ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επιθυμία της οικογενείας η προτομή Βάσως Κατράκη να τοποθετηθεί στην ομώνυμη πλατεία




«Μ' ενδιαφέρει να 'ρθω σε όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, να τους μιλήσω με τη γλώσσα τους. Αυτή είναι η πιο μεγάλη καταξίωση του έργου ενός καλλιτέχνη. Δε διαλέγω ορισμένα θέματα, μα βιώματα»

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην κορυφαία Ελληνίδα χαράκτρια Βάσω Κατράκη, της δημιουργού με το διαχρονικό, οικουμενικό και βαθιά ανθρώπινο έργο, που έχουμε την τιμή να φέρει το όνομα της η κεντρική πλατεία της πόλης μας.


Σύμφωνα με επιστολή της οικογενείας που λάβαμε γίνεται γνωστή η θέση τους να τοποθετηθεί η προτομή της μητέρας τους στην πλατεία «Βάσως Κατράκη» που φέρει το όνομά της.

Οφείλω να σεβαστώ την επιθυμία της οικογενείας διότι πράγματι είναι παράλογο η προτομή του τιμώμενου προσώπου να βρίσκεται εκτός της πλατείας που φέρει το όνομά του.  Ευελπιστώ ότι ανάλογα θα πράξει και ο δήμαρχος θεωρώντας οτι η επιθυμία τους είναι εφικτό να εισακουστεί.

Μαριάννα Κατράκη Δεσποτίδη
Σπύρος Κατράκης 

Γλυφάδα 21 Οκτωβρίου 2013 

Προς : Δήμαρχο Γλυφάδας κο Κώστα Κόκκορη 
Κοινοποίηση:  Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου κα Άννα Σάκκου 
Δημοτικές Παρατάξεις Δήμου Γλυφάδας 
Θέμα: Τοποθέτηση προτομής Βάσως Κατράκη 

Κύριε Δήμαρχε 

Σε συνέχεια της συνάντησης στο γραφείο σας την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου με αφορμή την πρόθεση σας να τοποθετήσετε την προτομή της μητέρας μας Βάσως Κατράκη  στόν υπό διαμόρφωση χώρο στην συμβολή των οδών Σ. Καράγιωργα και Αλ. Παναγούλη και της συζήτησης που είχαμε επί του θέματος, θέλουμε να θέσουμε και γραπτά υπόψη σας τα ακόλουθα. 

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η πλατεία της Γλυφάδας μετονομάστηκε σε «πλατεία Βάσως Κατράκη» επί δημαρχίας του αείμνηστου Θόδωρου Σπονδυλίδη. Πέραν τούτου, η τότε δημοτική αρχή, είχε εκφράσει την πρόθεση της  να τοποθετηθεί στην πλατεία , σε σημείο που θα όριζε η τεχνική υπηρεσία, την προτομή της Βάσως Κατράκη , την οποία αφιλοκερδώς προσφέρθηκε και φιλοτέχνησε ο γλύπτης κος Βαλασάκης. 

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τοποθέτηση της προτομής σε σημείο εκτός της πλατείας που φέρει το όνομά της την πληροφορηθήκαμε από τρίτους εκ των υστέρων. 

Έτσι δεν μας δόθηκε δυστυχώς η δυνατότητα κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσουμε τους λόγους της αντίθεσης μας και να συμβάλλουμε ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να διαμορφώσουν γνώμη γνωρίζοντας και την δική μας άποψη. 

Επειδή ακούγεται παράλογο όχι μόνο σε εμάς, αλλά πιστεύουμε και στην πλειονότητα των γλυφαδιωτών, η προτομή ενός τιμώμενου προσώπου να βρίσκεται σε άλλο σημείο από την πλατεία που φέρει το όνομά του. 

Επειδή η μητέρα μας μπορεί να ήταν μια σπουδαία καλλιτέχνης την διέκρινε όμως μια βαθύτερη σεμνότητα και μια τέτοια ενέργεια, δηλαδή η αναφορά του ονόματός της σε δυο διαφορετικά σημεία στην ίδια πόλη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν υπερβολή, ιδιαίτερα όταν στη χώρα μας τα άτομα που έχουν διακριθεί με το έργο η την προσφορά τους δεν λείπουν. 

Θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι εμείς τα παιδιά της δεν συμφωνούμε να τοποθετηθεί η προτομή της σε άλλο σημείο εκτός της πλατείας που φέρει το όνομά της, με εναλλακτική πρόταση η προτομή να μην τοποθετηθεί καθόλου. 


Αναμένοντας να γίνει δεκτή η άποψη μας


Μαριάννα Κατράκη – Δεσποτίδη                     Σπύρος Κατράκης 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επιθυμία της οικογενείας η προτομή Βάσως Κατράκη να τοποθετηθεί στην ομώνυμη πλατεία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">