Μετά από τις μαρίνες και ο Αστέρας σε τουρκικά χέρια
Σε Τουρκικό όμιλο ( Dogus Group ) και σε άραβες επενδυτές ο Αστέρας Βουλιαγμένης μετά τις μαρίνες.
Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι - Τα ΜΜΕ τους μιλούν για «απόβαση» στην Αττική
Πανηγυρίζουν οι τουρκικές εφημερίδες για την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του ΑΣΤΕΡΑΣ στη Βουλιαγμένη από κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχουν η εταιρία Ντογούς του Τούρκου επιχειρηματία Σαχένκ μαζί με Άραβες εταίρους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι, όπως η εφημερίδα «Vatan» χρησιμοποιούν και την λέξη «απόβαση»: «Δεύτερη απόβαση του Σαχένκ στην Ελλάδα»!, αφού μεταξύ άλλων έχει προηγηθεί και ο Φλοίσβος.
Το 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε. περνάει στα χέρια Τούρκων και Αράβων επενδυτών με μια επένδυση της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ.
Κάνουν λόγο για κατασκευή 13-15 υπερπολυτελών κατοικιών στη θέση του ξενοδοχείου «Αφροδίτη» το οποίο και θα γκρεμιστεί, αλλά και για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» σε τουριστικά θέρετρα επτά αστέρων.
Εκείνο που δεν λένε όμως, είναι τα κεφάλαια που θα επενδύσουν για να γίνουν τα παραπάνω πράξη.
Στελέχη της αγοράς, που έχουν παρακολουθήσει από κοντά την πορεία της συναλλαγής κατά τους τελευταίους μήνες, εκτιμούν ότι το επενδυτικό σχέδιο της Jermyn δεν θα ξεπεράσει τα 250-300 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, η μερίδα του λέοντος, δηλαδή γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα διατεθούν για την ανέγερση των υπεροπολυτελών 13-15 επαύλεων.
Μοιάζει εξωπραγματικό να επενδυθούν τόσα πολλά κεφάλαια για 15 -έστω πολυτελή- ακίνητα, όπως ωστόσο εξηγούν οι ίδιες πηγές, «δεν μιλάμε για κοινές επαύλεις, αλλά για μοναδικά ακίνητα, που όμοιά τους δεν υπάρχουν στην ελληνική κτηματαγορά».
Επαύλεις προς 20 εκατ. ευρώ;
Μπορεί το νούμερο να μοιάζει "τρελό", ίσως όμως και να μην είναι, δεδομένου ότι όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, η τιμή πώλησης καθεμιάς από αυτές τις 13-15 επαύλεις θα κυμαίνεται στα επίπεδα των… 20 εκατ. ευρώ!
Πρόκειται για ακίνητα που θα απευθύνονται σε μερικά από τα πιο πλούσια πορτοφόλια του πλανήτη, με βάση τουλάχιστον το σκεπτικό της τουρκο-αραβικής κοινοπραξίας.
Από εκεί και πέρα για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» σε τουριστικά θέρετρα επτά αστέρων, η κοινοπραξία εκτιμάται ότι θα διαθέσει –σε πρώτη φάση τουλάχιστον- γύρω στα 50-70 εκατ. ευρώ για το καθένα.
Μαζί με τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την αναβάθμιση της μαρίνας προκειμένου να είναι σε θέση να δέχεται τα πολύ μεγαλύτερα σκάφη των βασιλικών οικογενειών του Κόλπου, (επιστρέφουμε σε εποχές που βλέπετε σε Ελληνικές ταινίες της δεκαετίας 60) την βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου, την δημιουργία καταστημάτων και χώρων εστίασης, και την αναγέννηση των «9 Μουσών», του μυθικού κλάμπ του Αστέρα τη δεκαετία του 1960, το συνολικό «budget» εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τους βασικούς μετόχους της Jermyn Street, παρ’ ότι δύο μήνες μετά την λήξη του διαγωνισμού δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, θυμίζουμε ότι πρόκειται για την τουρκική Dogus Group με ποσοστό 33,75%, το Επενδυτικό Οχημα του Αμπου Ντάμπι με ποσοστό 25%, και το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο του Κουβέιτ με επίσης 25%.
Το υπόλοιπο 16,25% του σχήματος στο οποίο πέρασε η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης (σσ: απομένουν μια σειρά από τυπικά αλλά σημαντικά βήματα για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή), το μοιράζονται επενδυτικοί όμιλοι μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι AGC Equity partners private equity secondary fund I LP, και AGC Equity partners special opportunities fund I LP που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της αραβικών συμφερόντων AGC, η λιβανέζικων συμφερόντων BB Real Estate holding SAL, η γερμανικών πιθανότατα συμφερόντων Doric Investments Inc και η M1 Alpha Capital Limited.
Όσο για τη χθεσινή ανακοίνωση της Jermyn Street έγινε μετά την ανακοίνωση την Τρίτη από την Εθνική Τράπεζα ότι πήρε την έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου