ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Να σταματήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του Ελληνικού


Με αίτημα να διακοπεί άμεσα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες έξω το ΤΑΙΠΕΔ. 

Αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Ταμείου.
Η κυβέρνηση και η εντελλόμενη από αυτή Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δείχνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν στο ξεπούλημα έκτασης 6.204 στρεμμάτων με σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 99 ετών. Σε μια ακόμη προσπάθεια, για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου, η επιτροπή αποτελούμενη από τους Τ. Ταστάνη (υποψήφιο δήμαρχο Γλυφάδας), Π. Τότσικα, πολεοδόμο, Αλεξ. Μπουσουλέγκα, περιβαλλοντολόγο, Θ. Ράικο, δικηγόρο, είχε συνάντηση με τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Ανδ. Ταπραντζή και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη στους οποίους παρέδωσαν υπόμνημα, υπενθυμίζοντας ότι "η συνολική έκταση αποτελεί έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους - δημόσιους χώρους στην περιοχή της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού, αλλά και στην Αττική".

"Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσετε με την παραχώρηση σε ιδιώτες της συνολικής έκτασης των 6.204 στρεμμάτων για 99 χρόνια αντί 0,5 δισ. ευρώ, το 75 % του οποίου μάλιστα θα καταβληθεί σε ετήσιες δόσεις, σε βάθος δεκαπενταετίας", επεσήμανε η Επιτροπή και δεσμεύτηκε για όλες τις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες στην περίπτωση που η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχωρήσει στο ξεπούλημα.

Η Επιτροπή αντιπρότεινε αξιοποίηση της έκτασης με χώρους πράσινου, αθλητισμού και πολιτισμού και τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι με τον ισχύοντα νόμο 4062/2012 επιτρέπεται στους «επενδυτές», να κατασκευάσουν κτηριακές εγκαταστάσεις ακόμη και επί του αιγιαλού και της παραλίας, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ακόμη και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά, που βρίσκεται υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Όσο για τις εξαγγελίες για πάρκο 2.000 στρεμμάτων, η Επιτροπή είπε ότι "δεν είναι σαφές αν οι 'επενδυτές' είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν ένα δημόσιο πάρκο υψηλού πράσινου".
Ρ. Δούρου: Ιδιωτικοποίηση με όρους ξεπουλήματος και τσιμεντοποίησης

"Η δήθεν αξιοποίηση του Ελληνικού δεν πρέπει να περάσει. Γιατί δεν είναι αξιοποίηση, αλλά ιδιωτικοποίηση με όρους ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και τσιμεντοποίησης", τόνισε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι "η 27η Φεβρουαρίου ανοίγει ο δρόμος για το τελικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος". Κατήγγειλε, μάλιστα, τόσο τη διαγωνιστική διαδικασία όσο και τον ρόλο της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ "που κρατά μυστική τη σύμβαση με τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό".



Τ. Ταστάνης: Με ριζοσπαστικές δημοτικές αρχές θα ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια
"Τελικά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει το deal με τους επενδυτές, για να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων που θα είναι η ταφόπλακα της Αττικής τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά", τονίζει στην "Α" ο Τάσος Ταστάνης, υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, και προσθέτει: "Έχω την πεποίθηση ότι στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Μάιο στους δήμους μας, Γλυφάδα και Άλιμο, θα αναδειχθούν στις διοικήσεις οι ριζοσπαστικές δημοτικές κινήσεις μας, οι οποίες μαζί με τον Χρήστο Κορτζίδη και τη δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης θα κατορθώσουν να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης".

Εκδήλωση: "Το Ελληνικό δεν πωλείται" με Τσίπρα - Δούρου την Πέμπτη
Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, καταληκτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό, στο δημαρχείο της πόλης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τον γενικό τίτλο "Το Ελληνικό δεν πωλείται".
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και η βουλευτής Β' Αθήνας Νάντια Βαλαβάνη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

πηγη: Αυγη
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Να σταματήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του Ελληνικού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">