ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κεφαλονιά: Μάχη με τον χρόνο για 5.000 αστέγους


Μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι ζημιές στις υποδομές της Κεφαλονιάς, αλλά και να στεγαστούν οι περίπου 5.000 άστεγοι στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου δίνει η κρατική μηχανή.

Οι κάτοικοι της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς έχουν να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου: ζουν μακριά από τα σπίτια τους τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, οι ρυθμοί της καθημερινότητάς τους έχουν ανατραπεί, ενώ η αγωνία για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας επιτείνεται από μια ανεύθυνη φημολογία.

Στις εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τη δυναμικότητα των σεισμικών ρηγμάτων της περιοχής «πάτησαν» χθες άγνωστοι - κανείς δεν ξέρει με τι κίνητρα - οι οποίοι άρχισαν να διαδίδουν ότι επίκειται μεγάλος σεισμός, καλώντας μάλιστα τον κόσμο να εκκενώσει το Ληξούρι.

Μια σειρά από μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων εξαγγέλθηκαν ήδη και δρομολογούνται προς υλοποίηση. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες αναδεικνύουν το στοιχείο που προκάλεσε τις μεγάλες ζημιές στις οικοδομές και δεν είναι άλλο από τη μεγάλη επιτάχυνση που είχε ο δεύτερος σεισμός καθώς, όπως υπολόγισαν, χτύπησε τα κτίρια με δύναμη διπλάσια απ' αυτήν που προέβλεπε η κατασκευή τους.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από έναν χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (π.χ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών), καθώς και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην οικονομική δραστηριότητα της πληγείσης περιοχής.

Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων στο Αργοστόλι προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καταβολή ενοικίου για δύο χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης, τη δημιουργία νέων οικισμών όπου κριθεί απαραίτητο.

Νασόπουλος Διονύσης tanea.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κεφαλονιά: Μάχη με τον χρόνο για 5.000 αστέγους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">