ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μπαράκ Ομπάμα: Δράση κατά της οικονομικής ανισότητας


Τη δέσμευση του να προχωρήσει αποφασιστικά κατά της οικονομικής ανισότητας, παρακάμπτοντας ακόμα και το Κογκρέσο αν χρειαστεί, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου ετήσιου διαγγέλματός του για την Κατάσταση του Έθνους. 

Οι δηλώσεις του πιθανότατα θα πυροδοτήσουν μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις του με τους Ρεπουμπλικανους.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον του Κογκρέσου για την «Κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας» ανακοίνωσε μια σειρά εκτελεστικών αποφάσεων, μεταξύ των οποίων αύξηση του μισθού των ομοσπονδιακών εργαζομένων και δημιουργία ενός συστήματος «αποταμίευσης» μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.
«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλους εσάς», είπε ο κ. Ομπάμα. «Αλλά η Αμερική δεν παραμένει στάσιμη –ούτε κι εγώ. Έτσι, όπου και όποτε μπορώ να πάρω μέτρα χωρίς να χρειάζεται σχετική νομοθεσία θα το κάνω ώστε να αυξήσω τις ευκαιρίες που θα έχουν ακόμα περισσότερες αμερικανικές οικογένειες».
«Δεν περιμένω ότι θα πείσω τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου για τα προτερήματα του συγκεκριμένου νόμου», συνέχισε, «ωστόσο, γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει ξανά παλιές μάχες».
Μιλώντας για «το χαμηλότερο εδώ και πέντε χρόνια ποσοστό ανεργίας» και για «μια αγορά ακινήτων που ανακάμπτει», δήλωσε «πεπεισμένος ότι αυτή η χρονιά μπορεί να είναι χρονιά δράσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπογράμμισε πάντως πως «ακόμη και σε πλήρη ανάκαμψη, υπερβολικά πολλοί Αμερικανοί εργάζονται σκληρότερα από πριν μόνο και μόνο για να τα βγάλουν πέρα» και σημείωσε πως η αποστολή της κυβέρνησης είναι «να ανατρέψει αυτή την τάση»



«Αυτό που παρουσιάζω απόψε είναι ένας αριθμός πρακτικών προτάσεων για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τη μεσαία τάξη. Κάποις από αυτές προϋποθέτουν έγκριση του Κογκρέσου και είμαι πρόθυμος να δουλέψω μαζί σας. Αλλά η Αμερική δεν περιμένει, ούτε κι εγώ. Έτσι, όποτε και όπου μπορώ θα κάνω βήματα που δεν υπαγορεύουν την υιοθέτηση νομοθεσίας για να δώσω ευκαιρίες στις αμερικανικές οικογένειες».

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία σε σχέση με το ζήτημα του Ιράν. Απείλησε μάλιστα με βέτο, αν ψηφιστούν κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις διαπραγματεύσεις. 
«Αν οι ηγέτες του Ιράν δεν αδράξουν αυτή την ευκαιρία, τότε θα είμαι ο πρώτος που θα ζητήσει κυρώσεις και είμαι ανοιχτός προς όλες τις προτάσεις προκειμένου το Ιράν να μην αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα. Αλλά αν οι ηγέτες του Ιράν, αδράξουν την ευκαιρία, τότε το Ιράν θα κάνει ένα σημαντικό βήμα για να γίνει μέλος της κοινότητας των εθνών. Επιπλέον θα έχουμε λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ασφαλείας, χωρίς να πάμε σε πόλεμο»
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μπαράκ Ομπάμα: Δράση κατά της οικονομικής ανισότητας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">