ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Εκδότης: ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ 
Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβριος 1995
Αριθμός σελίδων:160
Διαστάσεις:21x14
Κωδικός Πολιτείας:2550-0005
Θέμα: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

Το παρόν βιβλίο αναφέρεται στην νέα κοινωνία, η οποία εκτυλίσσεται στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η κοινωνία αυτή είναι ταυτόσημη με ένα είδος παραγωγής, την παραγωγή γνώσεως, η οποία κυρίως διακρίνεται στην εργαστηριακή της μορφή.

Η σύγχρονη ανεπτυγμένη κοινωνία είναι δηλαδή ένα απέραντο εργαστήριο που παράγει γνώση.

Αυτή δε η γνώση εφαρμόζεται κατόπιν σε τεχνολογία και σε επιστημονική διοίκηση τόσο της παραγωγής όσο και της κοινωνίας.

Οι φορείς αυτής της νέας παραγωγής δεν είναι ούτε οι κεφαλαιοκράτες ούτε οι προλετάριοι εργάτες, αλλά οι άνθρωποι της γνώσεως διαφόρων βαθμίδων και ειδικοτήτων, πάνω στους οποίους στηρίζεται το εργαστηριακό συγκρότημα.

Η κατηγορία αυτή είναι η πολυπληθέστερη στη νέα κοινωνία. Και συμβαίνει το φαινόμενο, οι άνθρωποι της γνώσεως να είναι οι κύριοι διαδραματιστές των κοινωνικών αλλαγών, αλλά να μην έχουν ακόμη ανεπτυγμένη μια αυτόνομη συνείδηση της ταυτότητας τους και του ρόλου που έχουν αναλάβει στο κοινωνικό γίγνεσθαι. 

Η έλλειψη αυτής της συνειδήσεως τους κάνει ταυτοχρόνως ανεύθυνους για τον κόσμο που οι ίδιοι δημιουργούν. Το βιβλίο αυτό - του οποίου ο συγγραφέας ταυτίζεται σε πολλά σημεία με όσα είχα διακηρύξει ραδιοφωνικά - επιδιώκει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κατάλληλης συνειδήσεως και ευθύνης κατ' επέκταση αυτού του κοινωνικού σώματος, του νέου αυτού επαναστατικού υποκειμένου. Μια τέτοια συνειδητοποίηση θα αλλάξει τον κόσμο εκ των θεμελίων του.

Ο Τρύφων Κωστόπουλος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και διδάσκει Φιλοσοφία της τεχνολογικής κοινωνίας.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">