ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10  ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

'Εχοντας ως βασικό δεδομένο την εισαγωγή του καταστατικού του νέου κόμματος, που παραθέτω στη συνέχεια, θα θέσω δημόσια μια επισήμανση.

Επικεντρώνω στο συνέδριο, και σύμφωνα με τις προτάσεις Μιχάλη Καστρινάκη , Κώστα Παπακώστα, και  Σταύρου Καράμπελα, που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, κάνω επιπροσθέτως μια επισήμανση που θεωρώ σημαντική.

Μια από τις εκατοντάδες που αποτελούν την ιδεολογία μου, και την αντίληψη μου για τη πολιτική, και που θεωρώ ότι αναβαθμίζει τον πήχη της πολιτικής αντιπροσώπευσης.

Α) Ποιοτικές προδιαγραφές στη δομή του νέου κόμματος και της μετέπειτα δημοκρατίας με αντιπροσωπευτικό αριθμό συνέδρων άπο ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας σε κάθε τοπική οργάνωση. 
Γιάννης Κουρδομένος: Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο σε μια τοπική οργάνωση το 80% των εκλεγμένων οργάνων και συνέδρων να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Πρέπει να υπάρχουν εκλεγμένοι απο ολόκληρο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας, ώστε η αντιπροσώπευση να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. Αυτό που ουδέποτε έπραξαν τα κόμματα του δικομματισμού, πρέπει να διασφαλιστεί απο ένα αριστερό κόμμα.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. 

Φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της παραγωγικής και αναπαραγωγικής εργασίας, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό χώρο.

Φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, την αγροτιά του μικρού και μεσαίου κλήρου, τους ανέργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους προλετάριους του πνεύματος και της Τέχνης και κάθε καταπιεζόμενη κοινωνική ομάδα, αναβαθμίζοντάς την σε ηγετική δύναμη της κοινωνίας.


Το όνομα του πολιτικού κόμματος να είναι ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς). 

Υπερασπίζεται τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας, ενάντια στον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη ανταγωνιστική προς τις καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης, καταπίεσης και αποξένωσης, οργανώνει την κοινωνική και πολιτική δράση του με βάση τις κοινωνικές αντιθέσεις και παλεύει για την ανατροπή τους και την κοινωνική χειραφέτηση.

Επιμένει στην ανάγκη για κοινή δράση και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, που θα εμπνεύσουν, θα κινητοποιήσουν και θα συμβάλουν καθοριστικά στην οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων, αποσκοπώντας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώραςμας, σε μια, ριζικά αναμορφωμένη από τους λαούς της, Ευρώπη, σε έναν κόσμο δημοκρατικό και ειρηνικό.

Όλες και όλοι εμείς, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουμε καλά πως ιδρύουμε ένα νέο κόμμα σε μια περίοδο παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και βαθειάς κρίσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, σε μια περίοδο φυσικής απαξίωσης των ιστορικών κομμάτων, ακόμα και της ίδιας της έννοιας του κόμματος, της συλλογικής δράσης και της πολιτικής. 
Γνωρίζουμε καλά πως, για να αντεπεξέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λόγο ίδρυσής του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποτελέσει ένα πραγματικά νέο κόμμα. Νέο σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας, ικανό να συντονίσει τις λαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας στον κοινό αγώνα για την ανάσχεση της καταστροφής που συντελείται στη χώρα και στην κοινή, χειροπιαστή ελπίδα για την ανατροπή των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων, την οργάνωση του κοινωνικού μετασχηματισμού και τη ριζική αναμόρφωση των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων.

Προτάσεις Μιχάλη Καστρινάκη και Κώστα Παπακώστα
Η διαρκής μάχη κατά της γραφειοκρατίας
Κεντρικό ζητούμενο της οργάνωσης της εσωτερικής ζωής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καταπολέμηση γραφειοκρατικών εκφυλιστικών φαινομένων. Στα πλαίσια αυτά τίθεται το χρονικό διάστημα των 8 ετών ως ανώτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να έχει κάποιος επαγγελματική σχέση οποιουδήποτε τύπου με τον ΣΥΡΙΖΑ.                                
Η θητεία των εκπροσώπων μας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 2 πλήρεις θητείες και το χρονικό όριο των 8 ετών. Μπορεί να εξαιρεθεί το 25% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά από απόφαση εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τα πρόσωπα που μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας. Μετά από διακοπή μιας πλήρους θητείας 4 ετών μπορούν να θέσουν ξανά υποψηφιότητα για 1 τελευταία πλήρη θητεία. Τα μέλη της ΚΕ μπορούν να εκλέγονται για 2 συνεχόμενες πλήρεις θητείες νοούμενες από τακτικό συνέδριο σε τακτικό συνέδριο και μετά από διακοπή 1 θητείας μπορούν να θέσουν ξανά υποψηφιότητα.                    
Ο αριθμός των επαγγελματικών στελεχών, των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων, των επιστημονικών συνεργατών βουλευτών και συνδικαλιστών που βρίσκονται εκτός εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των μελών της ΚΕ.            
Σε περίπτωση κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των μελών της ΚΕ που κατέχει ανώτερες κυβερνητικές θέσεις δεν μπορεί να ξεπερνά το 25%.                      
Τα μέλη της Γραμματείας της ΚΕ σε περίπτωση κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέχουν ανώτερη κυβερνητική θέση δεν μπορεί να ξεπερνούν το 25%.       
Το 40% των μελών της ΚΕ αντιστοιχίζεται στις Περιφέρειες σύμφωνα με την διοικητική οργάνωση της χώρας σε αναλογία με τον αριθμό μελών των οργανώσεων στις αντίστοιχες Περιφέρειες.                           

Προτάσεις Σταύρου Καράμπελα (ΕΔΗΚ) για σχέδιο καταστατικού
1. Κληρωτοί από τα απλά μέλη σε ποσοστό 20% σε όλα τα όργανα του σχήματος.
2. Ποσοστό 20% νέων μελών σε όλα τα όργανα του σχήματος.
3. Δύο θητείες ή κατ' ανώτατο 8 χρόνια βουλευτικής παρουσίας ή εκλογής στο ίδιο κομματικό όργανο.
4. Πενταετής θητεία για όλα τα επαγγελματικά στελέχη.
5. Ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας και κυβερνητικής θέσης.
6. Ασυμβίβαστο επαγγελματικής με το κόμμα σχέσης και κατοχής αξιώματος στο κόμμα.
7. Από τα 16 έτη εγγραφή στο κόμμα.
8. Υποχρέωση των μελών η υπεράσπιση του Συντάγματος κατ' εφαρμογή του άρθρου 120.
9. Το μέλος έχει δικαίωμα να εκφράζει και δημόσια την άποψή του, αφού αναφέρει ποια είναι η κοινή θέση.
10. Δημοψήφισμα για οποιοδήποτε ζήτημα με αίτημα του 10% των οικονομικά ενήμερων μελών ή με αίτημα του 25% των μελών της ΚΕ.
11. Το κόμμα δεν αναμιγνύεται στις επιλογές των μελών στην τοπική αυτοδιοίκηση εκτός από τις επιλογές για τις πρωτεύουσες νομών και τις περιφερειακές εκλογές.
12. Δεν υπάρχει διαγραφή παρά αναστολή της κομματικής ταυτότητας για τρεις μήνες το ανώτατο.           
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">