ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Βρισκόμαστε σε μια τοπική κοινωνία που λίγο πολύ γνωρίζουμε τη διαδρομή των συμπολιτών μας που εμπλέκονται με τη πολιτική (με όποιο τρόπο επέλεξαν), και ειδικά όσων ''κουβαλάνε'' κάποιες δεκαετίες διαβίωσης στη Γλυφάδα.

Σε εποχές όπως τη σημερινή και με το σύνολο των μετασχηματισμών που γίνονται σε όλα τα επίπεδα και ειδικά της πολιτικής, σε μια αστική κοινωνία που ''πλημμυρίζεται'' απο κάθε λογής χαρακτήρες (ανομοιογενείς) και με ξεκάθαρο τρόπο τη τάση παραποίησης (χάλκευσης) και αναπαραγωγής των κακώς κειμένων που οδήγησαν ενα έθνος και ενα λαό στο πάρον, τουλάχιστον προσωπικά θεωρώ ανεπίτρεπτο στους κόλπους ενός  κόμματος το οποίο αξιώνει να γίνει ενα  μεγάλο πολιτικό κίνημα να γίνετε αναπαραγωγή διαδικασιών του παρελθόντος που υποβαθμίζουν και αναιρούν ολόκληρη τη πολιτική διακύρηξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη εντύπωση που μου άφησε η προσυνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας είναι οτι προωθούνται υπέρμετρα *συγκεκριμένα πρόσωπα, κατά τα άλλα οι ομιλητές είχαν συγκροτημένες θέσεις και απόψεις, και αρκετοί εξ αυτών επικέντρωσαν σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τη κοινωνία, καθώς επίσης υπήρξαν και προτάσεις για το συνέδριο και τη διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κίνημα.

Σε πλήρη αντίθεση όλων όσων έχουν τη τάση δημιουργίας συντεχνιών κάθε μορφής, θεωρούν οτι είναι περισσότερο αριστεροί έναντι των υπολοίπων, οτι έχουν παρέχει και προσφέρουν περισσότερα, προτείνω δημόσια να εξαφανιστεί η ''θολούρα''  και απόλυτα επι ίσοις όροις να συμμετάσχουν ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ με ενα πεντάλεπτο ομιλίας τη Tετάρτη, καθώς όλοι και όλες να είναι υποψήφιοι για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο. (Οτιδήποτε άλλο με αφήνει αντίθετο, το δηλώνω δημόσια, και προσωπικά εχω τη καθαρότερη συνείδηση όλων ως αιρετικός -ριζοσπάστης- όπως πάντα.)

Στη συνέχεια ενα μικρό απόσπασμα (ούτε πεντάλεπτο) απο την διακύρηξη και το πλαίσιο προγραμματικών θέσεων για την Αριστερή Πλατφόρμα που καλό και χρήσιμο θα ήταν να διαβάσουν οι συμπολίτες μας του ΣΥΡΙΖΑ . (Σίγουρα θα θυμίσει αρκετά απο όσα μετέδιδα επι χρόνια στο παρελθόν και δεν χρειάζεται πλέον να αναφέρω)

*Επισημαίνω το  η εμείς η αυτοί εχει διπλή έννοια  στη Γλυφάδα και σαφώς οχι μονοσήμαντη όπως θα έπρεπε και πρέπει.

*Επίσης θυμίζω τι ίσχυσε πρίν απο ενα χρόνο ώστε να διασφαλίζεται επι του παρόντος η διαδικασία  (διότι εχει άμεση σχέση και με τη τοπική κοινωνία της Γλυφάδας και τη μετεξέλιξη) και όσα αγνοούν οι αναγνώστες τα γνωρίζουν καλύτερα οι μετέχοντες των συζητήσεων, όμως δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλίσεις των προγραμματικών θέσεων και της διακύρηξης του ΣΥΡΙΖΑ.


ΓΛΥΦΑΔΑ WEB,
Γιάννης Κουρδομένος

Βασικές προϋποθέσεις για να μπουν οι βάσεις μιας μεγάλης ανατροπής, για την μεταπολίτευση του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η νέα, λαϊκή, δημοκρατική και ριζοσπαστική μεταπολίτευση αποτελεί ένα πρώτο κρισιμότατο κόμβο μιας ευρύτερης πορείας μετασχηματισμού. Η νέα, λαϊκή, δημοκρατική και ριζοσπαστική μεταπολίτευση σηματοδοτεί το πέρασμα  σε μια μεταβατική φάση με ένα νέο πολιτικό συσχετισμό, ριζικά αλλαγμένο σε σχέση με τον σημερινό, έναν πολιτικό συσχετισμό υπέρ του λαού. 

