα επικύρωσε το Πρωτόκολλο αυτό για την αποβολή του Δήμου από το χώρο που ο κ. Δήμαρχος κατέλαβε παράνομα στην Α’ ζώνη του Υμηττού, προκειμένου να κατασκευάσει νεκροταφείο, καθώς και των προστίμων, 6.000€ και 12.000€, που επιβάλλονται. Να θυμίσουμε ότι σε βάρος του Δήμου έχει επιβληθεί και ένα ακόμα πρόστιμο, ύψους 103.500€, από το ΥΠΕΚΑ.

Για το όλο θέμα είχαμε αναφερθεί σε Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε στις 4/12/12 με τίτλο «ΤΡΑΓΙΚΟ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ». Δυστυχώς, αυτό ακριβώς είχε γίνει, γιατί το κύριο επιχείρημα του κ. Δημάρχου στην Αίτηση Ανακοπής, για να αποφύγει την αποβολή, συμπυκνώνεται στον ισχυρισμό «…. ως εκ τούτου ο διαφαινόμενος ιδιωτικός χαρακτήρας της έκτασης καθιστά το προσβαλλόμενο Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής ακυρωτέο, καθώς δεν συντρέχει η βασική προϋπόθεση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης».
Με σαφήνεια το δικαστήριο απέρριψε τον απαράδεκτο αυτό ισχυρισμό.

1) Γιατί ο χαρακτήρας της έκτασης ως δασικής έχει κριθεί κατά τη διαδικασία κήρυξής της αναδασωτέας (ΣτΕ 1518/2010, 844/2009),

2) Γιατί η υπ’ αρίθ, 1 γνωμοδότηση από 11/12/2000 του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων αποφαίνεται ότι η μείζων έκταση, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χώρος καταπάτησης, είναι δημόσια δασική,

3) Γιατί με την υπ’ αριθ. 6926/2006 απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ευρύτερης έκτασης 600 στρεμ. (Αιξωνή Γλυφάδας) στην ευρύτερη περιοχή που αφορά η ως άνω γνωμοδότηση, ότι η έκταση ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου,

4) Γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην περιοχή υπήρχαν δένδρα μέχρι την πυρκαγιά του 2009, λίγα εκ των οποίων επέζησαν αυτής μέχρι να ξεριζωθούν το 2011 (όταν έγινε η καταπάτηση),

5) Γιατί και ο ίδιος ο ανακόπτων (δηλαδή ο Δήμαρχος) είχε παρέμβει, όπως αναφέρει στο σημείωμά του, υπέρ του δημοσίου το 1984 σε δίκη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ιδιωτών.

Με την παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου σφίγγει ακόμα περισσότερο ο κλοιός σε βάρος των πράξεων του κ. Δημάρχου και καταδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το αδιέξοδο των επιλογών του. Επίσης, με την απόφαση ορθώνεται άλλη μια ασπίδα προστασίας, υπέρ του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του βουνού και κατά της αναγνώρισης δικαιωμάτων σε όσους καραδοκούν να το οικοδομήσουν. Αυτούς που ευνοεί, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, ο κ. Δήμαρχος με τις ενέργειές του και προπαντός με την απαράδεκτο ισχυρισμό του και μάλιστα ενώπιον δικαστηρίου, για τον ιδιοκτησιακό χαρακτήρα της έκτασης.
Μετά απ’ αυτή την απόφαση του δικαστηρίου καλούμε και πάλι τους αρμόδιους να πράξουν τα δέοντα, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, δηλαδή:
Το Δασαρχείο Πεντέλης να υλοποιήσει το Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής
Το ΥΠΕΚΑ να υλοποιήσει το Πρωτόκολλο Απομάκρυνσης των Αυθαίρετων Κατασκευών
Το Αστυνομικό Τμήμα Τερψιθέας να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε παράνομη πράξη στο χώρο.

Επίσης καλούμε, για άλλη μια φορά, τον Δήμαρχο της πόλης και ολόκληρη τη Δημοτική Αρχή, να εγκαταλείψει την επικίνδυνη, αδιέξοδη και σε βάρος του βουνού πολιτική της. Είναι καιρός να προσανατολιστεί, με συγκεκριμένες ενέργειες, στην αξιοποίηση της νομοθετημένης δυνατότητας επέκτασης του νεκροταφείου της Αργυρούπολης και παραχώρησης τουλάχιστον 2 στρεμ. για τις ανάγκες της Γλυφάδας. Η επιλογή αυτή θα δώσει λύση για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να υλοποιηθεί η επίσης νομοθετημένη δυνατότητα για διαδημοτικό νεκροταφείο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Εμείς, ως ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, αφ ενός επαγρυπνούμε και αφ εταίρου θα αναπτύξουμε νέες πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, με πρώτο βήμα έγγραφη παρέμβαση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης επακριβούς ορισμού της έκτασης για την Γλυφάδα στο νεκροταφείο Αργυρούπολης και των διαδικασιών εφαρμογής της. Το ίδιο θα πράξουμε σύντομα και προς το Δασαρχείο Πεντέλης και το Αστυνομικό Τμήμα Τερψιθέας για τις δικές τους ενέργειες.


Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">