Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου. Παρόντες στην συνάντηση ήταν επίσης οι εισαγγελείς των υποθέσεων διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, Αντώνης Ελευθεράτος και Ιωάννης Σέβης.Προηγήθηκε συζήτηση επί μακρόν του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο του ΣτΕ, ο οποίος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τον θεσμικό ρόλο του ΣτΕ.
Για παρατεταμένη και διαρκή παραβίαση του Συντάγματος εδώ και τρία χρόνια «κατ’ εντολή των δανειστών μας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο. Όπως είπε, «έτσι παραβιάζεται ο σκληρός πυρήνας της Δημοκρατίας».
Μετά τη συνάντηση, στην οποία παρίσταντο αντιπρόεδροι του ΣτΕ αλλά και οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δήλωσε πως η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δημιουργική και χρήσιμη, καθώς «μας έδωσε την ευκαιρία της άμεσης προσωπικής επαφής και την ευκαιρία της εξηγήσεως του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως, της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του Δικαίου».
Ενημέρωση για τις υποθέσεις διαφθοράς που εξετάζει αυτή την περίοδο η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «χιονοστιβάδα αποκαλύψεων διαπλοκής που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα.»
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχει απώθηση και δυσπιστία της κοινής γνώμης στην πολιτική ζωή του τόπου και είναι αναγκαίο να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες.»
«Όλοι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο και χρήμα οφείλουν να πληρώσουν. Δεν ξέρουμε αν μπορούν να επιστραφούν χρήματα στο δημόσιο, όμως πρέπει να υπάρξει κάθαρση τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε και τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Μανώλη Ρασσιδάκη.
Για παρατεταμένη και διαρκή παραβίαση του Συντάγματος και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων τα τρία τελευταία (μνημονιακά) χρόνια, έκανε νωρίτερα λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίσκεψή του στον πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζο.
Ο κ.Τσίπρας τόνισε πως ο ίδιος έχει βαθειά πίστη ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς
«Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια παρατεταμένη και διαρκής παραβίαση του συντάγματος σχετικά με την διαδικασία λήψης αποφάσεων με την δικαιολογία των εκτάκτων συνθηκών τις οποίες βιώνει η χώρα, όμως αυτό συνιστά στο βαθμό που γίνεται κατ εντολή της τρόικας, παραβίαση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την αμέριστη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς, «η ορθή λειτουργία των οποίων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους στον βαθμό που αυτοί αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος».
Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Ελένη Ράικου
Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, έχει ένα αίτημα: Δικαιοσύνη. Όλοι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο, όλοι όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα οφείλουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορεί το δημόσιο χρήμα να επιστρέψει, σίγουρα όμως οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε στο να υπάρξει κάθαρση και τιμωρία.
Εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που σαφώς καταδεικνύει ότι ενόχλησαν σφόδρα οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα,και ιδιαίτερα η συνάντηση του με την Ράϊκου. Γράφει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:
«Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του ΣτΕ και την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Περίεργη θεσμικά η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του ΣτΕ και κατά μείζονα λόγο η συνάντηση με την εισαγγελέα κ. Ράϊκου.
Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να αρνηθούν μια συνάντηση που ζητείται, το θέμα είναι γιατί επιδιώκεται από τον κ. Τσίπρα η δημιουργία εντυπώσεων που δυσκολεύουν το έργο της Δικαιοσύνης.
Οι θεσμικοί παράγοντες της πολιτείας είθισται να συναντώνται με τους προέδρους των ανώτερων δικαστηρίων και τον Εισαγγελέα του ΑΠ εν σώματι καθώς και με τις διοικήσεις των δικαστικών ενώσεων».
Mε στοιχεία από left.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου