ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αλ. Τσίπρας: Περιουσιολόγιο για όλους

ΔΕΥΤΕΡΑ, 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Σε τρεις πυλώνες θα βασίζεται η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά απο 40 χρόνια πολιτειακής ασυδωσίας απο  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην ημερίδα με θέμα την φορολογική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τους τρεις βασικούς άξονες στην προσπάθεια της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος που περιλαμβάνει τα εξής:

1. τη δημιουργία π εριουσιολογίου για όλους τους πολίτες. Σε αυτό θα καταγραφεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων.

2. οργάνωση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος

3. ανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Όπως τόνισε επανειλημμένως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρόβλημα που έφερε την Ελλάδα στην κρίση δεν ήταν πρόβλημα δημοσίων δαπανών, αλλά πρόβλημα μειωμένων εσόδων λόγω της εκτεταμένης νομότυπης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε τα ελληνικά φορολογικά έσοδα από το 2000 και μετά ήταν συστηματικά χαμηλότερα των εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Επίσης, υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα είχε την τελευταία δεκαετία έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, τότε θα έμπαινε το 2008 στη διεθνή κρίση με δημόσιο χρέος αντίστοιχο με αυτό της Γερμανίας.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός προοδευτικού φορολογικού συστήματος που οι βάσεις του θα είναι στον αντίποδα των μνημονιακών πολιτικών. Χαρακτήρισε την φορολογική μεταρρύθμιση ως ανάγκη επιβίωσης της οικονομίας και της χώρας και είπε ότι όλη η Ελλάδα έχει κατανοήσει ότι το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει, «είναι ένα πρόγραμμα εκτός λογικής». Έφερε ως παράδειγμα του παραλογισμού την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που ούτε αύξησε τα φορολογικά έσοδα, αλλά ούτε και καταπολέμησε το λαθρεμπόριο. «Αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη για το τραγικό γεγονός της Λάρισας όπου δυο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι ένας ακόμη χαροπαλεύει. Εγκληματίες είναι αυτοί που επιμένουν σε αυτή την πολιτική». Πρόσθεσε, προκαλώντας ενθουσιασμό στο ακροατήριο, ότι «αυτή δεν είναι η κυβέρνηση του λάθους, είναι η λάθος κυβέρνηση».

Συνέχισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ βάζοντας τέλος στην προκλητική ασυλία του μεγάλου πλούτου.

Στις επιμέρους φορολογικές προτάσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται τα εξής:

*η κατάργηση των χαρατσιών αποτελεί προτεραιότητα. «Είναι αδιανόητο να καθίστανται οι μικροιδιοκτήτες ενοικιαστές των σπιτιών τους, με την καταβολή του χαρατσιού την ίδια στιγμή που κάποιοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό δεν φορολογούνται».

*Φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος με την ίδια φορολογική κλίμακα, με προοδευτικά αυξανόμενους συντελεστές, αλλά και ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

*Αύξηση των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα προκειμένου τα έσοδα από αυτή την κατηγορία φόρων να προσεγγίσουν τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

*Αλλαγή της σχέσης άμεσων έμμεσων φόρων προς όφελος των πρώτων. Άμεση μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, στα είδη πρώτης ανάγκης (βρεφικό γάλα, κ.ά), πολιτιστικά προϊόντα, κ.ά.

*Θέσπιση φόρου μεγάλης και πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας

*Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων του μεγάλου πλούτου.

 *Καθολικό ηλεκτρονικό έλεγχο, επικέντρωση του ΣΔΟΕ στα δύσκολα θέματα της φοροδιαφυγής όπως οι ενδοομιλικές συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καυσίμων, και λήψη μέτρων προκειμένου να μην καταλήγουν στη δικαιοσύνη μαζικά οι φορολογικές υποθέσεις όπως συμβαίνει σήμερα, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εισπράξεων.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και καλούμε όλους και όλες, ακόμη και όσους έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία να σταματήσουμε την καταστροφή. Δεν θα βγουν ωφελημένοι μονάχα οι άνεργοι και οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, θα βγουν ωφελημένοι όλοι εκτός βέβαια από το 1% του πληθυσμού που κερδίζει από την πολιτική του μνημονίου».

Νωρίτερα προλόγισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος (η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΒΕΑ) και ακολούθησε ο κ. Γ. Μηλιός επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος αφού παρουσίασε και αυτός επιγραμματικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογία είπε ότι «στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, κάτι το οποίο είναι και αναγκαίο και εφικτό».

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει την πολιτική της ως τη μοναδική ρεαλιστική «επιδίωξή μας είναι να πείσουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος με άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας».

Τέλος o κ. Τ. Αλεξιάδης, επικεφαλής του τομέα φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο φορολογικός μηχανισμός της χώρας, τονίζοντας ότι αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε οι ίδιοι οι δανειστές μας με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι η πιο τρανή απόδειξης της αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής βρίσκεται στο πεδίο των φορολογικών εσόδων τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουάριου εμφανίζουν πολύ μεγάλη στέρηση ενώ αναμένουμε και τα στοιχεία τις επόμενες μέρες για τον Φεβρουάριο.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

1 σχόλια:

  1. ΡΕ ΕΣΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΙ Κ..ΛΟΥΣ
    ΣΙΧΤΙΡ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Item Reviewed: Αλ. Τσίπρας: Περιουσιολόγιο για όλους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">