ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στεγνό «λεπίδι» έως 70% σε επικουρικές και εφάπαξ

Από τους συνταξιούχους ετοιμάζεται να καλύψει το υπουργείο Εργασίας τα 1,8 από τα 6 δισ. ευρώ της «μαύρης τρύπας» του Ασφαλιστικού για το 2014

Του Τζώρτζη Ρούσσου
51Με αδιαφανείς διαδικασίες και με εργαλείο τις καλά κρυμμένες αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικούρησης, ο υπουργός Γ. Βρούτσης σχεδιάζει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που μπορεί να αγγίξουν σε κάποια ταμεία ακόμη και το 70%!
Με όπλο τις νομοθετικές ρυθμίσεις του τωρινού αντιμνημονιακού -αλλά όταν ήταν υπουργός ακραιφνούς υποστηρικτή των μνημονιακών πολιτικών, Ανδρέα Λοβέρδου- ο κ. Βρούτσης ετοιμάζεται να καλύψει τα 1,8 από τα 6 δισ. που είναι η «μαύρη τρύπα» του Ασφαλιστικού με βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα των συνταξιούχων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,5 εκατ., ενώ το μηνιαίο ποσό που καταβάλλει το ασφαλιστικό σύστημα ανέρχεται σε 273,5 εκατ. ευρώ.
Η χθεσινή παράσταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση ενώπιον των βουλευτών που απαρτίζουν την Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινωνικής Ασφάλισης είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό: να προϊδεάσει την κοινή γνώμη για τις αλλαγές που έρχονται.
«Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Αυτά θα γίνουν», είπε ο κ. Βρούτσης, ξεχνώντας να αναφέρει τον αρχιτέκτονα αυτών των νομοθετικών παρεμβάσεων Ανδρέα Λοβέρδο, που τώρα βρίσκεται στο περιθώριο μοιράζοντας αντιμνημονιακές κορόνες.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 15 του ν. 3863/2010, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονήσει μελέτες βιωσιμότητας των Επικουρικών Φορέων, Τομέων και Αυτοτελών Κλάδων. Και με βάση αυτές, τα διορισμένα από τον κ. Βρούτση διοικητικά συμβούλια των Επικουρικών Ταμείων και των Ταμείων Πρόνοιας θα προτείνουν το ποσοστό μείωσης των συντάξεων ώστε να διασωθεί το σύστημα.
Με βάση τις πληροφορίες, λοιπόν, ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων (κατάργηση του διανεμητικού συστήματος με τη δημιουργία ατομικών μερίδων ασφαλισμένων και καθορισμός της σύνταξης με έναν συντελεστή βιωσιμότητας), ο οποίος αναμένεται να μειώσει τις επικουρικές κατά μέσο όρο από 20% έως 30%, ενώ θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα ξεπεραστεί κατά πολύ το 50%, φτάνοντας ακόμη και στο 70%.
Βέβαια, ουδείς γνωρίζει αυτές τις αναλογιστικές μελέτες, αφού κατά την προσφιλή τακτική του κ. Βρούτση όλα βρίσκονται καλά κρυμμένα στα συρτάρια, ώστε να μην υπάρχει κριτική. Ο κ. Βρούτσης είπε πολλά ενώπιον των βουλευτών. Σταχυολογώντας τα κυριότερα, αξίζει να αναφερθούν τα εξής:
- Δεν θα εφαρμοστεί το δύο τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων.
- Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ σημερινοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ (που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων), αλλά, όπως είπε, χωρίς αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.
- Το ποσό που θα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι μειωμένος κατά 2,1 δισ. το 2014, σε σχέση με φέτος.
- Η προσωρινή σύνταξη θα φθάσει στο 95% της οριστικής.
- Προανήγγειλε το ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ, μέσω του οποίου θα δίνονται οι συντάξεις σε μηδενικό χρόνο.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στεγνό «λεπίδι» έως 70% σε επικουρικές και εφάπαξ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">