Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) ΥΠΕΚΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΝΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε για την Ελλάδα, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, με θέμα την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΝΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε για την Ελλάδα, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, με θέμα την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.
Υπό το βάρος των ευθυνών για την χρηματοδότηση των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, αμφισβητούμενης περιβαλλοντικής επίδοσης, που έχει δρομολογήσει με τους διαγωνισμούς για τις Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η κυβέρνηση αναζητά άλλοθι με αποσπασματικές παρεμβάσεις και δηλώσεις προθέσεων για επαναπροσδιορισμό στόχων και αναθεώρηση σχεδίων. Αλλά ... κατόπιν εορτής.
Αφού γενικόλογα, για άλλη μια φορά, αναφέρθηκε στις προθέσεις του Υπουργείου να λυθούν τα προβλήματα στον τομέα, μίλησε για την εξελισσόμενη όπως είπε εκπόνηση νέου εθνικού σχεδιασμού, την εκπόνηση εθνικού προγράμματος πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και τον επαναπροσδιορισμό στόχων της ανακύκλωσης. Με λίγα λόγια «έν είπε, ότι ουδέν είπε».
Στο ζήτημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων επίσης δεν υπάρχει τίποτε θετικό να επιδείξει το Υπουργείο και είναι αναληθές αυτό που ανέφερε για χώρο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στο ορυχείο Πτολεμάϊδας. Στο συγκεκριμένο ορυχείο με συγκεκριμένη άδεια και μόνο μια φορά θάφτηκαν απόβλητα που παράγονταν από την ίδια τη ΔΕΗ (αμίαντος). Από την άλλη πλευρά διαφαίνεται η βούληση της κυβέρνησης να στρέψει στις νέες εγκαταστάσεις των ΣΔΙΤ και τα επικίνδυνα απόβλητα.
Εμείς υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα δράσης (Task Force) από τον Οκτώβρη του 2011 που οργάνωσε την πρώτη συνάντηση συντονισμού με τις ελληνικές αρχές με βάση το μνημόνιο και τις επιταγές της Τρόϊκα, έχει δηλώσει τις προθέσεις της όσον αφορά βασικούς τομείς όπως - ανάμεσα σε άλλους- η διαχείριση των απορριμμάτων με μέτρα υπέρ της ιδιωτικής εκμετάλλευσης στον τομέα αυτό και βεβαίως με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι το βασικό σχέδιο μέχρι τώρα της κυβέρνησης για το θέμα των σκουπιδιών, δηλαδή οι παρωχημένοι περιφερειακοί σχεδιασμοί, είναι προσανατολισμένο στα μεγάλα φαραωνικά, πανάκριβα και επικίνδυνα έργα διαχείρισης των σκουπιδιών, τα λεγόμενα έργα ενεργειακής αξιοποίησης. Στο τέλος του τούνελ περιμένει η καύση. Για να είναι επικερδής η επένδυση με την συγκεκριμένη τεχνολογία απαιτούνται τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών τα οποία μπορεί να είναι και εισαγόμενα έτσι ώστε η επένδυση να είναι συμφέρουσα για τον επιχειρηματία.
Όπως και σε όλους τους άλλους κρίσιμους τομείς, της ενέργειας, του νερού, των κοινών αγαθών, των δημόσιων χώρων, έτσι και στον χρυσοφόρο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων το μότο της πολιτικής τους είναι το ίδιο. Ιδιωτικοποιήσεις για μεγάλα κέρδη του ιδιωτικού κεφαλαίου, εκποίηση δημόσιων πόρων και στην συγκεκριμένη περίπτωση εισαγωγή τεχνολογιών ακριβών και ανεξέλεγκτων. Ο σχεδιασμός αυτός θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους για τους πολίτες, την επιβάρυνση της υγείας τους και του περιβάλλοντος ενώ βεβαίως ταυτόχρονα απαιτεί και πολιτικές αύξησης του όγκου των σκουπιδιών και όχι πολιτικές πρόληψης και ανακύκλωσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου