ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το μεγάλο κόλπο των ψηφιακών συχνοτήτων


Κορυφώνεται το παρασκήνιο της δημοπρασίας ψηφιακού φάσματος

Το πρωί της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου κατατέθηκαν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών οι φάκελοι των ενδιαφερόμενων παρόχων δικτύου για τη χορήγηση του ψηφιακού φάσματος ευρυεκπομπής.

Η Digea των διαπλεκόμενων ομίλων (των γνωστών καναλαρχών) κατέθεσε, αλλά παραμένει ανοιχτό το αν θα ζητήσει δυο από τους τέσσερις διαύλους που προκηρύσσονται στη δημοπρασία. 
Η εταιρεία της συνδρομητικής Nova έχει επενδύσει ήδη 2 εκατ. ευρώ στην εγκατάσταση του επίγειου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης σε 21 σημεία της χώρας. Άγνωστο παραμένει εάν κατέθεσε φάκελο ενδιαφέροντος η συνδρομητική πλατφόρμα της Forthnet. 

Η Nova θα κρατήσει το τίτλο του παρόχου περιεχομένου όπως φαίνεται συνεργαζόμενη με την διαπλεκόμενη  Digea.

Ο ΟΤΕ σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας και φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία με τη Digea των γνωστών ομίλων καναλαρχών του Ν.Αττικής που νέμονται τα ερτζιανά επί πολλά χρόνια δωρεάν. 

Προσφυγή στο ΣτΕ από τη Digital Union 
Ο πάροχος δικτύου περιφερειακών καναλιών, η Digital Union κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή η οποία κατατέθηκε επίσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Κομισιόν. Με αυτή ζητείται να εκπέσει η δημοπρασία προσβάλλοντας τους όρους της, που κατά τη γνώμη του παρόχου δικτύου, «φωτογραφίζουν συγκεκριμένο μονοπωλιακό παίχτη» της αγοράς. 


Αντίστοιχη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζουν και τα μέλη της ΕΠΕΚ. Η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών στην οποία προσχώρησαν και ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια που ανήκαν στην ΤΕΠ η οποία έμεινε ακέφαλη μετά το θάνατο της προέδρου του West Channel Βασιλικής Παπαφιλίππου, έλαβε την απόφαση προσφυγής εναντίον της δημοπρασίας σε γενική συνέλευση των περιφερειακών καναλιών στην Αθήνα. 

Η κατάθεση της προσφυγής προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στο υπουργείο Μεταφορών και αναστάτωση στη γενική γραμματεία τηλεπικοινωνιών από όπου αναζητούσαν τρόπους παρέμβασης για να αποφευχθεί η αποχή της Digital Union από τον διαγωνισμό των συχνοτήτων. 
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Αττικής έχουν αποχωρήσει από την ΕΠΕΚ και συνέστησαν δικιά τους τοπική ένωση. 

Τα περισσότερα από τα αθηναϊκά κανάλια έχουν συμφωνήσει με τη Digea και έτσι δεν φαίνεται να υπάρχει διεκδικητής πάροχος δικτύου για τις περιφερειακές συχνότητες της Αττικής. 

Και η έκπληξη της Θεσσαλονίκης 
Ενώ η Digital Union δηλώνει πως θα απόσχει του διαγωνισμού, υπάρχει πληροφορία πως εκφράστηκε ενδιαφέρον να διεκδικήσει τους ψηφιακούς διαύλους της Θεσσαλονίκης ο εκκλησιαστικός τηλεοπτικός σταθμός 4 Ε της «Λυδίας Φιλιππισίας». Θυμίζουμε πως μόλις πρόσφατα ο σταθμός ήρθε σε συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας για παραχώρηση 3ωρης ζώνης προγράμματος, ενώ εκπέμπει και στην Αττική μέσω δικτύωσης προγράμματος με το κανάλι του Θριάσιου.


Γιάννης Κουρδομένος: Είναι γνωστό ότι πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Γ.Παπανδρέου και πρώην υπουργοί έχουν ταχθεί κατά της διαπλεκομενης ψηφιακής εποχής, όπως και ότι οι κυβερνώντες έθεσαν τεχνηέντως εκτός την ΕΡΤ. 

Κάτι ανάλογο ετοιμάζουν και για τις ψηφιακές ραδιοφωνικές συχνότητες, που με ανάλογη διαδικασία θα εκχωρηθούν σε διαπλεκόμενο πάροχο.
Το γεγονός απουσίας θέσεων και τοποθέτησης από σειρά πολιτευομένων στο τόπο μας πρέπει να προβληματίζει άπαντες.

Όσων αφορά προσωπικά εμένα έχω δηλώσει επανειλημμένα (ξεκάθαρα) ότι η εκχώρηση του φάσματος για (ψηφιακό ραδιόφωνο) πρέπει να γίνει με πλουραλιστικό τρόπο, και με συμμετοχή του δημοσίου, (των δήμων) ώστε στη συνέχεια να υφίσταται το ελάχιστο των όρων δημοκρατικότητας και συμμετοχικότητας. 
Θεωρώ τεράστιο λάθος να βγάζουν εκτός την ΕΡΤ και τους δήμους της χώρας από το φάσμα συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Η χώρα μας και οι πολίτες θα υποφέρουν πολλές δεκαετίες μελλοντικά, δεδομένων όσων εφαρμόζονται σήμερα δίνοντας το δικαίωμα σε λίγες οικογένειες να ελέγχουν συνολικά το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα και την χειραφέτηση, χειραγώγηση, του κοινωνικού συνόλου.

Ήδη έχουν ''τουρκέψη'' την Ελληνική πραγματικότητα με όσα μεταδίδονται καθημερινά. 

Y.Γ: Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να αναφέρω πόσες εκατοντάδες ώρες μετέδωσα ραδιοφωνικά από τον ΓΛΥΦΑΔΑ FM (1977-2004) τις εξελίξεις διαπλοκής στη χώρα μας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το μεγάλο κόλπο των ψηφιακών συχνοτήτων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">