Σε αυτό το «μετατροϊκανό ξέφωτο» προωθούνται οι προγραμματικοί στόχοι που εκτίθενται στη συνέχεια. Ιδιαιτέρως όμως επισημαίνουμε σαν κεντρικότερα χαρακτηριστικά της φάσης αυτής ότι: μπαίνει τέλος στο καθεστώς των Μνημονίων και της Τρόικας, τέλος στην «Ελλάδα -αποικία χρέους», τέλος στην περίοδο της χρεοκρατίας και της χρεο -τρομοκρατίας.

Προχωρά μια διαδικασία άμεσης κοινωνικής ανακούφισης, και μπαίνουν οι βάσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της πολιτιστικής αναγέννησης εγκαθίστανται θεσμοί πραγματικής Δημοκρατίας, καταργείται εκ θεμελίων το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς και οι μηχανισμοί προπαγάνδας που διαθέτει, ενώ αποδίδεται Δικαιοσύνη ειδικά σε βάρος όσων ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου.


Η λαϊκή, δημοκρατική και ριζοσπαστική μεταπολίτευση του λαού συμπυκνώνει ένα τέτοιο πρόγραμμα, απαιτεί την πλήρη ανατροπή του πολιτικού συστήματος για το προχώρημα της μετάβασης και της άμεσης ανακούφισης του λαού.

Τα αξιακά-ταυτοτικά στοιχεία ενός τέτοιου κινήματος έχουν αναδειχθεί μέσα από τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις του κόσμου στα χρόνια του μνημονίου, ψιθυρίζονται και συζητιούνται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων που ψήφισαν ή θα ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν την άρνηση πολλών αρνητικών φαινομένων της προ-μνημονιακής περιόδου που ο κόσμος συνειδητοποιεί. Ορίζουν το χαρακτήρα της κοινωνικής αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός, αλλαγή που ανοίγει το δρόμο για ένα άλλο σύστημα κοινωνικών σχέσεων, αλλαγή που μπορεί να συσπειρώσει μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες.

Τέτοιο αξιακό-ταυτοτικό στοιχείο είναι μια ανεξάρτητη Ελλάδα που θα μπορεί να παράγει και να ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες, που θα πάψει να είναι μια χώρα παρασιτική.

Τέτοιο στοιχείο είναι η πραγματική δημοκρατία και το γκρέμισμα του σάπιου πολιτικού συστήματος της διαπλοκής που ανέθρεψαν τα κόμματα του δικομματισμού.

Τέτοιο στοιχείο είναι ο πατριωτισμός στη θέση της παντελούς αδιαφορίας για το μέλλον αυτού του λαού και του τόπου που χαρακτήρισε  τις πολιτικές των επικυρίαρχων δεκαετίες τώρα.

Τέτοια στοιχεία είναι η απαίτηση για έναν άλλο Δημόσιο τομέα, η απαίτηση για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα πιο κοντά στις ανάγκες των εργαζόμενων και της κοινωνίας, ή ακόμη η απαίτηση  για μια Αριστερά αντάξια του ονόματός της και των οραμάτων της.

Κοινωνικά πρέπει να στηριχθούμε σε μια ευρύτατη συμπαράταξη δυνάμεων που χτυπήθηκαν και υποφέρουν από τη μνημονιακή πολιτική, που καταστρέφονται, που περιθωριοποιούνται και φτωχοποιούνται με τρομακτική ταχύτητα. Δεν πρόκειται απλά για τους εργαζόμενους και τους άνεργους αλλά και για ευρύτατα μεσοστρώματα που καταστρέφονται. Όλοι αυτοί μπορούν να συγκροτήσουν ένα κοινωνικό μπλοκ δυνάμεων που θα στηρίξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, μια μεταπολίτευση του λαού, ένα άλλο κοινωνικό συμβόλαιο, όχι ενσωμάτωσης και συμπληρωματικότητας προς μια αστική επαναθεμελίωση κλεπτοκρατίας και νεοπλουτισμού, ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν θα ορίζει ή θα προκρίνει μια κοινωνική κινητικότητα προς τα πάνω, αλλά μια πορεία σωτηρίας της χώρας και μετάβασης σε ένα άλλο παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο για την πλειοψηφία του λαού. Δημιουργούνται οι όροι μιας πρωτοφανούς ιστορικής σύγκλισης των λαϊκών τάξεων με τα μεσοστρώματα, για τα τελευταία χρόνια. Γιατί τα μεσοστρώματα, φτωχοποιούμενα, ταυτόχρονα εγκαταλείπουν το πολιτισμικό υπόδειγμα, την κοσμοεικόνα τους, τις συμπεριφορές, τον τρόπο ζωής τους. Επανακαθορίζουν την αντίληψή τους για τον εαυτό τους και την κοινωνία.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">