ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
Όλα όσα γνωρίζαμε για το φοίτηση στο λύκειο έρχεται να αλλάξει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κατατίθεται στη Βουλη΄και θα ξεκινήσει – καλώς εχόντων των πραγμάτων – να εφαρμόζεται στην πρώτη τάξη από το φθινόπωρο.
Όλα όσα γνωρίζαμε για το φοίτηση στο λύκειο έρχεται να αλλάξει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κατατίθεται στη Βουλη΄και θα ξεκινήσει – καλώς εχόντων των πραγμάτων – να εφαρμόζεται στην πρώτη τάξη από το φθινόπωρο.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων και των κατευθύνσεων σπουδών, αποσυνδέει το απολυτήριο λυκείου από τις Πανελλαδικές, ενώ ενισχύει την επαγγελματική εξειδίκευση στη Γ' Λυκείου. Παράλληλα ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί προϊόν πενταετούς διαλόγου και της συμφωνίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Mερικές από της διατάξεις για το νέο λύκειο και τις πανελλαδικές.
-Οι εξετάσεις για το απολυτήριο θα δίνονται σε 6 έως 8 βασικά μαθήματα. Οσοι εκ των υστέρων θα θελήσουν να συνεχίσουν θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, ανά Ομάδα Προσανατολισμού για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια. Επίσης μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από έξι σε τέσσερα.
-Ενισχύεται η αυτοτέλεια του λυκείου, καθώς αυτονομείται και το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου.
-Το ωρολόγιο πρόγραμμα επικεντρώνεται στο μορφωτικό του... καθήκον και στους στόχους του και αποδεσμεύεται από την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
-Δημιουργείται τράπεζα θεμάτων, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα δεκάδες προβλήματα που έχουν προκύψει κατά καιρούς στην επιλογή των θεμάτων για τις Εξετάσεις που έπλητταν το κύρος του θεσμού.
-Μέρος των θεμάτων των προαγωγικών και των απολυτηρίων εξετάσεων θα επιλέγεται με κλήρωση. Αυτό θα προσφέρει στους υποψηφίους μια αντικειμενικότερη αξιολόγηση, ενώ εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της αποστήθισης. Η διδακτέα και η εξεταστέα ύλη θα είναι κοινή για όλα τα σχολεία.
-Το 50% των θεμάτων για τα μαθήματα της Γλώσσας (Ελληνικής και Ξένης), των Μαθηματικών, της Φυσικής-Χημείας-Βιολογίας και της Ιστορίας των Α' και Β' τάξεων Ημερησίου Λυκείου και Μαθηματικών, Γλώσσας και Ιστορίας της Γ' τάξης προέρχεται με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και το υπόλοιπο 50% τίθεται από τον διδάσκοντα.
- Εισάγεται ως βασικό μάθημα η Φιλοσοφία στη Β' λυκείου καθώς και το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας (Θεσμοί-Αρχές Δικαίου-Οικονομία) στην Α' & Β' λυκείου.
Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα στις τρεις τάξεις του Λυκείου
Στην Α' τάξη του λυκείου θα υπάρχει κοινό ωρολόγιο πρόγραμμα 33 ωρών την εβδομάδα. Επιπλέον καθιερώνεται ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες την εβδομάδα), που θα επιλέγεται από τα εξής μαθήματα:
α) Εφαρμογές στην Πληροφορική, β) Διαχείριση Φυσικών Πόρων και γ) Εκφραση-Πολιτισμός-Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.
Στη Β' τάξη του λυκείου αρχίζουν να εισάγονται οι κατευθύνσεις. Μπαίνουν δυναμικά στο πρόγραμμα οι Ομάδες μαθημάτων Προσανατολισμού.
Αυτή η τάξη σήμερα διδάσκεται 25 ώρες γενική παιδεία και 17 κατεύθυνση.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου λυκείου όμως θα είναι 30 ωρών την εβδομάδα και η Ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού 5 ώρες εβδομαδιαίως.
Οι δύο κύκλοι θα είναι οι εξής:
1. Ομάδα μαθημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.
2. Ομάδα μαθημάτων Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά και Φυσική.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου