ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

The classic rock on the radio - Το κλασικό ροκ στο ραδιόφωνο


Το κλασικό ροκ στο ραδιόφωνο


Το ροκ συνδυάστηκε με την αντίθεση στην επικρατούσα κοινωνική κουλτούρα στα μέσα της δεκαετίας του 1960. 

Εντούτοις, στη δεκαετία του1970, η μουσική ροκ έγινε πολύ δημοφιλής και στο κοινό που ακολουθούσε τις γενικές τάσεις ως προς τη μουσική. 

Το Κλασικό ροκ είναι ''ενα εφεύρημα'' μια κατηγορία μουσικής που δημιούργησαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των Η.Π.Α την δεκαετία του1980 και μετέπειτα, παίζοντας συγκεκριμένα κομμάτια της hard rock που δεν έπαιζαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ποικίλου προγράμματος

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μουσική απευθύνονταν κυρίως σε ενήλικες, πολλά κλασικά ροκ κομμάτια προσελκύουν τις νέες γενιές που ανακαλύπτουν πλήν των pop hits και τα διαχρονικά διαμάντια της μουσικής.

Η κλασική  ροκ εξελίχθηκε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που προσπαθούν να προσφύγουν σε μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό, συμπεριλαμβάνοντας γνωστά τραγούδια του παρελθόντος μαζί με τις σημερινές επιτυχίες. 

Ένας απο τους πρωτεργάτες του ραδιοφωνικού Classic Rock ήταν ο Γλυφάδα fm ''το μουσικό ραδιόφωνο της πόλης'' που αφιέρωνε το μεγαλύτερο τμήμα χρόνου στη κλασική ροκ, αν και δεν είμαι σίγουρος για το πόσο και ποιο ρόλο έπαιξε καθημερινά απο το 1991 μέχρι το 2004 στη διαμόρφωση άποψης, και μουσικής παιδείας στη τοπική μας κοινωνία. (Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα οτι συνέδραμε σε σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση μουσικής παιδείας και πολιτισμού στη τοπική κοινωνία της πόλης μας, αν και γνωρίζουμε τα δρώμενα στη τοπική μας κοινωνία με τις εκάστοτε διοικήσεις υπαλλήλων της διαπλοκής, συνεργατών εφοπλιστών, κ.α. που φρόντισαν και φροντίζουν σε αυτό το τομέα στη Γλυφάδα να υπάρχουν διαχρονικά άσχετοι αρκεί να υπηρετούνται εφοπλιστικά συμφέροντα. 

(Μοναδικό φαινόμενο πανελλήνια όσα ίσχυσαν και ισχύουν στο Δήμο Γλυφάδας με τους εκάστοτε κάπηλους στις διοικήσεις, που ευθαρσώς δηλώνουν ξεπουλημένοι, και απολίτιστοι, σύμφωνα των πεπραγμένων τους. Αρκετά εχει υποστεί ο αμιγώς τοπικός πολιτισμός απο ξεπουλημένους βλαχοδημάρχους και κοράκια αιρετούς, και στις επόμενες εκλογές θα τελειώνουμε δια παντός με δαύτους που αδυνατούν έστω και για ενα ορθό επιχείρημα, η μια ενδεδειγμένη ενέργεια)

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 αρκετοί αμερικανικοί σταθμοί υιοθετούν παράλληλα με κλασικά ροκ κομμάτια απο τα τέλη της δεκαετίας του 60 μέχρι και την δεκαετία του 80, να προσθέσουν στις λίστες αναπαραγωγής τους ροκ της δεκαετίας του 1990.

Εαν λάβεις σοβαρά υπ' όψιν τα μεταδιδόμενα του Γλυφάδα fm απο το 1991 - 2004, και κάποιων ελάχιστων ακόμα στον Ν.Αττικής, και σε αυτό είμαστε πρωτοπόροι. (Διότι σε πλήρη αντίθεση του αμερικανικού μοντέλου που υιοθετήθηκε το 2010, στη δική μας χώρα ήταν εδρεωμένο απο την δεκαετία του 80 απο το σύνολο των ακροατών των τότε ερασιτεχνικών σταθμών)

Οι ηλικίες που απευθύνεται το ραδιόφωνο με κλασικό ροκ είναι  25-34, αλλά έχει επίσης μια σημαντική βάση στις ηλικίες 18-24 και 35-44 ετών. Σαφώς όμως στην κλασική ροκ μουσική δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία ακροατών, δεδομένου οτι ροκ ακούει κάποιος δια βίου.



ΓΛΥΦΑΔΑ FM,
Γιάννης Κουρδομένος
Δημοσιολόγος, παραγωγός κλασικής ροκ

Οι  αναγνώστες/ιες μπορούν να δούν το καινούργιο blog του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB 
και σύντομα θα ακούσουν τα μεταδιδόμενα.

http://www.glyfada-fm.blogspot.gr/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: The classic rock on the radio - Το κλασικό ροκ στο ραδιόφωνο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">