ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Με 153 ψήφους υπέρ και 142 κατά, η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2014


Με 153 ψήφους υπέρ και 142 κατά, η Βουλή ενέκρινε αργά τη νύχτα του Σαββάτου τον προϋπολογισμό του 2014. Στην ψηφοφορία, στην οποία μετείχαν συνολικά 296 βουλευτές, παρών ψήφισε ο ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος είχε διαγραφεί από τη ΝΔ.
Από τους βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης απών ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είχε ζητήσει άδεια για να παραβρεθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει στείλει επιστολική ψήφο, η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής της ΝΔ είχε υπερβεί κατά μία μέρα την άδεια που του είχε δώσει η Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός "δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα με νέα σκληρά μέτρα σε 6 μήνες, αλλά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας για τη χώρα και τον λαό".
Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν υπόσχεται μια εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές εποχές", δεσμεύεται όμως ότι "θα διεξάγει τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα", λέγοντας πως σε αυτή την διαπραγμάτευση "δεν θα είμαστε μόνοι, θα έχουμε μαζί μας τις προοδευτικές δυνάμεις και στον βορρά".  
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός της τελικής εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο και παρουσίασε τον "οδικό χάρτη" των επόμενων 10 βημάτων.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό μια νέα πράξη στην τραγωδία που εξελίσσεται στην πατρίδα μας και "μόρφωμα κρατικού προϋπολογισμού που καταδυναστεύει τους πολίτες και υποθηκεύει με δυσβάσταχτα δάνεια και χρέη τις μέλλουσες γενιές".
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επέκρινε την τακτική του οικονομικού επιτελείου να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά με τρόπο βίαιο και άξονες την υπερφορολόγηση και την άδικη κατανομή των βαρών.
"Τη θέση του ΚΚΕ ότι δεν είναι εφικτή η ουσιαστική διαπραγμάτευση των συμφερόντων του ελληνικού λαού εντός της ΕΕ επανέλαβε η Αλέκα Παπαρήγα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπερασπίστηκε το περιεχόμενο και τους στόχους του προϋπολογισμού του 2014, λέγοντας ότι βασίζεται σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, στην υπηρεσία πολίτη και της υγιούς επιχειρηματικότητας, υπηρετεί την κύρια επιλογή της βιωσιμότητας του χρέους και απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε τις άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης σωτηρίας και ανέπτυξε το περίγραμμα του κυβερνητικού προγράμματος της Ελλάδας του αύριο, όπως είπε. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει κούρεμα δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και προστασία πρώτης κατοικίας και θα μειώσει τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μίλησε ακόμη για διαγραφή χρέους και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Με 153 ψήφους υπέρ και 142 κατά, η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2014 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">